kako posvetleti kosu limunom

Prirodno posvetljivanje kose limunom

Da li želite da ofarbate kosu, ali se plašite hemikalija i oštećenja koje one mogu da izazovu? Bez brige, postoji još nekoliko načina da ofarbate kosu – ili, bolje reći, za posvetljivanje ili izvlačenje pramenova; a limunov sok je jedno od najdelotvornijih sredstava za to.

Pripremite materijal

Da biste počeli da pravite „farbu“ za posvetljivanje kose, potreban vam je limun. Uzmite onoliko limuna koliko vam je potrebno da prekrijete čitavu kosu (ili samo njen deo, u slučaju da izvlačite pramenove). Uzmite limune, svaki pritisnite o tvrdu podlogu dlanom i zakotrljajte. Ovo je dobar trik kojim se dobija više soka iz svakog citrusnog voća.

Kako posvetleti kosu limunom ?

Limune isecite na četvrtine. Šolju vode pustite da proključa. Pomešajte vrelu vodu i sveže isceđeni limunov sok. Količine vode i limuna moraju da budu iste (odnos 1 : 1). Ako vam se kosa brzo isušuje, od ove mešavine će biti još tršavija. Umesto limuna za posvetljivanje kose možete da upotrebite sok pomorandže (pošto i ona sadrži nešto kiseline, ali manje od limuna). Ako imate suvu kosu, možete da dodate i malo regeneratora u mešavinu sa limunovim sokom, samo dobro izmešajte.

posvetljivanje kose limunom

Nanesite na kosu

Mešavinu preručite u bočicu za sprej i prekrijte čitavu kosu prskanjem. Kada vam je pokrivena cela kosa, prođite kroz nju retkom četkom od čekinja. Možda ne želite da posvetlite čitavu kosu, već samo da izvučete pramenove. Ako je tako, potopite komad gaze u mešavinu sa limunovim sokom, držite pramen kose rukom i povucite natopljenu gazu niz pramen. Možda ćete morati da nanesete više slojeva da biste dobili željeni kontrast. Takođe, držite pri ruci štipaljke za kosu. Svaki natopljeni pramen pokupite štipaljkom.

Ostavite da deluje na suncu

Da bi posvetljivanje kose limunom bilo uspešno morate da sedite na mestu, gde ćete biti izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, bar 1 sat da bi razlika u boji postala vidljiva. Dakle, izaberite mesto i sedite okrenuti leđima ka suncu, kako bi kosa bila što više izložena svetlosti. Takođe, pošto ćete dugo sedeti na jakom suncu, preporučljivo je da se zaštite kremom za sunčanje. Nabavite kremu sa zaštitnim faktorom 15 i nanesite debeo sloj na čitavo lice, vrat i bilo koji drugi deo tela koji je izložen suncu.

Za još jače posvetljivanje kose nakon jednog sata, ponovo nanesite mešavinu sa limunovim sokom i ostavite da deluje još 30 minuta.

Završite posvetljivanje kose

Da biste završili posvetljivanja kose limunom, operite kosu kada postignete željenu boju i ne zaboravite da kosu dobro nahranite dubinskim regeneratorom. Ovo je neophodno, pošto limunov sok drastično smanjuje pH nivo kose, usled čega će se ona isušiti. Ako želite da vaši novi, svetli pramenovi budu glatki i svilenkasti, duboka regeneracija je neophodna.

Prirodni dodaci

Postoje brojni dodaci, koje možete da ubacite u prirodno sredstvo za posvetljivanje kose da biste pojačali efekat ili bili sigurni da će vam kosa biti meka i glatka.

Čaj od kamilice bi trebalo da potopite u vrelu vodu, pre nego što dodate limunov sok. Od kamilice će kosa imati lepi, zlatasti preliv.Mnogi koriste čaj od kamilice za posvetljivanje kose.

Cimet daje kosi smećkastu, zlatnu primesu. Najbolje deluje na tamnijoj kosi.Veoma lepo ćete posvetliti kosu ako koristite limunov sok i cimet zajedno.

Med je prirodni regenerator za kosu i sprečava tršavost.

Dakle, pošto sada znate kako posvetleti kosu limunovim sokom, šta čekate? Limunov sok će regenerisati, omekšati i dati kosi zdraviji izgled i veću bujnost, dok će je istovremeno obojiti kao da ste bili u salonu. Kao što vidite, posvetljivanje kose limunovim sokom nije težak zadatak, pa zato probajte već danas!