varikozne vene na nogama

Proširene (varikozne) vene – simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Proširene ili varikozne vene su čest problem, u kom abnormalno uvećane vene iskaču na površinu kože. Obično se javljaju na listovima i butinama, kada u venama oslabe unutrašnji zidovi ili kada zalisci koji regulišu protok krvi, počnu lošije da funkcionišu.

Samo u Americi, proširene vene ima 25% žena i 10% muškaraca, prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Proširene vene izazivaju bol, zamor, nemir u nogama, kao i osećaj peckanja, probadanja, golicanja ili težine u nogama.

Sam izgled je takođe problematičan, pošto vene izgledaju nabreklo.

Šta su varikozne vene?

Varikozne vene, poznate i kao proširene vene, nastaju kada dođe do uvećanja, proširenja i prepunjenosti vena krvlju. Varikozne vene su obično otečene i ispupčene, a imaju plavo-ljubičastu ili crvenu boju. Često su bolne.

Ovo stanje je prilično često, naročito kod žena. Oko 25% svih odraslih osoba ima varikozne vene na nogama. U najvećem broju slučajeva, proširene vene se javljaju na potkolenicama.

Uzroci pojave proširenih vena

Varikozne vene nastaju kada funkcija ovih krvnih sudova nije pravilna. Vene imaju jednosmerne zaliske koji sprečavaju da se krv vraća unazad. Kada su ovi zalisci oštećeni, krv počinje da se nakuplja, umesto da nastavi da teče ka srcu. Tada se vene prošire. Proširene vene se najčešće javljaju na nogama. To su vene koje su najudaljenije od srca, a sila zemljine teže otežava protok krvi naviše.

prosirene vene

U neke potencijalne uzroke spadaju:

 • trudnoća
 • menopauza
 • starost preko 50 godina
 • dugo stajanje
 • gojaznost
 • porodična istorija varikoznih vena

Simptomi varikoznih vena

Primarni simptomi varikoznih vena su izuzetno uočljivi – ružne vene, obično na nogama. Moguće je da imate i bolove, otok, osećaj težine i dugotrajni tup bol iznad ili oko proširenih vena.

U nekim slučajevima može da dođe do otoka i diskoloracije. U težim slučajevima, vene mogu obilno da krvare, a mogu da se formiraju i čirevi.Mogu da se pojave i na rukama, tada je simptom svrab vena na rukama.

Dijagnostikovanje varikoznih vena

Da bi dijagnostikovao varikozne vene, lekar će verovatno pregledati noge i vidljive vene dok pacijent sedi ili stoji. Postavljaće i pitanja o svim vrstama bola ili simptoma.

Moguće je da će lekar uraditi i ultrazvučni pregled radi provere protoka krvi. Ovo je neinvazivni pregled koji koristi visokofrekventne zvučne talase. Omogućava lekaru da vidi kako krv protiče kroz vene.

U zavisnosti od toga gde je lokalizovana varikozna vena, radi dalje procene stanja, lekar može da uradi i venogram. Tokom ovog pregleda, u noge pacijenta se ubrizgava specijalna boja, a potom se regija snima rendgenom. Boja se javlja na rendgenskom snimku, a tako lekar ima bolji uvid u protok krvi.

Pregledi poput ultrazvuka i venograma potvrđuju da bol i otok u nogama ne izaziva neko drugo stanje, kao što su krvni ugrušak ili začepljenje vene.

Lečenje i prevencija

Lekari su obično konzervativni kada je u pitanju lečenje varikoznih vena. Verovatno će vas savetovati da promenite način života, umesto da pribegnu nekom agresivnijem tretmanu.

1. Promene u načinu života

Ovo su promene koje možete da uvedete u način života da biste sprečili pojavu varikoznih vena ili pogoršanje stanja već postojećih:

 • izbegavajte dugotrajno stajanje
 • smanjite telesnu težinu ili održavajte zdravu težinu
 • vežbajte da biste poboljšali cirkulaciju krvi
 • koristite kompresivne čarape

Ako već imate varikozne vene, trebalo bi da preduzmete navedene korake da biste sprečili pojavu novih varikoziteta. Trebalo bi i da držite noge u uzdignutom položaju kada se odmarate ili spavate.

2. Kompresija za lečenje proširenih vena

Lekar može da vam preporuči da nosite specijalne kompresivne čarape. One vrše potreban pritisak na noge, što omogućava krvi da lakše teče ka srcu. Pored toga, one ublažavaju otok.

Nivo kompresije se razlikuje, ali većina vrsta kompresivnih čarapa može da se nabavi u apotekama ili prodavnicama sa medicinskom opremom.

3. Operacija proširenih vena

Ako promene koje ste uveli u način života ne deluju, ili vam varikozne vene izazivaju jake bolove ili štete vašem opštem zdravlju, lekar će možda pokušati neku invazivnu proceduru kao što je operacija vena.

Ligiranje i striping vena je hirurški tretman koji zahteva anesteziju. Tokom procedure hirurg pravi rezove na koži, iseca varikozne vene i uklanja ih kroz rezove. Premda postoje i unapređene varijante stripinga vena, one se retko praktikuju jer postoje novije, manje invazivne metode.

Druge mogućnosti za lečenje proširenih vena

Trenutno postoje brojne, minimalno invazivne mogućnosti za lečenje proširenih vena. U njih spadaju:

 • skleroterapija, koja pomoću tečnosti ili pene, u formi hemijske injekcije, blokira veću venu
 • mikroskleroterapija, koja koristi hemijsku injekciju za blokiranje manje vene
 • laserska hirurgija, koja koristi energiju svetlosti za blokiranje vene
 • endovenozna ablacija vena, koja koristi toplotu i radiofrekventne talase za blokiranje vene
 • endoskopska operacija vena, prilikom koje se kroz mali rez uvodi osvetljena sonda da bi se blokirala vena

Pre nego što se odlučite za metod, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom o mogućnostima za lečenje i potencijalnim rizicima. Preporučeni metod može da zavisi od vaših simptoma, veličine i lokacije varikozne vene.

Prognoze

Stanje varikoznih vena se obično tokom vremena pogoršava. Ovo važi čak i ako primenite sve neophodne promene u načinu života da biste ih kontrolisali i ublažili bol. Premda ne izgledaju lepo, proširene vene obično ne izazivaju nikakve dugotrajne zdravstvene probleme.

U nekim slučajevima varikozne vene mogu da dovedu do pojave čireva i rana na nogama, krvnih ugrušaka ili hronične upale. Ako je u pitanju težak oblik, može da dođe i do pucanja vena.

Ukoliko primetite bilo koji simptom, trebalo bi da se javite lekaru. Lekar može da vam predloži agresivnije pristupe, kao što su operacije ili druge intervencije.

Izlečite proširene vene prirodnim putem

Najčešće su proširene vene nasledne, a faktori koji doprinose ovom stanju su zanimanja koja zahtevaju puno stajanja, gojaznost, korišćenje pilula za kontracepciju, zatvor i hormonske promene u telu zbog trudnoće, puberteta i menopauze.

Lekarski i hirurški tretmani za proširene vene mogu biti jako skupi. Umesto toga, možete isprobati neke domaće recepte, kako biste ublažili osećaj neprijatnosti i smanjili vidljivost vena.

Ovo je osam najboljih rešenja za proširene vene.

 1. Jabukovo sirće kao lek za vene

Jabukovo sirće je fantastičan prirodni lek za proširene vene. Ono prirodno čisti organizam i poboljšava protok krvi i cirkulaciju. Kada krv prirodno počne da protiče kroz sve delove tela, taj osećaj težine u nogama i otok koji se javlja sa varikoznim venama će se značajno smanjiti.

Evo kako da koristite jabukovo sirće za vene

 • Namažite nerazblaženo jabukovo sirće na kožu, na mestu gde imate proširene vene. Ponavljajte svakog dana pre odlaska na spavanje i ujutru kad ustanete. Radite ovo svakog dana nekoliko meseci, kako biste vizuelno smanjili vene.
 • Dodajte dve kašikice jabukovog sirćeta u čašu vode i dobro promešajte. Pijte ovu mešavinu dva puta dnevno, barem mesec dana, da biste primetili pozitivne promene. Jabukovo sirće je veoma popularan prirodni lek za vene.
 1. Kajenska paprika za proŠirene vene

Kajenska paprika se smatra čudotvornim prirodnim lekom za lečenje varikoznih vene. Pošto je vrlo bogata C vitaminom i bioflavonoidima, poboljšava protok krvi i umanjuje bol koju nose začepljene, natečene vene.

 • Sipajte jednu kašikicu kajenske paprike u prahu u šolju vrele vode i dobro promešajte.
 • Pijte ovaj ‘čaj’ tri puta dnevno u periodu od mesec-dva.
 1. Maslinovo ulje za vene

Poboljšanje cirkulacije je od esencijalne važnosti za lečenje proširenih vena. Mašaža maslinovim uljem uticaće na bolji protok krvi, i smanjiti bol i upalu.Evo kako da koristite maslinovo ulje za vene.

 • Pomešajte maslinovo ulje sa uljem vitamina E u razmeri 1:1 i malo zagrejte. Masirajte vene roplim uljem nekoliko minuta. Ponavljajte ovo dva puta dnevno, jedan do dva meseca.
 • Ili, dodajte četiri kapi esencijalnog ulja čempresa u dve kašikice toplog maslinovog ulja i masirajte noge ovim miksom.
 1. Beli luk kao prirodni lek za proširene vene

Beli luk je odlična biljka za smanjenje upale i ublažavanje simptoma varikoznih vena. Luk je dobar i za imunitet, izbacivanje toksina iz krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije.

 • Iseckajte šest češnjeva belog luka i stavite u staklenu teglu.
 • Iscedite tri narandže i sipajte u teglu. Zatim, dodajte dve kašike maslinovog ulja.
 • Zatvorite teglu i ostavite je 12 sati.
 • Protresite teglu i pipetom uzmite par kapi. Kapnite na prste, pa provedite 15 minuta masirajući vene, kružnim pokretima.
 • Umotajte noge pamučnom krpom ili tkaninom i ostavite tako celu noć.
 • Ponavljajte ovajtretman nekoliko meseci.

Osim toga, svež beli luk trebalo bi da postane sastavni deo vaše ishrane.

 1. Divlji kesten za lečenje proširenih vena

Divlji kesten se godinama koristi kao prirodni lek za lečenje proširenih vena. On ima antiupalna dejstva koje deluju protiv oticanja i tako, smanjuju izgled nabreklih, naduvanih vena.

Ekstrakt divljeg kestena sadrži aescin, jedinjenje koje poboljšava elastičnost vena i sprečava lučenje enzima koji oštećuju zidove kapilara.

Stručni pregled kliničkih studija potvrdio je da ekstrakt divljeg kestena ima kratkotrajan učinak i da se kao takav, može koristiti za lečenje varikoznih vena.

 • Gel divljeg kestena možete kupiti u apotekama i bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane. Gel je namenjen za spoljašnju upotrebu, dva puta dnevno. Redovnim korišćenjem, značajno smanjuje bol u nogama i njihovo oticanje.
 • Možete nabaviti i suplemente divljeg kestena. Obično se preporučuje doza od 300 miligrama, dva puta na dan. Nemojte jesti sirov divlji kesten, jer sadrži veće količine esculina, jedinjenja koje je otrovno.

Važno: trudnice i žene koje doje ne treba da koriste divlji kesten.

 1. Peršun je prirodni lek za proširene vene

Ovo je još jedan prirodni lek za prosirene vene. Peršun je pun C vitamina, moćnog antioksidanta koji podstiče proizvodnju kolagena i pomaže u obnavljanju ćelija i reprodukciji. Peršun sadrži i rutin, koji igra ključnu ulogu u jačanju kapilara, te je vrlo koristan za smanjenje simptoma proširenih vena.

 • Prokuvajte šaku iseckanog, svežeg peršuna u šolji vode, oko pet minuta.
 • Sklonite sa vatre, stavite poklopac i sačekajte da se prohladi, pa kad bude mlako, procedite.
 • Sipajte po jednu kap esencijalnog ulja ruže i nevena.
 • Stavite u frižider na par minuta.
 • Umočite vatu, pa razmažite po venama.
 • Ponavljajte ovaj tretman svakog dana u periodu od nekoliko meseci, da biste videli pozitivne rezultate.

Takođe, ubacite peršun u ishranu i jedite ga što češće.

 1. Listovi vinove loze

Zanimljiv prirodni lek za prosirene vene. Listovi vinove loze sadrže flavonoide, koji utiču na zdravlje vena. Listovi imaju antiupalna, antioksidantska, homeostatska svojstva i sužavaju krvne sudove, što je sve važno za lečenje varikoznih vena.

 • Prokuvajte šolju listova vinove loze u četiri šolje vode, 10-15 minuta. Ostavite da se prohladi, dok ne bude mlako.
 • Prespite u lavor i stavite noge u njega na 5 minuta.
 • Zatim, stavite noge u drugi lavor, koji je pun hladne vode, na 10 sekundi.
 • Radite ovo 3-4 puta, uvek završavajući sa lavorom hladne vode.
 • Nakon toga, masirajte noge u pravcu prema srcu, sa uljem ricinusa.
 • Na kraju, stavite noge na uzvišenje i držite ih tako nekoliko minuta.
 1. Neven poboljšava cirkulaciju

Prelepi cvet nevena je pun flavonoida i C vitamina koji podstiču proizvodnju kolagena i pomažu u obnovi i reprodukciji ćelija. Nevenov cvet poboljšava cirkulaciju, što pomaže da se značajno ublaže simptomi varikoznih vena.

 • Prokuvajte šolju cvetova nevena u četiri šolje vode, pet minuta.
 • Umočite pamučnu tkaninu u tu vodu sa nevenom i stavite je preko vena. Ostavite na nozi sve dok se skroz ne ohladi.
 • Ponavljajte nekoliko puta dnevno, par meseci, dok ne primetite poboljšanje.

Sveže latice nevena su jestive, ako imate varikozne vene slobodno ih ubacite u salatu na primer.

Uz ova rešenja za lečenje proširenih vena biljem, možete ublažiti vidljivost i smanjiti otok i osećaj težine u nogama koji imate sa proširenim venama. Osim toga, fizička aktivnost je veoma bitna za osobe koje imaju varikozne vene na nogam, trebalo bi da redovno idete u šetnju, na plivanje ili vozite bicikli, kako biste poboljšali cirkulaciju u nogama.

[icegram campaigns=”8819″]