7 razloga zbog kojih vam je potreban kolagen za kosu, kožu, zglobove i gde da ga nađete

7 razloga zbog kojih vam je potrebno više kolagena i gde da ga nađete

Šta je kolagen ?

U suštini, kolagen je lepak koji drži naš organizam na okupu. Ove hranljive materije u obilju ima u koži, koštanom tkivu, ligamentima, hrskavici, tetivama, gastrointestinalnom traktu i mišićima.

A sada, loša vest: naš organizam proizvodi kolagen ali ne večito, barem ne obilato. Kada navršite 40 godina kolagen se troši brže nego što naš organizam može da ga proizvede, a dvadeset godina kasnije, skoro polovine kolagena u vašem organizmu više nema.

Dobra vest?

Možete uzeti suplement kolagena (kolagen u prahu, tablete kolagena), njime popuniti skladišta vašeg organizma i ubirati plodove ove neverovatne nutritivne energane.

Kolagen je dugolančana aminokiselina koja se sastoji od pojedinačnih aminokiselina prolina, glicina, hidroksiprolina i arginina. Čini 30% svih proteina koji se nalaze u našem organizmu i 70% proteina u našoj koži. Nepotrebno je reći da je kolagen neverovatno važan i da ćete bez sumnje osetiti korist ako ovaj suplement dodate dnevnoj rutini.

kolagen za lice

7 razloga zbog kojih vam je potrebno više kolagena

Kolagen za  kožu i protiv starenja

Svi mrze bore.  Svi bismo želeli da izgledamo mlađe, da se osećamo bolje i izbegnemo nadiruću plimu vremena što je moguće duže.

Kolagen može da ublaži bore i vrati mladalačku elastičnost koži. Nivoi kolagena u vašem organizmu su direktno povezani sa pojavom znakova godina na koži. Kako vaš organizam usporava proizvodnju ovog važnog nutrijenta, vaša koža počinje da pokazuje znake habanja, kao što su bore i postaje opuštenija i tanja.

I dok je ovo, na žalost, nepovratan proces, obnavljanje izvesnih nivoa prirodnog kolagena u organizmu može da vam pomogne da izgledate mlađe tako što podiže nivo vlažnosti kože i čini je mekšom nego ikada ranije.Zato bi trebalo da uzimate dodatni prirodni kolagen za kožu.

kolagen u prahu

Zbog jačanja kostiju, zglobova i hrskavice

Nisu samo bore problem koji se javlja sa starenjem, a ovi problemi su mnogo ozbiljniji od slike u ogledalu. Glicin, jedna od aminolkiselina u kolagenu, je esencijalni deo procesa koji sva vezivna tkiva i zglobove održava podmazanim i zdravim.

Dok vežbate, izlažući naporu zglobove i ligamente, hrskavica može da se istroši i dovede do toga da se kosti taru jedna o drugu, a to izaziva bolove i upalu. Vaš organizam obično proizvodi dovoljno kolagena da ovo tkivo bude zdravo, a kosti jake, ali kako starite i količina prirodno proizvedenog kolagena počinje da se smanjuje; neophodno je da ga dopunite kako biste postigli potpunu pokretljivost.

Dodatni kolagen funkcioniše kao ibuprofen ili drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi, bez štetnih posledica za organizam. Takođe pomaže pri lečenju tetiva i kostiju nakon kidanja i preloma, dok zglobovi ostaju savitljivi i bez upale.Svi starimo toga treba biti svestan i uzimati dodatni prirodni kolagen za zglobove.

Kolagen za kosu i nokte

Vašem organizmu je potreban končasti protein koji se zove keratin, a koji je primarna komponenta vaše kose i noktiju. Ovom proteinu su potrebne aminokiseline, a kolagen puca od njih – ovo izgleda kao dobar par.Zato počnite da koristite kolagen za kosu.

Ako se borite sa kratkim, krtim noktima, ulepljenom kosom i procvetalim krajevima, po svemu sudeći, nedostaju vam neke važne aminokiseline. Kad počnete da uzimate kolagen za kosu i nokte, primetićete poboljšanje kvaliteta ovih o-tako-važnih detalja.

Zbog varenja

Ne samo da će kolagen popraviti vaše varenje, već može da počne i da leči vaša creva. Odlutali smo daleko od onoga što su naši preci jeli, a prerađivanjem, zagrevanjem i rafinisanjem izbacujemo sve prirodne elemente iz naše omiljene hrane.

Jednom davno, ljudi su koristili svaki deo životinje, uključujući i kosti, ništa se nije bacalo. Kolagen više ne dobijamo iz mesa jer jedemo samo mišiće, a sve ostalo bacamo.

Uzimanje kolagena može da pomogne da se smanji uticaj velikog broja raznih bolesti creva, uključujući propusno crevo, ulcerozni kolitis, Kronovu bolest i sindrom nervoznog creva. Takođe umiruje sluzokožu digestivnog trakta i pomaže organizmu da razloži proteine i masti mnogo lakše, a sve to vodi zdravijim i srećnijim crevima.

Kolagen za mršavljenje

Čuli smo da su mnoge stvari dobre za mršavljenje i razočarali se, da li je i kolagen za mršavljenje samo jedan marketinški trik ?

Kolagen je proteinska energana koja vašem organizmu obezbeđuje neverovatnih 18g proteina u samo dve kašike. Umesto da jedete nezdrava jela puna praznih ugljenih hidrata, dodajte jelu malo kolagena i ostanite duže siti. Naravno, ako manje jedete izgubićete na težini, nećete biti često gladni, nećete morati da prezalogajite nešto i nećete popustiti pred iskušenjem džank hrane; zbog svega navedenog bićete zadovoljeni do narednog obroka.I dalje vam ne izgleda da je kolagen za mršavljenje dobra ideja ?

Ispitivanja su pokazala da kolageni peptidi konzumirani za doručak zasićuju 40% više od drugih proteina, poput surutke ili soje, što dovodi do 20% manjeg unosa hrane kada dođe vreme ručka.

Zbog poboljšanja sportskih performansi

Ako ste sportista vašem organizmu je teško ali kolagen može da pomogne da se smanji šteta nastala usled pucanja mišića, uganuća i svih vrsta habanja. Naročito aminokiseline glicin i prolin, kojih ima u kolagenu, ubrzavaju oporavak nakon sportskih povreda. Ako uzimate kolagen kao suplement (kolagen u prahu ili tablete) obnovićete tkivo, ublažiti upalu i smanjiti rizik od povrede. Arginin, još jedna komponenta kolagena, poboljšava sportske performanse i istovremeno doprinosi obnavljanju i održavanju mišićne mase.

Zbog toga što deluje kao tonik za spavanje

Glicin, takođe element kolagena, igra ključnu ulogu u funkcionisanju mozga. Nedavna ispitivanja su pokazal da je glicin povezan sa smanjenjem insomnije i boljom mentalnom sposobnošću tokom dana. Uzimanje kolagena ne samo da pomaže da zaspite, već poboljšava mentalne sposobnosti i povećava kapacitet memorije. Pored toga, uzimanjem kolagena 1h pre odlaska u krevet popravićete kvalitet sna.

  • Sipajte jednu kašiku kolagenog peptida u čašu čaja od kamilice za mirniju noć.

Kako da koristite i gde kupiti kolagen

Upotreba kolagena je veoma jednostavna.Kolagen je bezukusan prah koji neće uticati na ukus bilo čega u šta ga dodajete. Pomešajte ga sa jutarnjom kafom, bilo kojim smutijem, čajem, supom, varivom, sokom ili čime god želite. Tražite kolegene peptide od krava koje su 100% hranjene travom bez pesticida, nisu dobijale hormone i nisu uzimale GMO hranu.

Koleageni peptidi koji ispunjavaju ove uslove omogućiće vam da osetite sva blagotvorna dejstva dodatka kolagena vašoj ishrani.Kolagen za kosu, lice i kožu takođe treba unositi kroz ishranu ili preko suplemenata, kao kolagen prah ili tablete.Kolagen se ne koristi spolja.

Nije samo vreme neprijatelj kolagena. Stres, loša ishrana, nedostatak fizičkih aktivnosti i disbalans organa za varenje – sve to može da doprinese nesposobnosti organizma da proizvodi ovaj nutrijent. Zdravlje počenje unutar vašeg tela – pijte dosta vode, provodite vreme napolju, budite svesniji, izbacite šećer i jedite mnogo povrća. Kolagen na vrhu zdravog načina života učiniće da se osećate još bolje, a vi možete uživati u plodovima ovog izuzetnog proteina.