rodin ugriz

Rodin ugriz kod beba uzrok i uklanjanje

Nakon rođenja bebe, nije neobično da kao nova mama satima sedite i ispitujete majušno telo svoga deteta. Primetićete svaku rupicu, pegicu, a možda uočite i neki beleg.

Urođeni beleg je obojeno mesto koje se pojavljuje na koži novorođenčeta na rođenju. Može da se pojavi i u toku prvog meseca života. Ove obojene površine poznate kao rodin ugriz ili poljubac anđela mogu da se nađu bilo gde na koži, uključujući:

  • na leđima
  • licu
  • vrau
  • nogama
  • rukama

Postoje različite vrste belega. Neki su mali i jedva vidljivi, dok su drugi veliki. Neki belezi su glatki i ravni, dok drugi liče na ispupčenje na koži.

Jedan od čestih belega je „rodin ugriz“, poznat i kao jagodičasti beleg ili poljubac anđela.

rodin ugriz

 

Šta je rodin ugriz ?

Rodin ugriz je čest beleg. Ima ga oko 30 – 50% novorođenčadi.

Ujed rode ima upečatljiv ružičast, ravan izgled. Zato ga je lako identifikovati.

Ovaj beleg može da se pojavi na sledećim delovima tela vaše bebe:

  • na čelu
  • nosu
  • očnom kapku
  • zadnjem delu vrata

rodin ugriz kod beba

Šta izaziva rodin ugriz ?

Sasvim je normalno da imate pitanja i brige zbog bilo kakve promene na koži vaše bebe.

Ako ne znate mnogo o belezima, možete da počnete da paničite ili da pomislite da je do promene došlo usled traume pri porođaju. Možete da krivite sebe ili da mislite da ste mogli drugačije da se ponašate u toku trudnoće.

Veoma je važno da znate da su belezi pa i rodin ugriz izuzetno česti. Mogu da budu nasledni, mada im je uzrok najčešće nepoznat.

Kada je u pitanju rodin ugriz, beleg nastaje kada se potkožni krvni sudovi istegnu ili prošire. Posledica ove pojave su ružičaste mrlje na koži bebe. Beleg koji ima vaša beba može da bude uočljiviji kada je ona uznemirena ili kada plače, kao i kada dođe do promene temperature u prostoriji.

Da li rodin ugriz nestaje?

Rodin ugriz kod beba je benigna fleka na koži pa lečenje nije potrebno. Izgled bebe se menja sa razvojem kože i njenim debljanjem.Rodin ugriz može da postane manje vidljiv, a može i potpuno da nestane kada beba malo poraste.

Više od 95% belega, poznatih kao rodin ugriz, posvetli ili potpuno izbledi. Ako se ovaj beleg nalazi na zadnjoj strani vrata vaše bebe, moguće je da nikada potpuno ne izbledi. Međutim, beleg će biti manje vidljiv kada bebi poraste kosa.

Ne postoje posebna ispitivanja za dijagnostikovanje ujeda rode, međutim, vaš pedijatar može da identifikuje beleg tokom rutinskog fizikalnog pregleda.

Laserski tretman za ujed rode

Ujed rode može da bude različite veličine, međutim, nije neobično da se zabrinete zbog velikog belega koji ne nestaje nakon nekoliko godina. Laserski tretman je jedna od mogućnosti kojom se smanjuje veličina i uočljivost ujeda rode. Mada ovo postoji kao mogućnost, trebalo bi da sačekate dok vaše dete ne odraste i samo odluči da li mu beleg smeta.

Laserski tretman je usmeren na potkožne krvne sudove. Tretman je bezbolan i delotvoran, mada je za željene rezultate ponekad potrebno više tretmana.

Ako ne želite laserski tretman, vaše dete kasnije može da prikrije beleg šminkom.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru

Obično belezi kod beba ne izazivaju nikakve probleme i lečenje nije potrebno. Međutim, rodin ugriz koji nastane danima po izlasku iz porodilišta može da bude razlog za uzbunu. Ukoliko ste zabrinuti, ne ustežite se da obavestite pedijatra o bilo kakvim promenama na koži vaše bebe.

Lekar može da pregleda bebu i ispita fleku da bi bio siguran da je u pitanju beleg a ne kožni poremećaj. Važno je i da obavestite lekara ako beleg vaše bebe krvari, svrbi ili deluje bolno.

Imajte ovo na umu

Rodin ugriz obično nije trajan beleg, mada će ga mali broj novorođene dece imati doživotno. Ako vaša beba na licu ima beleg koji ne prolazi, možda ćete se suočiti sa zurenjem ili nepristojnim pitanjima nepoznatih osoba ili rođaka.

Ovo može da bude frustrirajuće, međutim, ni ne pomišljajte da objašnjavate nadugačko i naširoko. Jednostavno recite da je to beleg. Ako pitanja postanu nametljiva ili neprijatna, slobodno kažite šta mislite i osećate.

Trajni ugriz rode može da bude posebno nezgodan kod mlađe dece. Razgovarajte sa svojim detetom o njegovom belegu i odgovorite mu na svako pitanje koje vam postavi. Možete da pomognete detetu da pripremi odgovore, u slučaju da ga drugari iz vrtića ili razreda zapitkuju o belegu na čelu, licu ili vratu.