boja mokrace znacenje

Saznajte šta boja mokaće govori o vašem zdravlju (značenje)

Saznajte šta boja mokaće govori o vašem zdravlju – boja urina značenje

Kao što se kaže se da su oči ogledalo duše, tako bi moglo da se kaže da je wc šolja ogledalo zdravstvenog stanja.

Da li ste primetili da većina lekara nakon pregleda zatraži laboratorijsku analizu urina? To se radi zbog toga što mokraća otkriva mnogo poataka o stanju organizma. Miris urina, njegova konzistencija i boja imaju značenje jer su indikatori zdravstvenog stanja pacijenta.

Mokraća se sastoji od vode i iznenađujuće dugačkog spiska sastojaka kao što su urea, hlor, natrijum, kalijum, kreatinin, i drugih rastvorenih jona, kao i raznih neorganskih i organskih jedinjenja. Bilo kakav disbalans u telu izazvaće da se boja mokraće, konzistencija i miris promene.

Bleda ili providno žuta boja mokraće, znak je dobrog zdravlja i dobro hidriranog tela. Pigment koji „farba“ urin u prepoznatljivo žutu boju naziva se urohrom. Kada bubrezi dobro obavljaju svoj posao u pročišćavanju organizma, mokraća poprima žutu boju.

Unos tečnosti razblažava žuti pigment koji se nalazi u urinu, što znači da što više unosite tečnosti, to je mokraća prozirnije boje. Kada pijete malo vode ili drugih tečnosti, organizam postaje dehidriran i boja je jače žuta. Ukoliko je vaša mokraća neobične boje, to je znak da postoji neki zdravstveni problem.

boja mokrace znacenje

Evo šta boja urina govori o vašem zdravlju.

  1. Zamućena mokraća značenje

Ako je urin zamućen i tamnije boje, to može ukazivati na infekciju urinarnog trakta ili kamen u bubregu. U slučaju infekcije urinarnih puteva, mokraća će imati jak miris, koji može biti čak i slatkast. Bakterije koje izazivaju infekciju proizvode ovaj miris kao nuspojavu.

Osim toga zamućena mokraća,i jaka potreba za mokrenjem u kratkim vremenskim intervalima, a kada budete praznili bešiku, to se obično dešava u malim količinama. Pritom, javlja se osećaj bola ili peckanja, kao i bol u donjem delu stomaka. Ukoliko vam je zamućena mokraća i imate ove simptome, uradite test na urinarne infekcije.

Kada patite od infekcije mokraćnih kanala, razgovarajte sa svojim lekarom o načinu lečenja. Možda su vam potrebni antibiotici za rešavanje postojećeg i prevenciju budućih problema. A možete i uz pomoć prirodnih rešenja osetiti olakšanje.

Višak određenih minerala, kao što su kalcijum ili fosfor mogu izazvati beli, mlečan urin. Ako se na površini pojavljuje pena, to znači da jedete više proteina nego što vam je potrebno, ili da imate problema sa bubrezima. Ukoliko se stanje ne poboljša i kod vas se javlja zamućena mokraća u dužem vremenskom periodu, zakažite pregled kod urologa.

  1. Crvena mokraća

U slučaju rozih i crvenih nijansi, postoji mnogo potencijalnih uzroka.

Jednostavan razlog zbog koga se javlja crvenkast urin je hrana koju ste pojeli. Namirnice poput šargarepa, kupina, cvele i rabarbare „farbaju“ mokraću u crvenu boju. Neka od jedinjenja odgovorna za bojenje ovih namirnica se luče u urinu, tek nakon što ga bubrezi pročiste. Što znači da će se crvena boja urina vratiti u normalnu već sledećeg dana.

Ponekad, lekovi koji se uzimaju za lečenje tuberkuloze mogu promeniti boju urina. Ako primetite krv u mokraći, to može biti znak infekcije urinarnog trakta ili kamena u bubregu. Takođe, krv može signalizirati da postoji problem sa prostatom ili trovanje živom.

Ako vam je crvena mokraća duže od jednog dana umesto da sami utvrđujete šta bi mogao biti problem, pošaljite urin na analizu i javite se lekaru.

  1. Narandžasta mokraća

Ako mokraća ima narandžastu nijansu, nema razloga za brigu. Najverovatnije je u pitanju blaga dehidracija. Ili, konzumiranje namirnice bogate beta-karotenom, koji se luči kroz urin. Dodaci ishrani i lekovi poput razređivača krvi i vitamina iz B kompleksa takođe menjaju boju urina u narandžastu.

Ali, ako je narandžasta mokraća jače boje, ona može ukazivati na problem sa jetrom ili žučnim kanalima. Povišen nivo bilirubina zbog upale jetre, druge abnormalnosti u funkcionisanju ćelija jetre ili blokada žučnih kanala može promenit boju mokraće u jarko narandžastu.

Narandžasta mokraća je specifičan simptom koji se javlja u slučaju žutice. Ako primetite da vam je mokraća narandžasta, stolica bleda, a koža i oči poprimaju žućkaste nijanse, hitno se javite lekaru.

  1. Braon mokraća

Boja koka kole i tamno braon boja mokraće rezervisane su za specifičnu ishranu, ali mogu biti izazvane i lekovima ili nekim zdravstvenim problemom.

Konzumiranje velikih količina pasulja, rabarbare i aloe vere izaziva promenu boje urina u braon nijanse. Razni lekovi potamnjuju mokraću, pogotovo oni koji se koriste za lečenje malarije, opuštanje mišića i laksativi. Postoji i jedna retka bolest, rabdomioliza, koja se dobija od napornog vežbanja, a jedan od simptoma je braon boja urina.

Osim ovih razloga, postoje još neki zdravstveni problemi poput poremećaja rada bubrega, raka jetre, urinarnih infekcija, ciroze jetre i akutnog hepatitisa, koji menjhaju boju mokraće u braon. Boja se menja zbog toga što se bilirubin iz jetre luči u velikoj količini u urin. Ponekad, braon urin može imati veze sa porfirijom, retkom naslednom bolesti crvenih krvnih zrnaca.

Ukoliko primetite iznenadnu promenu mokraće u braon boju, razgovarajte sa lekarom kako biste isključili sve moguće opasnosti.

  1. Fluorescentna ili tamno žuta

Kao što je providna boja dobar znak koji upućuje na zdravo, hidrirano telo, tamno žuta, jarka, neonska boja mokraće nije dobar indikator. Pogotovo ako je boje ćilibara ili meda – to je znak da ne pijete dovoljno vode.

Tamno žuta boja javlja se kada ste ozbiljno dehidrirani ili ako uzimate neke lekove, dodatke ishrani ili suplemente. B vitamini, pogotovo B12, drastično menjaju boju urina.

Ako ne uzimate nikakve lekove, suplemente ili vitamine koji bi mogli da budu odgovorni za promenu boje, počnite da pijete više vode, a ako ni tako ne uspete da „posvetlite“ mokraću, onda je u pitanju nešto ozbiljnije.

Na primer, krv u mokraći (hematurija), hemolitična anemija i hepatitis, izazivaju promenu boje u tamniju. Kad god se pitate zbog čega je mokraća promenila boju, idite kod lekara.

  1. Zelena mokraća

Za ovo nisu krivi vanzemaljci nego neke namirnice poput špargle, kao i veštačke boje za hranu. Zeleno pivo, crni sladić, lekovi koji sadrže boje, svi oni mogu biti krivci za pojavu zelenog urina.

U nekim slučajevima, dijareja može dati određenu boju mokraći. A retko, zelena mokraća ukazuje na posebnu bolest mokraćnih puteva, proteusnu infekciju, te u tom slučaju, ne smete odlagati termin kod doktora.

  1. Plava

Koliko god čudno zvučalo, moguća je i plava nijansa urina. Ali, u jako retkim slučajevima.

Plava boja je indikator retkog genetskog oboljenja, hiperkalcimije, čije i samo ime govori o čemu je reč- višak kalcijuma u krvi. U nekim slučajevima, farba za kosu, koje je stavljena u ekstremno velikoj količini, može dovesti do promene boje mokraće. Isti problem javlja se kod uzimanja lekova ofarbanih plavom bojom.

  1. Bezbojna mokraca

Bezbojna i providna mokraća može ukazivati na to da pijete previše vode.

Višak vode u telu remeti balans elektrolita. Preveliko konzumiranje alkohola takođe može uticati na promenu boje urina.Ppošto je alkohol diuretik može se pojaviti bezbojna mokraća. Ukoliko često praznite bešiku i mokraća je providne boje čak i kada ne pijete dovoljno vode, to može biti  znak šećerne bolesti.