bol ispod leve dojke

7 uzroka za bol ispod leve dojke

Faktori koji doprinose pojavi bola ispod leve dojke su različiti, a među njima su trauma grudnog koša, infekcija, hijatus hernija, flatulencija, gastritis, kao i bolesti srca i pluća. U članku ćemo vam dati više informacija o ovim oboljenjima.

Uzroci bola ispod leve dojke

Oboljenja koja mogu da izazovu bol ispod leve dojke mogu da budu mišićnoskeletna, gastrointestinalna ili srčana. Traumatska povreda leve strane grudnog koša može da izazove upalu kostiju, mišića, ligamenata ili hrskavice grudnog koša, a usled toga može da se javi bol. Srce i pluća su smešteni u grudnom košu pa je to razlog što oboljenja povezana sa ovim organima mogu da prouzrokuju bol i niz drugih simptoma. Bol može da potiče i iz organa smeštenih u levom gornjem kvadrantu trbušne duplje. Priroda bola i pratećih simptoma lekarima daju značajne informacije koje im pomažu da identifikuju uzrok bola.

bol ispod leve dojke

Faktori koji doprinose bolu ispod leve dojke

Bol ispod leve dojke izazivaju brojni i različiti uzroci. Ovo su neka oboljenja koja mogu da budu odgovorna za pojavu bola ispod leve dojke.

 

Kostohondritis

Kostohondritis, koji se ponekad naziva i bolom zida grudnog koša, je oboljenje koje karakteriše upala rebarne hrskavice koja spaja krajeve rebara sa grudnom kosti. Ponavljajuća trauma zida grudnog koša može da dovede do kostohondritisa. Kostohondralni spojevi postaju upaljeni i usled virusne, bakterijske ili gljivične respiratorne infekcije. Pošto međurebreni mišići učestvuju u procesu disanja, pacijent sa upalom ovih mišića će verovatno imati probleme sa disanjem. Pacijenti osećaju bol koji se pojačava prilikom kašlja, kijanja ili dubokog disanja.

Hijatus hernija

Hernija, odnosno kila, se odnosi na oboljenje kod koga se deo nekog organa probija kroz slabu tačku telesne šupljine koja sadrži taj organ. Hijatus hernija, ili želudačna kila, se dijagnostikuje kada se deo želuca kroz ezofagealni hijatus (mali otvor dijafragme kroz koji prolazi jednjak) probija u grudni koš. Do ovoga može da dođe kada je hijatusni otvor veći od normalnog. Gorušica, odnosno gorući osećaj koji nastaje usled vraćanja sadržaja želuca u jednjak, karakterističan je simptom hijatus hernije. Konzumiranje masne hrane i gaziranih napitaka može da pokrene gorušicu. Osobe koje pate od ovog oboljenja će verovatno osećati i bol u grudima, kratak dah ili nadimanje nakon jela.

Problemi sa srcem

Termin angina pektoris se odnosi na štipajući bol u grudima ili osećaj stiskanja u grudima, do čega dolazi usled nedovoljnog snabdevanja dela srčanog mišića krvlju bogatom kiseonikom. Osobe koje pate od koronarne arterijske bolesti, oboljenja koje karakteriše smanjeni dotok krvi do srca usled stvaranja naslaga na zidovima arterija, verovatno će imati anginu pektoris. Ponekad, ona može da bude povezana i sa spazmima koronarnih arterija. Visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, alkohol, visok nivo holesterola itd., neki su od faktora rizika za nastanak angine pektoris. Angina pektoris je jedan od najkarakterističnijih simptoma problema sa srcem. Premda se bol obično oseća ispod grudne kosti, može da se proširi na vrat, vilicu, ramena ili leđa.

Gastritis

Želudac je mišićni organ koji je smešten u levom gornjem kvadrantu trbušne duplje. Upala sluzokože želuca se u medicini naziva gastritis. Do upale sluzokože želuca može da dođe usled infekcije koju izazivaju patogeni. Helikobakter pilori je jedan od najčešćih uzročnika gastritisa. Ova bakterija se prenosi konzumiranjem zagađene hrane i vode. Osoba koja pati od gastritisa može da ima simptome poput bola u gornjoj levoj sekciji abdomena, loše probave, nadimanja, mučnine ili povraćanja.

Flatulencija

Bol u levom gornjem kvadrantu trbušne duplje može da bude posledica viška gasova u digestivnom traktu. Aerofagija, što znači gutanje vazduha, je jedan od faktora rizika za pojavu flatulencije. Osobe koje često piju piće na slamčicu ili brzo jedu i ne žvaću pravilno, verovatno će progutati više vazduha. Isto važi i za osobe koje često piju gazirana pića i pričaju dok jedu. Konzumiranje nekih namirnica takođe dovodi do viška gasova. Ponekad, gasovi mogu da budu zarobljeni u naborima ili prevojima debelog creva. Slezinski pregib, odnosno splenična fleksura ili levi pregib debelog creva, odnosi se na pregib koji se nalazi između poprečnog debelog creva i silaznog debelog creva. Kada je gas zarobljen u slezinskoj fleksuri, onda se kod pacijenta dijagnostikuje sindrom splenične fleksure. Gas zarobljen u ovom pregibu debelog creva izaziva bol u gornjoj regiji trbuha. Bol u gornjoj regiji trbuha može da se proširi prema grudnom košu i može greškom da bude zamenjen za bol u grudima.

Oboljenja pluća

Pleuritis (zapaljenje plućne maramice) je zapaljenje pleure, odnosno membrane koja oblaže pluća i unutrašnje zidove grudnog koša. Mala količina tečnosti koja se nalazi između plućnih membrana, deluje kao lubrikant i pomaže plućima da se lako pokreću tokom udisanja i izdisanja. Do upale pleure može da dođe usled traume, respiratorne infekcije ili izlaganja nekim štetnim hemikalijama ili toksinima. Pneumonija (infekcija pluća) i pneumotoraks (pritisak na pluća usled akumulacije vazduha u međumembranskom prostoru) su oboljenja koja mogu da prouzrokuju bol u grudima koji se pojačava prilikom pomeranja. Bol može da se pojača prilikom kašljanja ili dubokog disanja. Ako je bilo kojim od ovih oboljenja zahvaćeno levo plućno krilo, obolela osoba može da oseća bol koji se širi od pluća do regije ispod leve dojke.

Povreda rebara

Tupa udarna trauma grudnog koša može da dovede do upale interkostalnih mišića, odnosno mišića koji se nalaze između rebara. Na rebrima i grudnoj kosti mogu da se pojave podlivi ili naprsnuća usled pada, saobraćajne nesreće ili traume od nagnječenja. Bol može da nastane i zbog prekomernog istezanja međurebrenih mišića u regiji grudi. Vežbe ili aktivnosti koje podrazumevaju naglo uvrtanje trupa mogu da izazovu istegnuće međurebrenih mišića, a to može da dovede do pojave bola u regiji grudnog koša.

Budući da bol u i oko grudi može da bude prouzrokovan različitim zdravstvenim problemima, neophodno je da odmah potražite pomoć lekara ako osetite bol ispod leve dojke. Lekari obično proučavaju istoriju bolesti pacijenta i vrše fizikalni pregled, kao i razne dijagnostičke procedure da bi otkrili pravi uzrok. Terapija se razlikuje u zavisnosti od oboljenja koje je odgovorno za pojavu bola. Premda terapija lekovima uz promenu načina života može da bude korisna, lekari mogu da preporuče operaciju u slučaju teške traumatske povrede ili oboljenja koje ne može da se leči konzervativnim metodama lečenja.