8 mogućih uzroka za bol u jajnicima i zašto se češće javlja u levom

Bolovi u jajnicima

Smešteni u donjem abdomenu, ispod karlice i pupka, jajnici imaju brojne funkcije kod žena. Na primer, proizvode reproduktivne hormone kao što je estrogen i oslobađaju jajnu ćeliju svakog meseca.

Bol u jajnicima je problem koji pogađa značajan broj dama širom sveta. Zbog položaja jajnika ovaj bol se javlja u donjem delu trbuha. Bol se može kategorizovati kao hroničan ili akutan. Akutni bolovi traju kratko, od nekoliko sati do nekoliko dana obično pred menstruaciju.Češće se javlja bol u levom nego u desnom jajniku. Hronični bolovi, međutim, traju značajno duže. Bez obzira od koje vrste bola u jajnicima patite, važno je da vas pregleda lekar ili ginekolog/akušer.

bolovi u jajnicima

Bol u predelu jajnika mogući uzroci

1. Ciste na janiku

Ciste jajnika su vrećice ispunjene tečnošču i formiraju se u jajnicima. Problem se javlja u reproduktivnom periodu. Do njega dolazi kada neoplođena jajna ćelija nije otpuštena ili kada se folikula koja je drži ne rastvori nakon ovulacije. U osnovi, stanje može proći neopaženo jer ponekad ne pokazuje nikakve simptome. Nakon nekog vremena cista će sama nestati. Međutim, ako perforira ili dođe do uvrtanja, to može dovesti do nepodnošljivih bolova u donjem delu trbuha.

2. Endometrioza

Normalno je da zidovi materice debljaju svakog meseca kako bi držali fetus. Ako jajna ćelija nije oplođena, tkivo zida puca i izbacuje se u vidu menstruacije. U drugim slučajevima, ovo zadebljanje tkiva može da se pojavi u drugim delovima tela. Tkivo se onda razlaže ali nema gde da ode. Ovo dovodi do formiranja ožiljačnog tkiva na takvim mestima, što može izazvati probadanje i jak bol u jajnicima. Ovo stanje se zove endometrioza. Drugi simptomi ovog stanja su:

 • Obilno menstrualno krvarenje.
 • Neplodnost.
 • Bolne menstruacije.
 • Bol tokom seksualnog odnosa.

3.  Zapaljenska bolest karlice

Drugi čest uzrok bola u levom jajniku je zapaljenska bolest karlice (PID), infekcija izazvana polno prenosivim infekcijama, kao što su hlamidija i gonoreja.

Infekcija zahvata jajovode, jajnike i matericu što dovodi do bola. Drugi simptomi ove infekcije koja izaziva bol u levom jajniku su:

 • Groznica
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Neredovne menstruacije
 • Vaginalni sekret neprijatnog mirisa
 • Zamor
 • Otežano mokrenje
 • Povraćanje
 • Dijareja

4. Sindrom zaostalog jajnika

Hirurško uklanjanje jajnika i uterusa naziva se ooforektomija ili histerektomija. Međutim, salpingo ooforektomija je hirurško odstranjivanje čitavih jajnika, kao i jajovoda. Tokom ove procedure, mali deo jajnika slučajno može da zaostane. Ovaj preostali deo može da raste i na kraju formira cistu. Ako je u pitanju cista dovešće do nepodnošljivih bolova u donjem delu trbuha. Bol može biti praćen i drugim simptomima, kao što su otežano mokrenje i bol tokom seksualnog odnosa.

bol u levom jajniku

5. Mitelšmerc

Mitelšmerc se odnosi na bol u jednoj polovini donjeg dela trbuha. Ovaj bol je rezultat pucanja folikule tokom ovulacije. Kao takav, bol se oseća tokom menstruacije i može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Kod nekih žena, bol može biti oštar i iznenadan, dok je kod drugih dama tup. Međutim, neće sve dame iskusiti ovaj bol.

Mitelšmerc može menjati strane iz meseca u mesec ili se javljati uvek na istoj strani nekoliko meseci uzastopce. Ukoliko osetite ovaj bol, pratite menstrualni ciklus i beležite kada se bol javlja. Ukoliko se javi u sredini ciklusa i traje nekoliko sati, trebalo bi da to pomenete svom ginekologu. U većini slučajeva, problem se može rešiti lekovima u slobodnoj prodaji. U uznapredovalim slučajevima, međutim, prepisuju se kontraceptivi kako bi sprečili ovulaciju.

6. Karcinom jajnika

U osnovi, karcinom jajnika se javlja u tri posto slučajeva karcinoma kod žena. Prema Aameričkom centru za kontrolu bolesti, 90% žena koje imaju ovo oboljenje starije je od 40 godina, a većina ih je iznad 55 godina starosti. Predispozicije za ovo oboljenje su porodična istorija bolesti koja uključuje i rak jajnika i rak dojke, mutacije BRCA2 i BRCA1 gena i neplodnost.

Simptomi ovog oboljenja nisu ginekološki i mogu biti nejasni. Kao takvo, oboljenje može trajati godinama neprimećeno. Rano otkrivanje može dovesti do efikasnog izlečenja karcinoma jajnika. Neki od simptoma karcinoma jajnika uključuju nadimanje i oticanje trbuha, bol u karličnom pojasu, učestali nagon za mokrenjem i povećanu učestalost mokrenja, gubitak apetita ili brzo zasićenje hranom, konstipaciju i dijareju. Ukoliko imate takve simptome duže od dve nedelje, odmah potražite lekarski pregled i utvrđivanje dijagnoze.

7.  Infekcije

Bol u karličnom pojasu koji se javlja iznenada može biti pokazatelj neke infekcije reproduktivnog sistema. Bakterija može da inficira reproduktivni sistem, uključujući i jajnike i izazove bol trbuha. Na primer, polno prenosive infekcije, kao što je hlamidija, mogu dovesti do zapaljenske bolesti karlice. Ako se infekcija javi blizu jajnika, na njima se mogu pojaviti rane. Ovo će izazvati bol u donjem trbuhu. Ukoliko se ne leči u ranoj fazi, ova infekcija može dovesti do neplodnosti.

8. Ostali uzroci bola

Dok bol u donjem delu trbuha može biti rezultat problema sa bubrezima, može biti i nešto sasvim drugo, na primer, bol u reproduktivnim organima se lako može pomešati sa bolom u levom jajniku. Osim bola u jajniku, sledeće isto tako može dovesti do bola u donjem delu trbuha:

 • Upala slepog creva
 • Kamen u bubregu
 • Infekcija bešike ili urinarnog trakta
 • Infekcija žučne kese
 • Konstipacija

Bez obzira da li pokušavate da zatrudnite ili koristite kontraceptive, lekar bi trebalo pažljivo da ispita svaki bol u donjem delu stomaka.

Šta treba da preduzmete ?

Ako imate bilo kakav bol reproduktivnog sistema, uključujući i bol u levom jajniku, trebalo bi da idete kod lekara radi pregleda i recepta. Mežutim, sledeće stavke prve pomoći pomoćiće da ublažite bol pre odlaska lekaru:

 • Ako vam bol smeta, veoma je korisno da mirujete u krevetu.
 • Uzmite analgetik.
 • Uzmite kontraceptiv da sprečite ovulaciju, ako je ona uzrok bola.
 • Možete uzeti i antiupalne medikamente.

Ako bol prouzrokovan ovulacijom traje više od tri dana, obratite se lekaru obavezno.