9 načina za prirodno uklanjanje strija

Strije su uobičajen problem sa kožom, jer se jasno vide kao svetle linije na koži. Pojava strija je česta tokom trudnoće, ali se takođe često  javlja i kod ljudi koji vežbaju i tako povećavaju mišićnu masu ili zbog hormonalnih promena.

Klinička istraživanja su pokazala da rizik od pojave strija ima dosta veze sa genetikom. Ukoliko je Vaša majka tokom trudnoće imala strije, veće su šanse da ćete ih imati i Vi. Ipak, dobre vesti su da ponekad strije nestanu same od sebe. U većem broju slučajeva će ostati na koži ukoliko nešto ne preduzmete. Klinička ispitivanja su pokazala da je moguće sprečiti nastanak strija, kao i umanjiti njihovu vidljivost kada se pojave. U ovom članku navodimo devet načina da se prirodno rešite strija.

1. Esencijalna ulja za uklanjanja strija

Esencijalna ulja se smatraju jednim od najefikasnijih lekova za uklanjanje strija. Podstriču cirkulaciju i tako omogućavaju dotok energije, nutrijenata i kiseonika u kožu, a kiseonik ovde igra ključnu ulogu u održavanju kože zdravom i ublažavanju vidljivosti stija. Masirajte ovim uljima delove kože gde imate strije nekoliko puta dnevno. Drugi efikasni prirodni načini da ove ružne linije učinite manje vidljivim su piling i trljanje kože.

2. Gel od aloje

Strije se pojavljuju kada koža izgubi elastičnost. Biljka aloje vera, sa svojim mističnim svojstvima da isceli rane, ogrebotine i slične kožne probleme je takođe i odlična kao pomoć da koža povrati svoju prirodnu elastičnost. Da biste najbolje iskoristili ovu biljku, odsecite jedan list, skinite gornji sloj „kože“ i iscedite sok iz njega. Svakodnevno ga nanosite na mesta gde imate strije i postepeno će izbledeti. Ukoliko želite, možete izmešati ovaj sok od aloje sa uljem vitamina E i time masirati kožu.

3. Belanca

Ako mislite da su jaja „rezervisana“ samo za bodi-bildere, u pogrešnom ste uverenju. Jaja sadrže mnogo proteina i prema rezultatima kliničkih istraživanja, odlična su za borbu protiv upornih strija. Da biste koristili jaja protiv strija, razdvojte belance i žumance, a zatim lagano umutite belance koristeći viljušku i nanesite tu smesu u dovoljnoj količini na delove kože sa strijama. Ostavite da se osuši, za tim isperite i na kraju možete hidrirati taj deo kože maslinovim uljem. Radite ovo najmanje triput dnevno.

4. Limunov sok za strije

Limunov sok je još jedan efikasan način da se otarasite strija zahvaljujući tome što je kiseo i deluje kao prirodni „izbeljivač“. Može umanjiti crvenilo ožiljaka i učiniti ih manje vidljivim. Presecite svež limun, iscedite sok iz njega i umasirajte ga u delove kože sa strijama. Ostavite da deluje oko 10-15 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ponavljajte postupak svakodnevno dok strije potpuno ne izblede.

5. Šećer

Običan beli šećer je jedan od najefikasnijih i najboljih načina da uklonite strije. Sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu u uklanjanju strija. Takođe podstiče cirkulaciju na mestima gde se nalaze strije. Izmešajte jednu kašiku šećera, nekoliko kapi limunovog soka i bademovog ulja. Nanesite smesu na strije i trljajte 10-15 minuta, a zatim jednostavno isperite vodom. Ponavljajte ovo svakog meseca, dok strije ne izblede.

6. Voda

Najbolji način da se umanji vidljivost strija je da se „napadnu“ iznutra. Ukoliko pijete 8-10 čaša vode dnevno, to će sigurno umanjiti vidljivost strija. Naprostije rečeno, strije će postati manje vidljive. Dodatno, sem pijenja dovoljno vode, zdrav način ishrane je takođe odličan način da povratite izgubljenu elastičnost kože, što će učiniti da neželjene strije nestanu.

7. Krompir

Krompir sadrži esencijalne minerale i vitamine koji su važni za razvoj kožnih ćelija, tako da može pomoći u izbeljivanju strija. Ne morate ostaviti sok od krompira na koži čitav dan, tako da se ne morate brinuti zbog neobičnog mirisa. Isecite jedan krompir srednje veličine na manje kriške i utrljavajte sok u strije. Ostavite sok da se osuši nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

8. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje se često koristi kao tretman za razne kožne probleme poput tamnih mrlja i bora, a efikasan je i za uklanjanje strija i čini da brzo izblede. Utrljavajte ricinusovo ulje u kožu tako što ćete nežno masirati delove kože sa strijama oko 10 minuta. Umotajte taj deo kože u neku pamučnu odeću. Napunite flašu toplom vodom i držite je preko te odeće nekoliko minuta kako bi koža bolje upila ulje. Radite ovo svakodnevno i već nakon mesec dana ćete primetiti vidno poboljšanje.

Slično>>> Kako se rešiti strija

9. Bademovo ulje protiv strija

Bademovo ulje je odličan izvor vitamina E, koji je veoma bitan za elastičnost kože. Takođe, poboljšava teksturu kože. Sve što treba da uradite je da potopite sirov badem u mleku i ostavite ga dok ne omekša. Zatim ga ispasirajte tako da dobijete kremastu pastu i izmešajte je sa svežim mlekom. Dobro sve izmešajte i nanesite na ugroženo područje. Ostavite da se osuši, a zatim isperite čistom vodom. Takođe možete naneti i bademovo ulje na kožu pred spavanje i prespavajte tako, kako bi ga koža potpuno upila. Svakodnevna upotreba bademovog ulja će znatno doprineti izbeljivanju strija.

Ukoliko se pitate kako da uklonite ili sprečite nastanak strija, nepotrebno je izlagati se zdravstvenim rizicima tako što ćete kupovati preparate poznatih robnih marki, koji u većini slučajeva sadrže hemikalije koje mogu oštetiti kožu.