Adam sobna biljka – uzgoj, nega, zalivanje, presađivanje

Adam biljka (Alocasia odora) je jedna od najčešće gajenih dekorativnih biljaka u našim krajevima. Pripada porodici Araceae. Veoma je popularna, a naročito se gaje u kombinaciji Adam i Eva. Ova biljka je poznata još i kao slonovo uvo, obzirom da veliki list adama podseća upravo na slonovo uvo.

Da li ste znali da je Adam cvet stigao u Evropu iz Indije?

Rod Alocasia obuhvata negde oko 70-ak vrsta. Adam cveće je zeljasta, višegodišnja biljka koja se karakteriše podzemnim stablom u vidu krtole ili rizoma. Sobna biljka Adam se gaji zbog širokih i velikih listova. Tipično je list adama u obliku srca. Inače, cvet ove biljke je zelene boje i cveta jednom u godinu dana. Donji listovi adama izumiru, dok se gornji lagano razvijaju.

U svojoj postojbini, adam biljka raste znatno visoko, pa se često mogu videti ljudi kako odmaraju ispod ove biljke koja pravi veliku  hladovinu. Kao što smo rekli, kod nas se gaji kao sobna biljka.

Adam cveće se karakteriše brzim rastom. Zemljište za uzgoj adama treba da bude neutralne ili kisele pH vrednosti.

cvece adam

Da li ste znali da je Adam otrovna biljka? Krtole ove biljke su jestive, međutim, važno je napomenuti da sadrže znatnu količinu kristala oksalne kiseline, usled čega može doći do otoka ždrela i jezika, kao i otežanog disanja i halucinacija.

Zašto adam plače?  Ova veoma karakteristična pojava se naziva gutacija – to je odavanje vode iz biljke sa vrhova listova, što omogućava neometan protok vode kroz biljku, ako je transpiracija otežana. Primetićete da vaš adam ”plače” kada je u sobi povećana vlažnost vazduha nastala usled previše čestog zalivanja.

Smanjenje navedenog procesa, gutacije, možete postići ukoliko u sobu dodate još jednu vrstu biljke iz roda Alocasia.

Kao što smo rekli, najbolje bi bilo da adam cvet gajite u kombinaciji sa evom. Obavezno ga stavite pored eve – kako ne bi ”tugovao”. Adamov cvet je veći i prepoznatljiv, dok je Eva cvet manji i karakteriše se razgranatijim listovima.

Adam je otrovan, tj. njegov sok, koji može da izazove alergijske reakcije. Zato se ne preporučuje gajenje adama u prostoriji u kojoj borave deca, jer alergijska reakcija usled trovanja sokom ove biljke može da izazove čak i gušenje!

Nega i održavanje Adama

Za pravilan uzgoj Adama, sledite sledeće korake:

Svetlost

Morate da izbegnete izlaganje biljke direktnoj sunčevoj svetlosti i vrlo tamna i mračna mesta. Preporučuju se lokacije koje spadaju između ova dva ekstrema.

Zalivanje

Kompost se mora održavati vlažnim sve vreme. Bitno je da je zemljište vlažno, da nije suvo ili natopljeno. Adam cvet preferira suvoću u predelu korena, jer previše vode može prouzrokovati da korenje truli. Najbolji pristup je da se biljka zaliva malo ali često. Ako ste u mogućnosti, potrudite se da koristite mlaku kišnicu za zalivanje adama.

Vlažnost

Adam biljka ne toleriše vrlo suv vazduh u kućnim uslovima. To je tropska biljka koja zahteva normalnu ili visoku vlažnost.

Đubrenje

Đubrenje ove biljke jednom mesečno je više nego dovoljno. Ne trudite se da je đubrite u zimskom periodu, osim ako biljka još uvek aktivno raste, odnosno ako se pojavljuju novi listovi. Definitivno je ne treba đubriti ako uđe u fazu mirovanja. Koristite đubrivo koje je rastvorljivo u vodi.

Temperatura

Adam cveće zahteva toplo mesto – ne manje od 15°C tokom cele godine. Povremeni pad temperature će biti tolerisan, ali duži periodi će izazvati probleme i podstaći period mirovanja.

Presađivanje

Ovo obično nije potrebno, ali ako je vaša biljka ”nabujala” ili je prerasla svoju saksiju, dobra je ideja da se presadi na proleće.