africka ljubicica

Afrička ljubičica – saveti za uzgoj, negu, zalivanje…

Kako gajiti afričku ljubičicu

Elegantna i dekorativna, afrička ljubičica (Saintpaulia) je lepa biljka, koju neki ljudi izbegavaju jer može biti malo nezgodna za uzgoj. Afričke ljubičice zaista zahtevaju malo više pažnje, ali kada naučite kako da ih negujete, ohrabrićete se i uživati u njihovim bojama, iz godine u godinu.

Saveti za uzgoj afričkih ljubičica

Kada naučite kako da gajite afričke ljubičice, možete ih uzeti u nekoliko različitih boja i rasporediti po stanu. One cvetaju u grupi, ne zauzimaju puno prostora i biće lep dodatak svakoj prostoriji u kući.

Zemlja – za lakši uzgoj afričke ljubičice, posadite je u odgovarajuću zemlju. Miks zemlje za ljubičice možete kupiti u cvećari, ili napravite svoju od jednake količine tresetnice, vermikulita (minerala) i perlita (vrsta vulkanskog kamena).

Zalivanje – afrička ljubičicaje izbirljive oko vode, pa ih pažljivo zalivajte. Voda treba da bude mlaka ili odstojala 48 sati. Zalivajte zemlju, pazite da ne pokvasite listove, jer, voda na njima može izazvati mrlje i štetu.

Pravilno zalivanje je važan deo dobre nege afričkih ljubičica. Zalivajte ih kada je zemlja manje vlažna na dodir. Nemojte nikad dopustiti da se zemlja osuši ili da bude natopljena vodom. Zalivanje fitiljom, od dna, je nekad dobro, ali nije najbolje rešenje za one koji prvi put imaju afričke ljubičice.

africka ljubicica uzgoj

Svetlost – još jedna bitna stvar za uzgoj afričke ljubičice je svetlost. Intenzitet bi trebao da bude filtriran, tj. ne treba je izlagati direktnom suncu, ali joj obezbedite osvetljenje, od srednjeg do jarkog. Svetlost je ta koja utiče na cvetanje. Afrička ljubičica sa tamnije zelenim listovima zahteva malo više svetla od one sa svetlije zelenim nijansama listova.

Redovno okrećite saksiju, kako bi svi cvetovi imali pristup suncu. Stavite ljubičice na metar od prozora na južnoj ili zapadnoj strani, kako biste obezbedili pravo osvetljenje.Za uspešan uzgoj afrička ljubičica bi trebalo da ima najmanje 8 sati svetlosti dnevno.

Đubivo – postoje đubriva pravljena posebno za afričke ljubičice pa ih iskoristite, ili ih nahranite nekim sa većom dozom fosfora. Đubrivo se može rastvoriti na četvrtinu jačine u vodi, i sipati pri svakom zalivanju. Manjak cvetova i bledi listovi su znak koji ukazuje na manjak đubriva.

Otkinite cvetove sa afričke ljubičice, kada se osuše. Ovako ćete podstaći formiranje novih cvetova.

africka ljubicica gajenje

Kako dobiti semenke od afričke ljubičice

Najlakša opcija je, naravno, kupovina semena afričke ljubičice, od uglednog prodavca. Afričke ljubičice je teško naterati da daju semena, i, čak i kad se to desi, biljka koja izraste iz semenke retko liči na „roditelja“.

Ali uprkos ovome, ukoliko ipak želite da dobijete seme od svoje afričke ljubičice, morate oprašiti biljku. Sačekajte dok se cvetovi otvore i zabeležite koji se cvet prvi otvorio. To je „ženski“ cvet. Nakon 2-3 dana otvoriće se drugi cvet. To je „muški“ cvet.

Čim se muški cvet otvori, uzmite malu četkicu i nežno pređite njom oko centra, da pokupite polen. Onda tom istom četkicom, pređite oko centra ženskog cveta, da prenesete polen, tj. da ga oprašite.

Ako je ženski cvet uspešno oplođen, videćete da se u centru formira mala mahuna, u periodu od 30 dana. Ako kapsula izostane, znači da oprašivanje nije bilo uspešno, pa pokušajte ponovo. Ukoliko se mahuna stvori, biće joj potrebno oko dva meseca da sazri. Nakon tog vremena, uklonite je i pažljivo je otvorite, kako biste uzeli semenke.

africka ljubicica zalivanje

Uzgajanje afričke ljubičice iz semena

Za gajenje afričke ljubičice iz semena, prvo vam je potrebna dobra zemlja. Za početak je najbolja tresetnica. Dobro je navlažite pre nego što posadite semenke. Zemlja bi trebala da bude vlažna, ne mokra.

Sledeći korak je ravnomerno raspoređivanje semena po zemlji. Ovo može biti teško jer su semenke jako mala, ali se potrudite da ih jednako rasporedite.

Kada ste ih posuli po zemlji, ne treba ih pokriti novom; pošto su semena tako mala, čak i mala količina tresetnice bi mogla da ih potisne suviše duboko.

africka ljubicica nega

Vodu sipajte u sprej bocu i orosite zemlju, pa je prektijte providnom folijom. Stavite saksiju na prozor sa puno svetlosti, koji nema direktno sunce, ili pod fluorescentne lampe. Tresetnica treba da bude vlažna, pa čim se osuši, poprskajte je ponovo vodom.

Seme afričke ljubičice trebalo bi da proklija kroz 1-9 nedelja.

Mladice afričke ljubičice treba prebaciti u sopstvene saksije kada najveći list dostigne širinu od 1,5 centimetra u prečniku. Ako treba da razdvojite mladice koje rastu jako blizu jedna drugoj, sačekajte da listovi budu oko 1 centimetra širine.

Sada kada znate kako se gaje afričke ljubičice, oprobajte svoje baštovanske veštine i uživajte u ovim lepim biljkama.