akne na vratu

Akne i bubuljice na vratu – uzrok i uklanjanje

Sprečavanje akni na vratu nije toliko jednostavno, zbog toga što se na tom delu tela može pojaviti bilo koja vrsta akni.

Ukratko:

  • Akne na vratu se mogu izlečiti ili lako, ili jako teško u zavisnosti od toga šta je uzrok njihovog nastanka.
  • Ukoliko imate bubuljice na vratu, koje liče na one koje imate na licu, verovatno ih možete držati pod kontrolom pažljivim čišćenjem i benzol peroksidom.
  • Ukoliko imate bubuljice na vratu koje iskaču oko uraslih dlaka, možda ćete ih morati lečiti sa pilingom za kožu, kao što je 0,05% tretinoin. Kada se brijete, uvek treba da imate oštar žilet.
  • Ako imate bubuljice na vratu koje iskaču nakon izlaganja hemikalijama koje sadrže hlor, oporavak će biti spor.
  • Ukoliko se akne na vratu pojavljuju na iziritiranom delu kože, od kragne na primer, opustite je, i obavezno se tuširajte svaki put kada se oznojite.
  • Blage i umerene akne na vratu reaguju na kreme koje možete nabaviti u apotekama.

bubuljice na vratu

Blage i umrene akne na vratu

Obične akne, koje su poznate pod imenom acne vulgaris, se najčešće javljaju na licu, ali oko 15% ljudi koji imaju ove akne, dobijaju i male tačkice na vratu. Komedoni i miteseri na vratu javljaju se zbog taloženja mrtvih ćelija kože, bakterija, i viška ulja koji se skuplja u porama na koži vrata. Smanjenjem bilo koje od ovih komponenti za začepljenje pora, smanjuje se broj crvenih tačkica na vratu.

Majčinski saveti o pranju vrata iza ušiju su ponekad, sve što vam treba. Pošto je koža na zadnjem delu vrata malo grublja od kože na licu, dobro reaguje na benzol peroksid, ali nemojte ga koristiti na tom delu tela ukoliko provodite puno vremena na suncu, ili ako imate tamniju kožu. Benzol peroksid je odličan za uklanjanje akni sa vrata, ali na tamnijoj koži može ostaviti trajne pege (možete ga nabaviti u svakoj apoteci). Ako koristite antibakterijski gel, namažite preko nje kremu za sunčanje.

Cistične akne na vratu

Cistične akne su problem koji se uglavnom javlja kod mladih osoba. Generalno, osobe sa tamnijim tenom obično nemaju akne tokom adolescencije, ali dobiju vrlo jake akne kasnije. Problem je sa kožom na vratu, koja raste preko pora pre nego što se iscede, pa imuni sistem napada bakterije akni upalom, zbog koje se formira cista.

Čačkanje, bockanje, ceđenje, topli i hladni oblozi, samo pogoršavaju ove bubuljice na vratu.  Jedino praktično rešenje možete dobiti lokalnom upotrebom tretinona, koji se nabavlja bez recepta. Ovaj losion stimuliše sazrevanje kože koja je izrasla preko ciste, kako bi se lako oljuštila. U periodu od 3-4 nedelje, dovoljno kože odumre tako da se cista sama otvori, i tada je dovoljna obična nega kože, kako bi ostala zdrava. Važno je da tokom mazanja tretinona, koristite kremu za sunčanje, kako se ne bi formirale tamne fleke na koži. Ujutru namažite kremu za sunčanje koja sadrži vitamin E, preko tretinona.

Sportske akne na vratu

Još jedna vrsta akni koja se može pojaviti na vratu su sportske akne ili acne mechanica. Ovo stanje javlja se na zadnjem delu vrata, kada je koža iziritirana bretelama, koje su pritom i pune znoja. Rešenje je jednostavno – olabavite bretelu. Takođe, jako je važno da se istuširate odmah nakon sportske aktivnosti, kako bi se umanjila iritacija na vratu.

Bubuljice ispod brade kod muškaraca

Još jedno često mesto za iskakanje akni kod muškaraca, koža ispod brade, pogotovo, delovi vrata koji se briju svakog jutra. Mnogo muškaraca ima vrstu akni koja se zove keloidalis nuchae, na mestima koja se često briju. Ovu vrstu akni ne izazivaju zapušene pore. One se javljaju oko uraslih dlaka, i to je zapravo odgovor imunog sistema. Imunitet pokušava da uništi dlaku upalom, pa koža koja je zarobila dlaku postaje crvena i nabubrena.

Čišćenjem kože se nećete rešiti ove vrste akni. Obično je potreban tretman tretinonom, koji otvara folikulu dlake, tako da vlas izađe, pa ukoliko je pora inficirana, sledi pažljivo lečenje antibioticima. Lekovi koji se koriste za lečenje običnih akni uglavnom ne deluju na ove koje se formiraju oko folikula dlake, pošto su one verovato inficirane drugom vrstom bakterije, npr. streptokokom. S druge strane, Neosporin će izazvati izbijanje bakterija u bubuljicama ispod brade.

Važno je da se pore sa uraslim dlakama ne otvaraju, pošto mogu izazvati ozbiljnu infekciju na većem području, a bakterije unutar bubuljice se mogu proširiti i krvotokom. Ukoliko kroz 4-5 dana lečenja ne primetite poboljšanje, zakažite pregled kod lekara.

Pojavu ovih akni možete sprečiti korišćenjem uvek novog brijača. Tup žilet može izazvati urastanje dlake.

Hlor-akne na vratu

Još jedna vrsta akni koja se pojavljuju na vratu je hlor-akne, koje su, kao što im sam naziv kaže, akne koje izlaze zbog izlaganja hemikalijama koje sadrže hlor. Osobama sa osetljivom kožom, ova vrsta akni može izaći nakon plivanja u bazenu sa puno hlora.

Ove akne se mogu pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće javljaju na vratu. Osobe sa svetlom kosom su posebno podložni hlor-aknama.

Ova vrsta akni na vratu počinje na stranama lica, između očiju i ušiju, pa se širi dole, prema vratu. Sa vrata, akne se mogu proširiti na leđa, grudi, zadnjicu i genitalije.

Ne postoji lek za hlor-akne, ali dve-tri godine provedene u okruženju bez izlaganja toksinu, daju koži dovoljno vremena da zaceli. Oštećenja kože smanjuju se upotrebom tretmana koji ne deluje ni na jednu drugu vrstu akni – Olestra. Ova zamena za masti se vezuje za toksine koji izazivaju hlor-akne na vratu.

[icegram campaigns=”8581″]