Akupunkturom protiv sinusitisa

Ukoliko obolite od prehlade, gripa ili bakterijske infekcije gornjih disajnih puteva, a pri tom se ne lečite na adekvatan način, postoji velika verovatnoća da ćete oboleti i od sinusitisa. Drevna kineska metoda akupunktura daje izuzetne rezultate u terapiji ovog oboljenja.

Sinusi su šupljine u kostima lica, ima ih četiri para, a svaki od njih spojen je sa nosnom šupljinom, tako da prehlade i alergije koje nadražuju sluznicu nosa oštećuju i sluznicu sinusa. Natečena sluzokoža i sluz koja se nagomilava u nosu ometaju protok vazduha i sekrecije, čime se blokira otvor sinusa i sprečava njegova ventilacija, što onemogućava izjednačavanje pritiska i dreniranje. Bol nastaje kao posledica ispunjavanja sinusne šupljine sekretom. Zbog nemogućnosti pražnjenja, u sekretu se nagomilavaju bakterije koje izazivaju infekciju.

Simptomi sinusitisa

Tipični simptomi sinusitisa jesu začepljen nos, pojačana sekrecija (obično zelenkaste boje), osećaj pritiska i bol u području sinusa (najčešće ujutru), umor, iscrpljenost, kašalj i povišena temperatura. Bol se može manifestovati čak i u vratu, zubu, oku ili uhu. Simptomi su slični znacima prehlade, ali sinusitis duže traje i izaziva više povezanih tegoba.

Vrste sinusitisa

Postoji akutni, epizodični sinusitis koji uz odgovarajuće lečenje prolazi bez komplikacija. Međutim, ako se ništa ne preduzme, bolest poprima hroničan oblik čiji su simptomi isti kao i u slučaju akutnog oblika oboljenja, samo što su blaži, a traju duže. Uvreženo je mišljenje da glavobolja, ali to treba dokazati rendgenskim snimkom.

Prepoznajte vrstu glavobolje

Glavobolja u slučaju upale frontalnog sinusitisa javlja se u predelu čela, otprilike pola sata nakon buđenja. Pacijenti se žale na potmuli bol koji, bez nekog posebnog razloga, jenjava u popodnevnim časovima. S druge strane, u slučaju viličnog sinusitisa, glavobolja izostaje. Oboleli se žale na bol u obrazima ili delu lica. Ako su zahvaćena oba vilična sinusa, bole i zubi, pa se bolesnici, smatrajući daje reč o zubobolji, obraćaju za pomoć stomatologu.

Akupunktura za lečenje sinusitisa

Nezavisno od mesta na kojem se javlja bol, sinusitis izaziva i druge poremećaje slabljenje čula mirisa, povišenu telesnu temperaturu, opštu malaksalost i slabost. Sve su ovo posledice poremećene ravnoteže u organizmu, pa je logično da se bolest najbolje leci prirodnim putem. U tom smislu, akupunktura se pokazala veoma efikasnom metodom u terapiji ovih oboljenja. Praksa u centru “Vitalis” pokazuje daje kombinovana tehnika lasera i akupunkturnih iglica i standardnih terapijskih mera – najbolja za uspešno lečenje hroničnog sinusitisa.
Akupunktura se pokazala veoma efikasnom metodom u terapiji sinusitisa ali i povišene temperature i malaksalosti

Iskustvo pacijenta
Petar Drobnjak je godinama bolovao od upale sinusa. Osećao je bol u čeonom predelu i u korenu nosa, a nozdrve su mu stalno bile zapušene. “Lečio sam se u domu zdravlja gde su mi propisivali standardnu terapiju kapi za nos, inhalaciju, antibiotike… Sve sam pokušao, ali problem nisam uspevao da rešim. Prodisao sam već posle prve terapije akupunkturom, posle pete me više nije bolela glava, a nakon desete sinusitis je sasvim nestao. Od tada je prošlo više od godinu dana, osećam se odlično, kao da nikada nisam imao upalu sinusa.”