Alga spirulina jedna od top 10 supernamirnica

Zdravstvene prednosti spiruline

Alga spirulina se hiljadama godina unazad, još od Asteka i Maja koristi za lečenje zdravstvenih oboljenja nastalih usled problema sa varenjem koji su u korelaciji sa oslabljenim imunim sistemom. Spirulinu je moguće nabaviti putem onlajn prodaje, kao i u većini prodavnica zdrave hrane u vidu nutritivnog dodatka sa visokim sadržajem proteina, esencijalnih masnih kiselina, beta karotena, mikroelemenata, antioksidanasa, vitamina i minerala.

Ali, nakon svega navedenog, nameće se pitanje šta je zapravo alga spirulina, i kakve koristi po zdravlje njena upotreba sa sobom nosi?

Spirulina je mala, mikroskopska alga spiralnog oblika i plavo-zelene boje. Nastanjuje slatke i slane vode, može se konzumirati samostalno, ili kao dodatak ishrani. Ova alga gradi čitave zajednice u vodama i jezerima širom sveta. Kao dijetalni suplement dostupna je u vidu praha, granula ili tableta. Takođe može nalaziti primenu u gajenju akvakultura, kao i u industrijskoj preradi ribe.

spirulina alga

Alga spirulina predstavlja i značajan nutritivni dodatak u ishrani vegetarijanaca zbog obilja kvalitetnih biljnih proteina koje poseduje. Istovremeno, konzumiranje pomenute alge može uticati na oporavak mišića nakon intenzivnog napora, zbog čega predstavlj ačesto primenjivano sredstvo od strane sportista. Sve navedene koristi koje se javljaju pod uticajem primene ove alge svrstavaju je u red tzv. superhrane i proklamuju je kao izvanredno sredstvo za održavanje zdravlja kože i blistavog tena.

Povezano>>> Kako se pije alga spirulina za mršavljenje i imunitet (doziranje i iskustva)

Osnovne nutritivne činjenice o spirulini

Mnogi koji teže visokoproteinskom načinu ishrane, uvrstiće algu spirulinu u svoj prehrambeni režim. Za razliku od mnogih biljaka, spirulina alga sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina i četrnaest neesencijalnih koje čine gradivne jedinice proteina.

Spirulina još sadrži 55-77% proteina, određeni nivo esencijalnih masnih kiselina, vitamina, posebno riboflavina, tiamina, folnu kiselinu, vitamine C, D i E, kao i beta-karoten. Takođe, spirulina alga poseduje obilje vitamina B, naročito B6 koji ostvaruje izuzetno uspešno dejstvo u lečenju određenih mišića i zglobnih tkiva, kao i vitamina B12. Uz sve nabrojano, neophodno je istaći i prisustvo značajnih esencijalnih minerala poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, natrijuma i cinka.

I druge supstance kao što hlorofil takođe mogu znatno uticati na reparaciju i jačanje tkiva. Opšte je poznato da spirulina predstavlja najveći beta-karoten, koji sadrži kompletan asortiman sačinjen od deset mešovitih karotenoida. Količina betakarotena u spirulini deset puta je veća od one sadržane u šargarepi. Karotenoidi ostvaruju sinergističko dejstvo u svim delovima tela boreći se svojim antioksidativnim svojstvima protiv slobodnih radikala.

Beta karoten predstavlja rasprostranjeno sredstvo u tretiranju kožnih oboljenja poput akni i psorijaze, ujedno čineći moćan antioksidans koji ostvaruje moćno dejstvo u suzbijanju pojave raka i drugih bolesti. Beta karoten se unošenjem u telo konvertuje u provitamin A koji predstavlja izuzetno značajnu hranljivu materiju koja pozitivno deluje na očuvanje vida.

Korisna svojstva za kožu

Još jedna u nizu zdravstvenih benefita primene ove alge podrazumeva korišćenje iste kao nutritivnog suplementa zbog njenog prevashodno pozitivnog efekta na ublažavanje kožnih oboljenja poput akni, psorijaze i ekcema. Polisaharidi prisutni u spirulini omogućavaju hidriranje suve kože i povećanje njene elastičnosti.

Takođe u prodaji su dostupne kreme na bazi spiruline koje doprinose mekoći kože. Hidratantno sredstvo na bazi alge obogaćuje kožu neophodnim proteinima, istovremeno pospešujući eliminaciju toksina ispod površine kože. Takva krema hrani kožu sastojcima koji uspešno utiču na nestajanje akni i umiruje zapaljenske procese kože.

Zdravstvene prednosti spiruline

Nakon svega navedenog, nameće se pitanje: zašto alga spirulina predstavlja idealnu hranu? Zbog izuzetnih koristi ya ydravlje koje sa sobom nosi, alga spirulina predstavlja odlično sredstvo u borbi protiv mnogih bolesti. Ova alga nosi primat nad medicinski dobijenim sredstvima borbe protiv bolesti i virusnih infekcija, uključujući i rak.

Spirulina ima moć jačanja imunog sistema, reguliše rad kardiovaskularnog sistema, pospešuje eliminaciju toksina i omogućava normalno funkcionisanje mozga.Spirulina poseduje masne kiseline koje u ključne za pravilno funkcionisanje mozga, te stoga unos nutritivnih dodataka na bazi spiruline može doprineti očuvanju moždanih funkcija i zdravlja uopšte.

Alga spirulina omogućava jačanje imunosistema ostvarivanjem direktnog uticaja na obnavljanje crvenih krvnih zrnaca i time sprečavajući razne bolesti i infekcije. Korišćenje tableta na bazi spiruline znatno će umanjiti šanse za pojavu prehlade ili gripa. Prisutni sastojci u spirulini poput bakra, hroma, mangana, cinka i selena predstavljaju značajna borbena srestva protiv slobodnih radikala i drugih štetnih agenasa. Spirulina sadrži veliki broj korisnih nutrijenata poput mikroelemenata, gvožđa i magnezijuma koji lako mogu biti apsorbovani od strane organizma, te stoga igraju bitnu ulogu u očuvanju telesnog zdravlja. Takođe, bitan je i vitamin B12 koji utiče na pravilan razvoj nerava i tkiva.

Istovremeno, alga spirulina predstavlja efikasan lek u terapiji alergijskog rinitisa. Istraživanja su dokazala da se redovnom upotrebom lekova na bazi spiruline značajno umanjuje nivo svraba, kijanja, gušenja i curenja nosa kod obolelih od alergijskog rinitisa.

Takođe veliki broj studija ukazuje na činjenicu da spirulina potpomaže efikasnije varenje hrane, istovremeno olakšavajući eliminaciju otpadnih podukata iz tela i podstičući aktivnost korisnih bakterija gastrointestinalnog trakta koje utiču na pospešivanje apsorptivnih svojstava organizma.

Smatra se da oko 65% alginog sadržaja čine biljni proteini, zbog čega suplementi na bazi spiruline predstavljaju dominantni izvor proteina za osobe na vegetarijanskom režimu ishrane. Proteini iz spiruline lakše se apsorbuju od belančevina koje vode poreklo iz mesnih proizvoda. Naučne studije o dijabetesu pokazale su da suplementi na bazi spiruline mogu znatno uticati na pad nivoa holesterola, nivoa krvnog pritiska i smanjenje inflamatornih procesa.

Spirulina u vidu praha ili tableta?

Za dobijanje vidljivih korisnih rezultata potrebno je uneti 2-5 g spiruline dnevno. Ukoliko konzumirate algu u vidu praha, potrebna količina je ekvivalentna jednoj kašičici, a u slučaju da koristite tablete na bazi spiruline, neophodno je da unesete 3-20 tableta.

Suprotno od ostalih, nije preporučljivo suplemente na bazi spiruline konzumirati sa hranom već između obroka. Savetuje se da tablete uzimate sa vodom ili čašom soka, ili da prah pomešate sa tečnošću. Da bi ste dobili vrhunski proteinski napitak, pomešajte kašičicu sa šoljom soka od pomorandže, jednom bananom i šoljom zamrznutog voća, pomešajte u blenderu i uživajte u raskošnom vitaminskom miksu.Alga spirulina se može koristiti u bilo koje doba dana ili noći.

Zaključak

Alga spirulina predstavlja zdrav, koristan i bezbedan suplement koji mogu svi konzumirati bez obzira na godine. Unošenjem spiruline omogućuju se neophodne količine gvožđa, što može biti posebno značajno za decu, trudnice i dojilje koji su zbog nedostatka istog podložniji razvoju anemije. Istovremeno, suplementi na bazi spiruline mogu pružiti obilje proteina neophodnih za rast mišića i oporavak nakon intenzivnih fizičkih napora.

Svako ko traga za idealnim dodatkom ishrani, trebalo bi da uzme u obzir korišćenje suplemenata na bazi spiruline (u vidu praha, granula ili tableta), i to najpre jednu kašičicu dnevno, prateći dejstvo spiruline tokom vremena.