Arganovo ulje

Šta je Arganovo ulje ?

Arganovo ulje je istisnuto iz ploda arganovog drveta, koji se nalazi samo u Maroku. Arganovo drvo živi do starosti od 150 do 200 godina i ne počinje da proizvodi voće prvih 30 do 50 godina. Iz razloga što se drvo može naći samo u ograničenoj oblasti, ulje je samo po sebi veomo retko.

Kakvu ulogu imaju koze u svemu tome?

Planinska koza iz Maroka, zvana Tamri koza, jede plod arganovog drveta. Koze se doslovce popnu na drvo da bi došle do ploda. Ponekad desetak ili više koza istovremeno na jedno stablo. Za drvo koje raste do visine od oko 35 metara to je mnogo koza.

Proizvođači arganovog ulja uzimaju izmet koze, u kome je seme ploda potpuno nesvareno i na taj način proizvode Arganovo ulje. Sigurni smo da se ova metoda još uvek praktikuje, mada i pored toga možemo čuti da neki proizvođači proizvode arganovo ulje bez pomoći koza.

Arganovo ulje kao hrana

Arganovo ulje je ulje orašastog ukusa, pogodno je za razne salate, potapanje hleba i mnoga druga jela. Evo nekoliko recepata koje uključuju arganovo ulje.

Arganovo ulje u službi lepote

Spremni smo da proglasimo arganovo ulje kao najbolji sastojak lepote i tačka. Neko vreme smo koristili Arganovo ulje i još uvek nas nije izneverilo. Evo nekoliko jednostavnih saveta kako da uvrstite arganovo ulje u svoj režim lepote:

Arganovo ulje za kosu

Arganovo ulje je odličan proizvod za smirivanje kovrdžavih krajeva, dodavanje vlage suvoj kosi, kao i blagog sjaja. Nanesite na vlažnu kosu za komplentan tretman ili samo na krajeve nakon sušenja kose.

Koža glave

Ako imate problema sa suvom kožom glave, nanesite arganovo ulje na komad vate i natapkajte kožu glave. Ako to učinite pred spavanje daćete ulju dovoljno vremena da hidrira kožu glave pre nego što ujutro operete kosu.

Arganovo ulje za lice

Može vam se činiti zastrašujucće čišćenje lica čistim uljem, posebno ako imate izbirljivu kožu, ali mi smo radili upravo to i naša koža se potpuno menja. Ona je glatka, jasna i blistava, sve zahvaljujući arganovom ulju kao našem svakodnevnom jutarnjem kremu.

Arganovo ulje za telo

Možete koristiti arganovo ulje kao sredstvo za hidrataciju celog tela koristeći ga kao losion ili mleko za telo. Za najbolje rezultate nanesite ulje odmah nakon tuširanja.

Arganovo ulje za ruke

Arganovo ulje je odlično za kožu vaših ruku, pogotovo za vaše zanoktice i nokte, posebno jako su skloni pucanju i ljuštenju.

Arganovo ulje prednosti proizvoda

Zbog sve veće popularnosti arganovog ulja mnoge kompanije za negu kože uskaču u voz arganovog ulja. Ovo je definitivno proizvod za lepotu srednje klase, ali koncentracija i upotreba u malim količinama definitvno pružku prednost u samim troškovima. I ne samo to, nakon poboljšanja na koži koje smo mogli da vidimo, malo nam fali da odbacimo sve osim kreme za sunčanje i pokrijemo se arganovim uljem od glave do pete.

Preporučujemo vam da pronađete proizvod koji ima 100% čisto Marokansko arganovo ulje za najbolje rezultate.