Aromaterapija: mirisne esencije za zdravo disanje

Disati punim plućima izuzetno je važno za sveukupno zdravlje čoveka. O svom respiratornom sistemu možete da brinete uz pomoć aromaterapije, koja će vam u tome pomoći svojim miomirisnim eteričnim uljima. Pogledajmo kako mirisno blago iz prirode pomaže u očuvanju i jačanju zdravlja disajnih organa, sinusa, grla i pluća.
Dojedina eterična ulja imaju jaka antibakterijska i antiviru-sna svojstva, pa ćemo ih dodati u mešavine za inhalacije, za grgljanje ili masažu. Ako je bolest već uzela maha, poseta lekaru je neizbežna, a mirisna terapija će ubrzati i olakšati ozdravljenje. Ipak, ne zaboravite: ni najbolje mešavine neće pomoći ako vreme provodite u zadimljenim ili prostorijama koje se pune prašine i prljavštine. Čist vazduh, topli biljni čajevi, lagana ishrana, uredno okruženje i mirisne pročišćujuće note biće dobitna kombinacija.

OLAKŠAJTE TEGOBE SA SINUSIMA

Sinusitis – akutna upala sinusa i nazalnih puteva – može biti vrlo bolna, prouzrokovati glavobolje, stvarati osećaj začepljenog nosa ili bola u ušima kao propratne pojave. Kod ove, pre svega
neprijatne bolesti, osim što ćete obavezno otići kod lekara, aromaterapija može pomoći da lakše izađete na kraj sa neugodnim i bolnim simptomima. Preporučljiva eterična ulja koja će pročistiti nosne šupljine i olakšati glavobolje su:
– Eukaliptus globulus
– Eucalvptus globulus

Nana
– Mentha piperita

Širokolisna lavanda
– Lavandula angustifolia

UDISANJE

Na papirnu maramicu nakapajte 2 kapi eukaliptusa globulusa, 1 kap širokolisne lavande i 1 kap nane. Zatvorite oči i duboko udahnite tri puta. Ponavljajte ujutro i uveče tokom nedelju dana.

SPREJ

Napravite sami sprej koji će imati antiupalna i dekongestivna svojstva (protiv nakupljanja tečnosti u tkivima). Nabavite bočicu sa sprejom za raspršivanje. U nju sipajte:
– 15 ml hidrolata čajevca
– 2 kapi nane
– 3 kapi eukaliptusa
– 4 kapi širokolisne lavande
Sve dobro promućkajte i svake večeri pre spavanja nežno poprskajte lice, tako da udahnete malo pripremljenog losiona. Topai čaj od zove sa dodatkom origana, zaslađen kašikom meda, pijte dve do tri nedelje. Origano ima snažno antibakterijsko delovanje, a kao dodatak čaju od zove ima neodoljivo aromatičan miris i ukus. Preporuka je nabaviti čaj iz prirodno čistih staništa.

POMOĆ KOD BOLNOG I UPALJENOG GRLA

Bolno i upaljeno grlo često je jedan od prvih simptoma respiratornih poremećaja. Sledeća eterična ulja su vrlo efikasna i umirujuća kod ovih simptoma:
– Sandal – Santalum album
– Limun – Citrus limon
– Atlaski kedar – Cedrus atlantica
– Cajevac – Melaleuca alternifolia Pripremite mešavinu za grgljanje i grgljajte nekoliko puta dnevno.

Mešavina za gralianie
– pola čaše vode
– pola kašičice domaćeg jabukovog sirćeta u koje ćete dodati
– 2 kapi sandala
– 2 kapi limuna

Mešavina za aralianie
– pola čaše vode
– pola kašičice domaćeg jabukovog sirćeta u koje ćete dodati
– 2 kapi atlaskog kedra
– 2 kapi čajevca
Dobro promešati staklenim štapićem i grgljati. Pijte dnevno do litar i po toplog čaja od zove sa dodatkom limuna i meda.

HRONIČNI BRONHITIS

Česte prehlade, izloženost duvanskom dimu i zagađen vazduh su neki od faktora koji nadražuju pluća, podstičući ih na lučenje prekomerne sluzi. Naročito poguban za zdravlje respiratornog sistema je duvanski dim, koji sadrži više od 3.000 respiratornih iritansa odgovornih za stvaranje slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije sluzokože bronhija. Ako tome dodamo i katran, ugljen-monoksid i nikotin, koji ujedinjeni stvaraju velike štete na plućima, pametno je odreći se ove loše i skupe navike.
Mešavine eteričnih ulja koje vrlo uspešno pročišćavaju disajne puteve sadrže:
Kajeput – Melaleuca cajuputi
Beli bor – Pinus svlvestris
Cajevac – Melaleuca alternifolia Kajeput je naročito pogodan protiv di-sajnih infekcija kod dece. Beli bor olakšava simptome astme, dok je cajevac svelek, jak u svojoj borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Za umirenje upaljenih bronhija jako su dobri i slatki majoran i sandal.

AROMA LAMPICA
U provetrenoj prostoriji zapalite aroma lampicu u koju ste dodali po nekoliko kapi (3 do 4) čajevca, kajeputa i belog bora. Drugog dana u aroma lampicu dodajte par kapi sandala i majorana. Sprovodite ovu kuru sa mirisima desetak dana, postepeno smanjujte pušenje ili ga se potpuno odreknite. Provodite u tom proči-šćujućem prostoru bar sat vremena, a zatim idite u šetnju u prirodu, u park, šumu, kraj reke, šetajte pola sata do jedan sat i duboko dišite.

NA POSLU
Mirisne kure sa uljima možete sprovoditi i dok ste na poslu, tako što ćete na papirnu maramicu kapnuti do 4 kapi eteričnog ulja. Predlažemo 1 kap kajeputa, 1 kap slatkog majorana i 2 kapi čajevca – udahnite zatvorenih očiju 3 puta, nekoliko puta tokom dana. Ne zaboravite da pijete dosta toplog čaja, za jačanje pluća naročito je dobar čaj od plućnjaka, sa dodatkom podbela. U solju čaja svakako dodajte do pola dl hladnog mleka, da biste ga malo ohladili, a zatim i 1 kašičicu meda od timijana. Ovaj izuzetno ukusan napitak pijte nekoliko puta na dan, tokom dve nedelje. Ako patite od astme i ozbiljnijih i akutnih oblika bronhitisa, onda se svakako posavetujte sa lekarom pre bilo koje mirisne aktivnosti.

Terapijska svojstva eteričnih ulja
Evo nekih od terapijskih svojstava eteričnih ulja za zdravlje respiratornog sistema:
Vrlo je moćan respiratorni antiseptik i dekongestant koji vrlo blagotvorno deluje na pluća. Koristi se kod bronhijalnih infekcija, kod astme i kod prehlada. Pridaju mu se svojstva oživljavanja nervnog sistema, kao i dobrog ulja, čija antiseptička svojstva mogu koristiti i biti od pomoći kod urinarnih infekcija kao što su razne vrste upala. Poznata su i njegova dezodorirajuća svojstva.
Svežeg, kamforastog mirisa, eterično ulje kajeputa poznato je zbog svog antiseptičkog i antimikrobnog delovanja. lako je ovo ulje jak ekspektorans, blažeg je dejstva od eteričnih ulja Eucaliptusa globulusa i Eucaliptusa radiata, pa je preporučljivo za korišćenje pri respiratornim smetnjama kod dece. Kajeput je poznat i po tome što podstiče znojenje, a koristi se i kao blag analgetik, antineuralgik i febrifug.

SIROKOLISNA LAVANDA
(Lavandula angustifolia)

Još jedno izuzetno ulje koje st takode preporučuje kod tego ba sa respiratornim organima je širokolisna lavanda, koja bi uz cajevac, trebalo da se nade i kućnoj apoteci. Zbog svojih anti septičkih i antiupalnih svojstav. izuzetno pomaže kod gripa, prehlade, upaljenog grla ili sinusa Osim što ga možete inhalirati. dobro ga je primeniti i u mirisnim kupkama, gde takode dolaze do izražaja njegova balansirajuća, antiseptička i analgetska svojstva.

EUKALIPTUS GLOBULUS

(Eucaliptus globulus)
Vrlo preporučljivo eterično ulje za sve oblike disajnih infekcija, naročito onih koje su praćene kašljem. Poznat po svojstvu jakog ekspekto-ransa, omogućava lakše iskašljavanje jer razreduje sluz. Delovanje mu je antibakterijsko, antivirusno i pro-tivgljivično. Dosta je jako, pa se ne preporučuje za inhalacije kod dece. Obratite pažnju na kvalitet pri kupovini i opredelite se samo za vrhunska i sertifikovana eterična ulja.

CAJEVAC
(Melaleuca alternifolia)
Ovo ulje trebalo bi da se nade u svakoj priručnoj kućnoj apoteci. S pravom ga nazivaju panacejom – svelekom. Osim toga, jedno je od dva eterična ulja koja se mogu nerazredena nanositi direktno na kožu. Snažan je antiseptik, vrlo de-lotvoran u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica, a opet blago, neiritirajuće i netoksično ulje. Vrlo je preporučljiv inhalacijama za respiratorne infekcij Izuzetno je efikasan i kod raznih uri genitalnih problema kao što su čistiti i uretritisi, kako akutni tako i hroničn Koristi se kod gljivičnih kožnih infek cija, kao i u borbi protiv akni. Par kap čajevca dodatog u vodu s par kapi alko hola vrlo povoljno deluje kao tonik z, ispiranje usta kod lošeg zadaha.

SLATKI MAJ ORAN
(Origanum majorana)
Sposobnost ulja slatkog majorana da za greva i istovremeno smiruje vrlo je prijatno i opuštajuće za telo i psihu. Olakšava tegobe bronhitisa i astme. Osin što će izuzetno povoljno delovati respiratorni sistem, opustiće vas i mentalno, a na fizičkom planu oslobodiće vas mišićne napetosti. Preporučuje se u inhalacijama, kupkama i masažama.

SANDAL
(Santalum album)
Još jedno izvrsno umirujuće ulje sa antiseptičkim svojstvima. Olakšava tegobe kod upaljenog i bolnog grla, laringitisa, iritacija i upala u grudnom košu, smiruje bronhitis i astmu. Preporučljiv je u mešavinama za grgljanje, u mirisnim lampicama za inhaliranje ili u mešavinama za masažu.
Atlaski kedar (Cedrus atlantica) i nana (Mentha piperita) takode su odlična eterična ulja sa antispazmodičkim i antiseptičkim dejstvom. Takode smanjuju i razređuju sluz u bronhijama i olakšavaju tegobe kod bronhitisa, prehlade i upaljenog grla. Ovde smo se zadržali prvenstveno na terapijskim svojstvima nekih od eteričnih ulja za olakšanje respiratornih problema, ali imajte na umu da su ova ulja od neprocenjive vrednosti i za sveukupno zdravlje, pa će blagotvorno delovati i na druge sisteme organa u telu, recimo na lepotu vaše kože, na organe za varenje, cirkulaciju, na vaše emocije, misli i duh. Neprocenjivo je blago sadržano u par kapi mirisnih eteričnih ulja.

[icegram campaigns=”8279″]