Aronija uzgoj, nega, orezivanje, zalivanje

Želite li super voće koje je super je lako i za uzgoj? Onda je aronija upravo ono što tražite. Ove male bobice potiču iz istočnog dela Severne Amerike i imaju kiselkast, ali prijatan ukus. Ne samo da su izuzetno zdrave, već su i divna dekorativna biljka koja će ukrasiti svaku baštu. Naravno, postale su popularne zbog svojih zdravstvenih svojstava.

Aronija ima jestive bobice koje su bogate vitaminima, antioksidansima i fitonutrijentima. Ovo su prave nutricionističke bombe koje snižavaju krvni pritisak, pročišćavaju organizam od toksina i ojačavaju zidove krvnih sudova. Ovo voće je pomalo gorko, ali gube gorčinu ako se ljušte, ili ih možete samo i zasladiti. Možete uživati i u ukusnom soku od aronije ili praviti kolače i zimnicu od ovih bobica.

Kao što je već rečeno, aroniju je neverovatno laka za gajenje. Nisu vam potrebni nikakvi posebni uslovi niti zahteva mnogo pažnje.Ovde ćemo objasniti, u 10 koraka, kako uzgajati aroniju u svojoj bašti. Za samo godinu dana ćete uživati u svežim bobicama aronije!

aronija uzgoj

  1. Naručivanje

Uzgoj aronije, počnite tako što ćete poručiti jedan kvalitetniji žbun. Potražite ga kod boljih uzgajivača voća. Tražite grm koji je najmanje dve godine star, jer je potrebno da toliko raste kako bi se uspešno rasadio. Ako kupujete dvogodišnji žbun, za tri godine ćete imati bobice. Obavezno pitajte koliko sunca je potrebno sorti aronije koju poručujete, jer nekim sortama mnogo sunca može i da smeta.

  1. Aklimatizacija (privikavanje na drugačiju klimu)

Biljkama koje su uzgajane u staklenicima je potrebna aklimatizacija pre nego što se posade napolju. Počnite tako što ćete stavljati biljku na zaklonjeno, tamnije mesto po 3-4 sata tokom dana. Počnite da je postepeno iznosite napolje po par sati. Tokom noći unosite biljku unutra. Redovno je zalivajte i prskajte listove vodom s vremena na vreme. Nakon nekoliko dana počnite da iznosite biljku na sunčano mesto ujutru i popodne je vraćajte u senku. Za 7-10 dana vaša biljka će biti spremna za sadnju napolju.

  1. Sadnja

aronija sadnja

Kada se grm privikao na klimu, vreme je da odaberete mesto gde ćete ga posaditi. Sunčano mesto je idealno, ali možete posaditi biljku i na senovitom mestu. Bobice aronije uspevaju na gotovo svakom zemljuštu, ali je najbolje tamo gde voda ima dobar odvod. Za najbolje rezultate, sipajte i malo đubriva u zemlju pre nego što posadite biljku.

  1. Zalivanje

Vlažne zime i suva leta nisu problem za otpornu aroniju. Ipak, najbolje je da zemljište bude vlažno, bar tokom prvih par godina.U početku je potrebno zalivanje aronije jednom ili dvaput nedeljno. Kada se dobro primi, biće joj potrebno manje vode, jer biljka aronija dobro podnosi sušu.

  1. Đubrenje

Što u zemljištu ima više organske materije, to će biljka biti zdravija i davati više ploda. Pravite sami kompost od lišća i ošišane trave i dobro ga umešajte u zemlju. Od dva do pet procenata organske materije u zemljištu je idealna količina. Dobro je i nađubriti desetak centimetara oko biljke kako bi se zadržavala vlaga u zemljištu.

  1. Zagrtanje (malčiranje)

Zagrtanje zemlje oko biljke je dobro da bi se sačuvala voda i temperatura, smanjilo isparavanje, hranila biljka i smanjio rast korova. Samo 10 centimetara malča oko biljke će vam uštedeti 3 litra vode mesečno! Zaključak je da je malč jedna od najboljih stvari koje možete učiniti ako želite uspešan uzgoj.

  1. Orezivanje

Aroniju treba orezivati svake godine i uklanjati grane koje su prečnika većeg od 3 centimetra. To će pomoći da niču nove i zdravije grane i da se žbun polako oblikuje. Najbolje je orezivati aroniju kada nema ploda.

  1. Pesticidi

Kao što je već rečeno, aroniju je vrlo lako uzgajati. U većem broju slučajeva nema ni potrebe za pesticidima. Jedini problem koji se može javiti je „rđa“ na listovima, ali i to je problem više estetske prirode. Da biste ga izbegli, pokušajte da zalivate biljku tik do korena, a ne preko listova.

  1. Berba

aronija berba

Cvetovi aronije su „dvoplni“, što znači da se sami oplođuju. Bobice su crno-ljubičaste boje i čvste, sa nešto manje od jednog centimetra u prečniku. Rađaju u grozdovima, u kojima bude 8-15 bobica. Ovo voće se bere od sredine septembra, pa u narednih šest nedelja. Možete ih brati ručno. Bobice možete jesti sirove ili u raznim jelima. Ako želite da budu slađe, zamrznite ih i odmrznite.

  1. Najbolje sorte

Ako želite najbolje i kvalitetne bobice, pokušajte uzgoj ruske sorte „viking“. Ova sorta raste 1,85-2,5 metara u visinu, tako da ako želite manji žbun, opredelite se za „jesenju magiju“. Ova sorta raste oko 1,30 cm. Takođe je vrlo lepa i predivan je dekor sa svojim belim cvetovima u kasno leto i crvenim lišćem u kasnu jesen. Druge popularne sorte su nero, rubina, hugin, galicjanka, hakija, ahonen, kurkumacki, serina i morton.