Artičoka čaj

Iako možda prepoznajete artičoku kao delikates loptastog oblika sastavljen od višeslojnih listova, taj deo je zapravo cvet biljke. Duži deo biljke, trnovita stabljika sa „pravim“ lišćem upotrebljava se kako bi se napravio čaj.

Čaj od artičoke ima ukus biljke i povrća i može pomoći u snižavanju nivoa holesterola i krvnog pritiska. Međutim, zdravstvene koristi čaja od artičoke zahtevaju dugoročna istraživanja.

Mogući uticaj na krvni pritisak

U istraživanju objavljenom u „Dnevniku dijetetskih suplemenata“ 2009. godine, pacijenti sa neznatno povišenim krvnim pritiskom pili su tečni napitak od ekstrakta lista artičoke. Naučnici koji su sprovodili studiju primetili su da oni pacijenti koji su konzumirali 50 ili 100 mg suplementa od lista artičoke tokom 12 nedelja nisu imali povišen krvni pritisak. Istraživači su zaključili da list artičoke može pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska kod pacijenata sa blagom hipertenzijom. Međutim, ako biste konzumirali samo čaj od artičoke ne biste primetili isti stepen koristi koji je pokazan u studiji. Da bi se obezbedili kompletni benefiti, konzumiraju se takođe i listovi artičoke.

articoka caj

Antioksidativne koristi za holesterol

U magazinu „Fitoterapijska istraživanja“ objavljena je 2010. godine studija uticaja ekstrakta lista artičoke na nivoe holesterola u krvi. List artičoke bogat je antioksidantima koji se rastvaraju u čaju. Antioksidanti štite organizam od slobodnih radikala i toksina. Naučnici su u jednoj fazi istraživanja od mesec dana testiranjem suplemenata artičoke na životinjama otkrili da antioksidanti u listovima artičoke vode manjem oksidativnom stresu. One koje su konzumirale suplement takođe su imale manji nivo holesterola u krvi. S obzirom da se istraživanjem testira ekstrakt lista artičoke, nivo antioksidanata koji se nalazi u čaju ne mora biti isti kao u studiji, tako da konačni efekti mogu biti drugačiji.

Antioksidanti u borbi protiv raka

List artičoke je pun polifenola , antioksidanta koji se rastvara u vodi. Toksini i slobodni radikali mogu doprineti razvoju srčanih bolesti i raka, a antioksidanti mogu pomoći da se odlože uticaji ovih bolesti. U izdanju „Dnevnika fiziologije ćelija“ iz 2012. godine pokazano je da ekstrakt lista artičoke unesen u ćelije raka dojke smanjuje vitalnost i rast ćelija dojke. Dodavanje ekstrakta lista artičoke direktno u ćelije tako „ubija“ ćelije raka, tako da se može pokazati da polifenoli u artičokama imaju moćne anti – kancerogene osobine.

Priprema čaja od artičoke

Metod 1: Izgnječite artičoke i kuvajte sa 2 šolje vode 20 minuta. Procedite tečnost i ostavite da se ohladi malo, te dodajte meda po ukusu jer je čaj po sebi sladak.

Metod 2: Odvojiti lišće, stabljike i korenje i dobro ih oprati. Dodati oko 100 grama u litar vode i ostaviti da proključa. Kada počne ključanje, sklonite sa vatre i pustite da odstoji 10 minuta. Procedite i čuvajte svetlozelenu tečnost u drugoj posudi. Pijte 2 – 3 puta dnevno ili kada želite. Za one koji ne žele da ulažu napor u pripremanje čaja kod kuće, mogu kupiti čaj od artičoke u kesicama. Kesice čaja moraju biti potopljene u šolji tople vode oko 5 minuta pa se onda pogu piti. Na tržištu se nalazi nekoliko brendova čaja artičoke. Prednost čaja dobrog kvaliteta je u tome da se njegove koristi jasno mogu videti i uvek je bolje kupiti takav jedan.