Artičoka i zdravlje

Artičoke su povrće koje se može pronaći, i uglavnom se konzumira u zapadnjačkim zemljama. Ima jestiv pupoljak koji se nalazi ispod glave cveta. Artičoke mogu biti kuvane, slane ili marinirane. Njeno lišće se kuva u vreloj vodi da bi se dobio vreo čaj. Razna alkoholna pića se takođe proizvode korišćenjem ovog povrća. Dakle, pogledajmo kakve su nutritivne i zdravstvene prednosti artičoke.

Nutritivne prednosti artičoke

Artičoka je nisko kalorično povrće. Ono daje samo 50 kalorija za 100 grama njene konzumacije, ali je prepuno hranljivih materija (nutritiva). Puno je ugljenih hidrata i dijetalnih vlakana. Sadrži protein, kao i tragove masti. Ovo povrće je puno vitamina i minerala. Vitamin A, C, D, E i K se nalaze u njemu. Minerali kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i kalijum se takođe mogu pronaći u artičokama.

Artičoke sprečavaju rak

Ćelije raka (kancera) mogu biti sprečene njenom konzumicijom. Ono sadrži antioksidante koji sprečavaju rast i metabolizam kancerogenih ćelija. Kvercetin, antocijana i galna kiselina su antioksidanti koji se mogu pronaći u ovom povrću. Artičoke imaju apoptozna svojstva, tj ono ima sposobnost da uništava kancer ćelije i zadržava zdrave ćelije u telu. Rak prostate, rak dojke i leukemija mogu biti sprečeni konzumacijom ovog povrća.

Zdravstvene prednosti artičoke – smanjuje holesterol

Holesterol se može značajno smanjiti konzumiranjem artičoka. One same ne sadrže holesterol. Istraživači su otkrili da ekstrakt lista pomaže smanjivanju lošeg LDL holesterola i povećava HDL holesterola (dobar holesterol). Utvrđeno je da artičoka pomaže u ograničavanju dejstva HMG-CoA enzima, koji je glavni faktor u promeni nivoa holesterola. Artičoka se koristi za smanjivanje hiperlipidemije i može da se koristi u lekovima za smanjivanje lipida.

Artičoka poboljšava probavu

Probava se može poboljšati konzumiranjem artičoka. Cinarin se nalazi u listu artičoke. Poznato je da poboljšavaju stvaranje žuči u jetri. Žuč pomaže u održavaju pogodnog probavnog procesa u telu. Pomaže u razlaganju i metabolizaciji masne hrane i pomaže u apsorpciji vitamina koji razlažu masne ćelije. Žuč se takođe ponaša kao nositelj različitih toksina u telu. Pomaže u prenošenju neželjenih materijala u creva odakle se izbacuju iz tela.
Gorak ukus artičoke pomaže u sekreciji probavnih enzima što pomaže u razlaganju čestica hrane time održava i čisti crevni sistem. Dijetalna vlakna koje sadrži artičoka takođe pomažu u prevenciji zatvora i održavaju zdrav probavni sistem.

Ostale zdravstvene prednosti artičoke

Artičoke su preporučljive za trudnice. Sadrže visok nivo folne kiseline. Vitamin K se nalazi u njima. Pomaže u ojačavanju kostiju tako i sprečavanju osteoporoze. Takođe je korisno za pacijente sa Alchajmerovom bolešću tako što pomaže u sprečavanju nervnog oštećenja na mozgu.
Razni minerali se nalaze u njoj koji pomaže u razvijanju imuniteta. Kalijum je poznat da smanjuje krvni pritisak. Kalcijum pomaže u održavanju jačine kostiju i gustine kostiju. Gvožđe i bakar pomažu u formiranju crvenih krvnih zrnaca.
Artičoke su pune vitaminom C koji se ponaša kao prirodni antioksidant i izbacuje bolesti kao što su prehlada i gripa. Takođe se ponaša kao zaštitni sloj i štiti od UV zraka i oslobađa od radikalne štete.