Artičoka kao lek – upotreba – čaj

Šta je artičoka?

Artičoka (Cynara scolymus) je biljka koja priprada porodici glavočika i izgledom podseća na čuvarkuću. Najzastupljenija je u južnoj Evropi, na Mediteranu i Kanarskim ostrvima. Od davnina je jako cenjena u različitim kulturama i ima oko 40 vrsta. Artičoka je veoma ukusna biljka i što je najvažnije, veoma je dostupna. Artičoka je zastupljena u kulinarstvu, od nje se prave razni čajevi koji pozitivno utiču na zdravlje i dobri su za mršavljenje, kapi, pa i kapsule koje uklanjaju nadutost u stomaku i pospešuju rad sistema organa za varenje.

Artičoka biljka

Artičoka je višegodišnja biljka, ali se može uzgajati i kao jednogodišnja biljka. Ima cvetne pupoljke koji se sastoje od malih mesnatih listova zelene boje koji imaju dlačice i bodlje, dok je cvet artičoke svetloljubičaste boje. Smatra se da artičoka vodi poreklo iz Egipta, a zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava bila je jako cenjena i kod Grka i Rimljana.

Artičoka, pored toga što je hranljiva, takođe je i veoma lekovita. Artičoka sadrži ugljene hidrate, celulozu, belančevine i masti. Pored toga, obiluje vitaminima (A, B1, B2, C i K) i mineralima (mangan, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, sumpor, magnezijum). Jedan od glavnih sastojaka ove biljke je taninska kiselina.

U nastavku teksta saznaćete koja to lekovita svojstva ima ova biljka.

Artičoka kao lek

 • Sjajan je antioksidans. Artičoka, kao bogat izvor antioksidanasa, bori se protiv slobodnih radikala u organizmu i pomaže jačanju imunog sistema i kod prevencije pojave raka. Najnovija istraživanja pokazuju da artičoke naš organizam snabdevaju čak 15% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
 • Bogata je hranljivim vlaknima. Artičoka važi za biljku koja ima više hranljivih vlakana od bilo kog drugog povrća i od većine žitarica. Samo 120 grama artičoke sadrži preko 10 grama hranljivih vlakana, što je skoro polovina preporučene dnevne doze.
 • Reguliše nivo holesterola u krvi. Artičoka se pokazala kao sjajan prirodni lek za holesterol, što znači da smanjuje nivo lošeg (LDL-a), a povećava nivo dobrog holesterola u krvi (HDL-a).
 • Poboljšava funkciju jetre. Jetra proizvodi žuč koja eliminiše toksine iz organizma i pomaže pri varenju. Pošto artičoka sadrži flavonoide i cinarin, oni pospešuju proizvodnju žuči i tako povoljno utiču na zdravlje jetre i čitavog organizma.
 • Poboljšava varenje. Cinarin (organsko jedinjenje) i vlakna koja sadrži artičoka, sjajni su kada je varenje hrane u pitanju. Ove supstance pomažu u očuvanju sistema organa za varenje i sprečavaju nadimanje. Inulin, kao jedan od glavnih izvora vlakana u artičokama, čini ih idealnim prirodnim probiotikom.
 • Reguliše nivo krvnog pritiska. Zbog visokog sadržaja kalijuma, koji poništava negativne efekte natrijuma, artičoka je idealan prirodni lek za smanjenje visokog krvnog pritiska.
 • Jača kosti. Artičoke su bogate vitaminom K, koji igra jednu od ključnih uloga kada je zdravlje kostiju u pitanju. Takođe, vitamin C koji artičoke sadrže pospešuje formiranje kolagena, koji je takođe veoma bitan za zdravlje kostiju.
 • Jača imuni sistem. Artičoke su veoma bogat izbor vitamina C koji je jedan od osnova jakog imunog sistema.
 • Savršen je lek za mamurluk. Kao što smo pomenuli, artičoka je dobar prirodni lek za jetru jer eliminiše toksine iz tela brže nego inače. Zato su artičoke idealne za mamurluk dan nakon pijanstva.
 • Doprinosi boljem radu mozga. Zbog visokog sadržaja fosfora, artičoka doprinosi boljoj funkciji moždanih ćelija i boljoj kognitivnoj funkciji.
 • Idealna je za trudnice i dojilje. Artičoka je kod Starih Grka i Rimljana korišćena kao sredstvo za afrodizijak i smatralo se da pozitivno utiče na plodnost kod žena i muškaraca, pa se i danas smatra da konzumiranje artičoke doprinosi plodnosti. Takođe, folna kiselina koju artičoka sadrži (oko 107 mikrograma, što predstavlja četvrtinu dnevne preporčene doze), veoma je značajna za dojilje kojima se preporučuje da piju čaj od artičoke jednom do dva puta dnevno.
 • Sprečava rak. Artičoka sadrži rutin, kvercetin i galnu kiselinu. Ove supstance veoma efikasno napadaju malifne ćelije i sprečavaju njihov rast i dalje širenje. Čaj od artičoke se pokazao kao posebno dobar za prevenciju raka prostate, pa je sjajan izbor ne samo za žene, nego i za muškarce.

Čaj od artičoke

Čaj od artičoke pomaže poboljšanju celokupnog zdravlja jer jača imuni sistem i pomaže organizmu da se izbori protiv raznih infekcija i bolesti (žučne kese, bubrega, jetre itd.). Čaj od artičoke je takođe dobar za dijabetičare jer reguliše nivo šećera u krvi, a pomaže i kod održavanja tonusa mišića, kardiovaskularnih bolesti, gastrointestinalnih tegoba, mamurluka i kod mnogih drugih tegoba.

Čaj od artičoke priprema

Priprema čaja od artičoke je veoma jednostavna. Sve što vam je za čaj od artičoke potrebno jeste artičoka i voda. Izgnječite jednu artičoku, prelijte je sa 250 ml vode i kuvajte oko 20 minuta. Nakon što se skuva, procedite čaj, po želji ga zasladite medom i pijte. Čaj od artičoke nije neophodno dodatno zaslađivati jer je prirodno sladak.

Artičoka kapi upotreba

Pored toga što se artičoka može sama konzumirati i što se od nje pravi čaj, postoje i kapi od artičoke. Artičoka kapi povoljno deluju na funkciju jetre i žuči. Artičoka kapi se preporučuju uz odgovarajuću dijetu kao pomoćni prirodni lek u slučaju povećanog nivoa lipida i holesterola u krvi, koji mogu nastati kao posledica poremećaja varenja izazvanog nedovoljnom sekrecijom žuči. Artičoka kapi povećavaju sekreciju žuči, regulišu metabolizam i poboljšavaju funkciju creva. Preporučena doza artičoka kapi je uglavnom 3 puta dnevno po 30 kapi u malo vode pre svakog obroka. Ipak, u vezi sa dozom ovih kapi savetuje se konsultacija sa lekarom.

Artičoka za mršavljenje

Artičoka je povrće koje je idealan prirodni diuretik. Kao što ste uspeli da vidite, ona sadrži vitamine, minerale i biljne suplemente koji povoljno deluju na rad creva i celokupnog probavnog sistema. Čaj od artičoke sprečava nagomilavanje vode u organizmu, čime se direktno podstiče smanjenje telesne mase, pa samim tim i gubitak viška kilograma. Naravno, da bi vam artičoka pomogla u procesu gubitka viška kilograma, potrebno je da korigujete ishranu. Izbacite slatkiše, peciva od belog brašna, alkohol i brzu hranu. Artičoka stvara osećaj sitosti, čime ćete sprečiti nepotrebno prejedanje. Pored zdrave shrane, potrebno je da se bavite nekom fizičkom aktivnošću koja će dodatno ubrzati vaš metabolizam i doprineti gubitku viška kilograma.