atkinsova dijeta jelovnik

Atkinsova dijeta jelovnik, dozvoljenje namirnice, faze, iskustva

Atkinsova dijeta pravila

Atkinsova dijeta (popularna i kao proteinska dijeta) zasniva se na niskom unosu ugljenih hidrata i pre svega je namenjena onima koji žele da skinu višak kilograma. Zagovornici ove dijete za mršavljenje tvrde da možete da smršate jedući proteine i masti u neograničenim količinama sve dok izbegavate hranu bogatu ugljenim hidratima.

U proteklih nekoliko godina sprovedeno je preko 20 studija koje su pokazale da niskim unosom ugljenih hidrata možete skinuti višak kilograma bez brojanja kalorija a da pritom i poboljšate svoje celokupno zdravlje.

Atkinsova dijeta je nastala pre više od 40 godina (1972. godine), a kreirao ju je lekar po imenu Robert Atkins. On je i objavio knjigu o Atkins dijeti sa planom ishrane koja je postala bestseler. Popularnost koju je stekla Atkinsova dijeta traje i danas.

atkinsova dijeta rezultati

Mnogi su u početku Atkins dijetu osporavali zbog toga što podrazumeva konzumiranje proizvoda sa visokim sadržajem zasićenih masti, međutim, kasnije studije su pokazale da su zasićene masti bezopasne po organizam.Atkinsova dijeta je tada temeljno proučena i došlo se do zaključka da je efikasnija od dijeta koje se zasnivaju na izbegavanju konzumiranja zasićenih masti. Pored toga, pokazalo se da Atkinsova dijeta reguliše nivo šećera u krvi, podiže nivo dobrog holesterola (HDL-a) u krvi i pozitivno utiče na celokupno zdravlje. Iako se zasniva na konzumiranju hrane bogate zasićenim mastima, ne podiže nivo lošeg holesterola (LDL-a) u krvi.

Glavni razlog mršavljenja kod nekonzumiranja ugljenih hidrata je taj što tada više konzumirate proteine koji doprinose smanjenju apetita, pa samim tim možete smršati a da se ne bavite brojanjem kalorija.

atkinsova dijeta iskustva

Atkins dijeta faze

Atkinsova dijeta spada u onu grupu dijeta koje imaju svoje faze. Atkins dijeta ima 3 različite faze.

Atkinsova dijeta prva faza

Prva faza Atkins dijete obično traje 2 nedelje i zasniva se na tome da dnevni unos ugljenih hidrata ne bude veći od 20 grama. Konzumirajte što više hranu bogatu zasićenim mastima i proteinima. Već u prvoj fazi dijete primetićete kako počinjete da gubite kilograme i višak tečnosti iz organizma. U prvoj fazi možete ostati sve dok ne dobijete željenu kilažu.Glavne namrnice koje treba konzumirati tokom prve faze dijete su meso i jaja i to za sva tri obroka.

atkinsova dijeta recepti

Atkinsova dijeta druga faza

U drugoj fazi je dozvoljen nešto veći unos ugljenih hidrata (do 40 grama dnevno). Jedite meso, povrće i voće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. U drugoj fazi ostanite dok ne dobijete željenu kilažu.Namirnice koje imaju najviše ugljenih hidrata a koje zabranjuje Atkinsova dijeta su namirnice koje sadrže šećer i belo brašno.Morate biti svesni da svi proizvodi koji sadrže belo brašno goje kao i šećeri.Zato ako je vaš izbor Atkins dijeta treba da izbegavate pekare i pekarske proizvode.

Atkins dijeta treća faza

U trećoj fazi se povećava dnevni unos ugljenih hidrata na maksimalnih 60 grama dnevno. Tako ulazite u četvrtu fazu koja bi trebalo da bude trajna. Postepeno povećavajte dnevni unos ugljenih hidrata koji neće poremetiti željenu kilažu do koje ste došli.Atkinsova dijeta tako postaje trajni način ishrane pri kome se izbegavaju ugljeni hidrati tj. slatkiši i proizvodi od belog brašna a posebno beli hleb.

Iako ove faze na prvi pogled deluju komplikovano, ne moraju to nužno i biti. Izdvojili smo za Vas spisak dozvoljenih i nedozvoljenih namirnica, kao i primer jelovnika i to Vam može mnogo pomoći da istrajete u dijeti i dobijete željenu kilažu.Atkinsova dijeta ne bi trebalo da se prekida već posle prve faze ako se postigne željena kilaža.

Atkinsova dijeta dozvoljene namirnice

Kada je Atkinsova dijeta u pitanju, dozvoljene su sve namirnice sa najmanje ugljenih hidrata, a evo nekih:

 • Meso: govedina, svinjetina, jagnjetina, piletina, ćuretina, divljač itd.
 • Riba i morski plodovi: losos, pastrmka, oslić, šaran, sardina, tuna, škampi, lignje itd.
 • Jaja
 • Povrće sa najmanje ugljenih hidrata: kelj, spanać, brokoli, špargle, zelena salata, krastavac.
 • Mlečni proizvodi: puter, sir, pavlaka, krem sir, punomasni jogurt, mleko itd.
 • Orašasto voće i semenke: bademi, indijski orah, orasi, semenke suncokreta itd.
 • Zdrave masti: ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje avokada itd.
 • Crna čokolada sa više od 70% kakaoa

Atkinsova dijeta dozvoljava da jedete dok ne budete siti.Dokle god svoju ishranu budete zasnivali na proteinima i zdravim mastima, gubićete neželjene kilograme.

Što se tiče pića, kada je Atkins dijeta u pitanju, dozvoljeno je piti:

 • Vodu ‒ poželjno je piti što više vode u toku dana. Voda treba da Vam bude uvek pri ruci.
 • Kafu ‒ uprkos raznim mitovima o štetnosti kafe, ona je zapravo bogata antioksidansima i prilično je zdrava (naravno, bez dodatka šećera).
 • Čajeve ‒ pijte što više čajeva, a naročito zeleni čaj jer on dodatno ubrzava Vaš metabolizam. Čajeve, kao i kafu, nemojte zaslađivati.

Alkohol je dozvoljen u malim količinama mada kada je u pitanju Atkinsova dijeta oko ovoga postoje različiti stavovi, ali izbegavajte alkoholna pića koja imaju šećer kao dodatak. Takođe nemojte konzumirati pivo jer je ono bogato ugljenim hidratima.

Atkinsova dijeta nedozvoljene namirnice

Ako upražnjavate Atkins dijetu, izbegavajte sledeće namirnice:

 • Šećer: zaslađene sokove i druga pića, torte, kolače, sladoled i slatkiše generalno.
 • Žitarice: pšenicu, raž, ječam, pirinač itd.
 • Biljna ulja: sojino ulje, kukuruzno ulje, laneno ulje i ostala.
 • Trans masti: to je uglavnom prerađena hrana na čijoj deklaraciji piše „hidrogenizovano”.
 • „Dijetalna” hrana: uglavnom sadrži mnogo zaslađivača i šećera.
 • Povrće s visokim sadržajem ugljenih hidrata: šargarepa i ostala repa (samo u provj fazi dijete).
 • Voće s visokim sadržajem ugljenih hidrata: banane, jabuke, narandže, kruške, grožđe itd. (samo u prvoj fazi dijete).
 • Skrob: Krompir
 • Mahuranke: sočivo, pasulj, grašak itd. (samo u prvoj fazi dijete).

Atkinsova dijeta se često predstavlja kao program za mršavljenje tokom koga se jede samo meso.Kao što vidite, dozvoljeno je konzumiranje mnogih ukusnih namirnica za koje važi da goje (punomasni mlečni proizvodi, slanina, tamna čokolada) i nemojte da Vas to obeshrabruje. Konzumiranje ovih namirnica neće dodatno ugojiti upravo zato što neunošenjem ugljenih hidrata u organizam činite da masti, pored proteina, čine Vaš izvor energije, pa se samim tim lako sagore.

Atkinsova dijeta jelovnik

Evo primera jelovnika za prvu fazu dijete. Kako odmičete u sledeće faze, tako možete povećavati unos povrća koje sadrži ugljene hidrate, kao i voće. Naravno, ne morate se striktno pridržavati ovog jelovnika. On samo predstavlja primer jelovnika za Atkinsovu dijetu. Na osnovu spiska dozvoljenih namirnica, kreirajte sopstveni jelovnik.

 1. dan

Doručak: omlet sa povrćem pržen na kokosovom ulju

Ručak: pileća salata sa maslinovim uljem i šakom oraha ili badema

Večera: goveđi odrezak sa povrćem

 1. dan

Doručak: kajgana sa slaninom

Ručak: piletina sa povrćem

Večera: salata od sira i povrća sa maslinovim uljem

 1. dan

Doručak: omlet sa povrćem pržen na puteru

Ručak: salata od račića sa malo maslinovog ulja

Večera: govedina sa grilovanim povrćem

 1. dan

Doručak: omlet sa povrćem pržen na kokosovom ulju

Ručak: govedina sa grilovanim povrćem

Večera: losos sa puterom i povrćem

 1. dan

Doručak: jaja (kuvana, na oko ili kajgana pržena na maslinovom ili kokosovom ulju) i slanina

Ručak: pileća salata sa maslinovim uljem i šakom oraha ili badema

Večera: ćufte od mesa sa povrćem

 1. dan

Doručak: omlet sa različitim vrstama povrća pržen na puteru

Ručak: ćufte od mesa sa povrćem

Večera: svinjski odrezak sa povrćem

 1. dan

Doručak: jaja (kuvana ili pržena na kokosovom ili maslinovom ulju) i šunka

Ručak: svinjski odrezak sa povrćem

Večera: grilovana pileća krilca sa sosom po želji i povrćem

Trudite se da Vam obroci budu što raznovrsniji.

loading…


Šta raditi ako ogladnite između obroka ?

Ljudi koji primenjuju Atkins dijetu obično primete da im se apetit postepeno smanjuje, pa im tri obroka dnevno bude sasvim dovoljno. Međutim, ima i onih kojima u početku fali i užina. Atkinsova dijeta ne predviđa užinu ali evo šta možete jesti ako ogladnite između obroka:

 • Ono što Vam je ostalo od prethodnog obroka
 • Jedno ili dva tvrdo kuvana jaja
 • Parče sira
 • Parče mesa
 • Šaku orašastih plodova
 • Grčki jogurt
 • Šargarepu (ali ne nikako u prvoj fazi dijete)
 • Voće (ali ne nikako u prvoj fazi dijete)

Atkinsova dijeta iskustva i rezultati

Iskustva onih koji su počeli s Atkins dijetom su i više nego pozitivna. Neki korisnici su za 6 dana uspeli da skinu čak 4 i po kilograma, što je zaista sjajan rezultat. U prvoj fazi dijete ćete izbaciti sav višak tečnosti iz organizma i tako ćete izgubiti najveći broj kilograma. Ima korisnika koji su se nekoliko puta vraćali na Atkins dijetu upravo zbog ohrabrujućih rezultata koje su postigli.

Dakle, Atkinsova dijeta je dijeta kojoj se možete vraćati kad god osetite da ste vratili određeni broj kilograma, a da pritom ne brinete da ćete ugroziti svoje zdravlje. Naprotiv. Napomena: Postoje razne varijacije Atkinsove dijete koje možete naći, ali ovo je jedina prava Atkins dijeta. Budite oprezni kada je istraživanje ove dijete u pitanju.