atrijalna fibrilacija lecenje

Atrijalna fibrilacija uzrok i lečenje

Atrijalna fibrilacija podrazumeva pojava nepravilnog, odnosno ubrzanog rada srca. Atrijalna fibrilacija se skraćeno naziva Afib ili AF.

Uobičajeni simptomi oboljenja uključuju kratak dah, umor i lupanje srca. Iako oboljenje nije opasno po život, oboleli od Atrijalne fibrilacije nose 5-7 puta povećani rizik za pojavu moždanog udara ili tromba.

Atrijalna fibrilacija se srećom, može lečiti kardioverzijom, lekovima, kateterskom ablacijom ili hirurškim postupkom.

Atrijalna fibrilacija uzrok

U većini slučajeva, plućne vene predstavljaju vinovnike pojave neuobičajenih električnih impulsa koji uzrokuju nastajanje atrijalne fibrilacije, koj može poticati iz različitih delova tela. Još uvek nije otkriven tačan uzrok oboljenja, mada je zapaženo da se javlja kod određene kategorije ljudi, mahom starijih lica, mada se bolest može razviti i kod sportista. Pravovremena dijagnoza atrijalne fibrilacije pomoći će vam da otkrijete činioce koji su doveli do pojave iste.

atrijalna fibrilacija lecenje

1.Genetski faktor

U oko 30% slučajeva atrijalne fibrilacije uzrok bi trebalo tražiti u genima. Studije su pokazale da postoji određeni gen odgovora za fibrilaciju atrija – Članovi porodice koji poseduju dva ovakva gena ispoljiće simptome atrijalne fibrilacije, i u određenim slučajevima iznenada preminuti u mlađim godinama.

2.Godine

Sa starenjem rastu šanse za oboljevanje od atrijalne fibrilacije. Uprkos tome što je atrijalna fibrilacija kod muškaraca češća, kod žena je veća stopa smrtnog ishoda oboljenja u mlađoj dobi.Fibrilacija atrija se primarno javljala kod osoba u pedesetim, da bi se kasnije proširilo i na tinejdžere i osobe u dvadesetim.

3.Alkohol

Može biti jedan od vodećih okidača nastanka atrijalne fibrilacije. U nekim slučajevima dovoljno je jedno piće da se pokrenu simptomi atrijalne fibrilacije, dok se u drugim primerima bolest može razviti pod uticajem učestalog i prekomernog unošenja alkohola. Takođe, naučnicu su utvrdili postojanje veze između alkohola i vagusnog tonusa.

4.Kofein

Predstavlja stimulans koji utiče na povećanje srčanog pulsa i regeneraciju centralnog nervnog sistema. Kod nekih ljudi, koefin može biti uzrok za atrijalne fibrilacije.

5. Dehidratacija

Opadanje nivoa tečnosti u organizmu uticaće na srčani puls. Povišeni puls može dovesti do razvoja atrijalne fibrilacije. Alkohol, pojedine prehrambene namirnice i kofein mogu dovesti vaš organizam u stanje dehidratacije, zbog čega je bitno da pijete dovoljne količine vode, posebno tokom leta.

6. Fizički stres

Predstavlja jedan od okidača nepravilne električne aktivnosti srca. Fizički stres može ukazivati na činjenicu da vaše telo ne funkcioniše punim kapacitetom, što se može dogoditi usled nedostatka sna, operacije ili bolesti. Balansirana ishrana i dosta odmora predstavljaju imperativ za osobe koje pogađa atrijalna firilacija srca.

7. Intenzivne emocije

Poznato je da emocije mogu uticati na obavljanje naših telesnih funkcija, te stoga ne iznenađuje činjenica da snažne emocionalne promene mogu biti izazivači pojave atrijalne fibrilacije srca. Osećanja poput ogromne radosti, straha ili anksioznosti mogu dovesti do povećanih otkucaja srca, ili čak javljanje osećaja nalik preskakanju srca.

8. Hormonalne promene

Hormonski disbalansi prestavljaju čestu pojavu kod žena, te zbog toga mogu biti i jedan od uzroka pojave ovog problema.Atrijalna fibrilacija srca češće se javljaju kod žena se menstrualnim problemima ili u periodu menopauze.

9. Srčana oboljenja

Bolesti srca mogu biti dominanatni faktori koji dovode do razvoja atrijalne fibrilacije.Fibrilacija atrija se uglavnom javlja kod pacijenata obolelih srčanih zalizaka, koronarnih oboljenja, onih koji su imali srčane napade, zapaljenje srčanog mišića, nedavne operacije srca ili kongestivne srčane insuficijencije.

10. Opstruktivna apneja u snu

Oboleli od opstruktivne noćne apneje imaju znatno veće šanse za obole od atrijalne fibrilacije u odnosu na one koji ne boluju od iste. Takođe nose i povišeni rizik za razovj kardiovaskularnih oboljenja.

12. Lekovi

Ukoliko bolujete od atrijalne fibrilacije, posavetujte se sa lekarom pre uzimanja široko dostupnih medikamenata. Osobe koje pate od nepravilnih srčanih otkucaja ne smeju koristiti sprej za nos ili druga rashlađujuća sredstva, već bi trebalo da tragaju za drugim alternativnim rešenjima.

12.Druga zdravstvena oboljenja

Atrijalna fibrilacija se češće javlja kod osoba koje pate od ateroskleroze, bolova u grudima, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i oboljenja štitaste žlezde.

Lečenje atrijalne fibrilacije

Terapija se lako može utvrditi ukoliko je poznat osnovni uzrok oboljenja. Postoji nekoliko opcija za lečenje:

1. Lečenje uzroka

Ukoliko je atrijalna fibrilacija uzrokovana bolešću koronarnih arterija, tretman će podrazumevati:

  • promenu životnog stila
  • primenu lekova za snižavanje holesterola
  • uzimanje lekova za regulisanje krvnog pritiska
  • operativno ugrađivanje bajpasa
  • angiplastika.

2.Vraćanje normalnog srčanog ritma

Kod lica kojima je dijagnostifikovana atrijalna fibrilacija bitno je vraćanje normalnog srčanog ritma u najkraćem mogućem roku. Povraćaj uobičajenog ritma srca moguće je obaviti primenom lekova ili elektrošokovima.

3. Radiofrekventna kateter ablacija i hirurški postupak

Radiofrekventna kateter ablacija se vrši u laboratoriji za kateterizaciju. Postupak podrazumeva korišćenje radio talasa za uništavanje srčanog tkiva koje izaziva nepravilne srčane impulse. Ova metoda istovremeno eliminiše negativne efekte koje izaziva atrijalna fibrilacija i otklanja rizik za pojavu razređivanja krvi i pojave krvnih ugrušaka. Ipak, metoda nije dovoljno uspešna i prati je određeni broj štetnih efekata.

Hirurške procedure se primenjuju u tretiranju ožiljaka nastalih na srčanim pretkomorama, sprečavajući ujedno širenje nepravilnih impulsa, i time omogućavajući na lečenje atrijalne fibrilacije.

4. Kontrola srčanog ritma

Nakon vraćanja normalnog ritma, upotrebljavaju se medikamenti za održavanje istog. U tu svrhu koriste se visoke doze lekova poput beta blokatora koji imaju sposobnost održavanja normalnog ritma sa minimalnim štetnim efektima. Ipak, u većini slučajeva najveći uspeh ostvaruju antiartimici poput dofetilida, sotalola, amiodarona i drugih.Takođe, bitno je napomenuti da navedeni lekovi za lečenje atrijalne fibrilacije poseduju ozbiljne prateće efekte.

5. Kontrola srčanih otkucaja

Nakon vraćanja normalnih srčanih otkucaja, lekar vam može prepisati medikamente koji će održavati normalno stanje brzine otkucaja. Lekovi poput blokatora kalcijumskih kanala, beta blokatora i digoksina koriste se za usporavanje brzine otkucaja.

6. Antikoagulacija

Osobe koje pate kako od povremene, tako i od hronične atrijalne fibrilacije ,nose povećani rizik za formiranje krvnih ugrušaka, Preventivne mere zaštite od pojave krvnih ugrušaka uključuju lekove za razređivanje krvi kao što je varfarin. Međutim, trebalo bi se postarati da ne dođe do prekomernog razređivanja krvi, što može izazvati pojavu obilnog krvarenja.