brasno od badema

Bademovo brašno – bez glutena, zdravo za srce – zdrava zamena za obično brašno

Ljudi vole meljavinu od badema jer je to bezglutensko brašno, a i odličan je izbor za sve one koji su na ishrani sa niskim nivoom ugljenih hidrata. Ako ste pobornik paleo ishrane ili biste da pravite testa bez žitarica, bademovo brašno je nešto što neizostavno mora da bude u vašoj ostavi. Ovo brašno je načinjeno samo od badema, i ničeg drugog, koji su prvo blanširani da bi im se uklonila opna, a potom samleveni u veoma fini prah.

Kao što znamo, hranljiva vrednost badema je impresivna. Sjajna stvar sa bademovim brašnom je ta što je to samo samleveni badem pa od njega imate sve dobrobiti koje vam daje badem. Jedna šolja ovog brašna sadrži oko 90 badema i obezbeđuje više od 100% dnevnih potreba za vitaminom E. Veoma je prilagodljivo pa se može koristiti u svim vrstama testa. Krcato je hranljivim materijama, za razliku od običnog brašna bogatog glutenom koje je preterano prerađeno pa ne donosi nikakvu korist zdravlju.

bademovo brasno

Kako da koristite i spremate hranu sa bademovim brašnom

Bademovo brašno možete kupiti u lokalnoj bakalnici, prodavnici zdrave hrane ili onlajn. Kada kupujete bademovo brašno vodite računa da ima samo jedan sastojak – badem. Kada dodate bademovo brašno u testo, ono će bit vlažno i imati sjajan orašasti ukus. Testa sa bademovim meljavinama obično imaju kalorijsku gustoću.

Keks od bademovog brašna, mafini, hleb… spisak je bez kraja, a od bademovog brašna možete svašta da napravite. Pretežno se koristi u testima ali može da zameni i hlebne mrvice (prezle) u pohovanoj piletini. U bademovo brašno možete uvaljati i ribu pre prženja.

Bademovo brašno menja obično brašno u receptima u odnosu 1:1. Međutim, ako umesto pšeničnog brašna koristite bademovo, imajte na umu da će vam trebati 1 jaje više ili neki drugi vezivni sastojak da bi recept uspeo. Takođe, morate znati da će krajnji rezultat biti pljosnatiji jer bademovo brašno ne nadolazi kao pšenično.

Kada koristite bademovo brašno za testa nemojte da vas uplaši tekstura testa. Testa od bademovog brašna su tvrđa od pšeničnih, što je slučaj i sa drugim bezglutenskim brašnima. Uzdržite se od dodavanja tečnosti u mešavinu jer ćete na kraju dobiti nešto što će u sredini ostati nepečeno. A upropastili ste dragoceno brašno od badema.

Ako mislite da bademovo brašno možete jednostavno zameniti kokosovim i obrnuto, morate znati da kokosovo brašno upija mnogo više tečnosti od bademovog. Stoga, ako koristite kokosovo brašno, receptu dodajte više tečnih sastojaka da ne biste na kraju dobili suv proizvod. Kokosovo brašno ima neutralniji, slatkast ukus, bademovo brašno i bademove meljavine imaju ukus baš kao ono od čega su napravljeni – badema. Ovaj ukus badema obogatiće sve vrste recepata.

Bademovo brašno je najbolje čuvati u frižideru da biste sačuvali svežinu do naredne upotrebe.

Nutritivne vrednosti bademovog brašna i kalorije

Badem je seme voća koje raste na bademovom drvetu, listopadnom drvetu koje ima mirisne bele ili bledo ružičaste cvetove. Seme voća badema je ono što mi zovemo bademovim orahom, međutim, u botaničkom smislu smatra se koštunicom.

Termini bademovo brašno i bademove meljavine se često koriste u istom značenju. Međutim, brašno je obično finije mleveno i ima ujednačeniju konzistenciju u poređenju sa meljavinom.

Šta je bademova meljavina? Bademova meljavina je mnogo krupnija verzija nego bademovo brasno koja se skoro uvek pravi od badema sa opnom, što za rezultat ima ljuspice opne u meljavini. Proizvodi sa oznakom bademovog brašna se prave od blanširanih badema, što znači bez opne.

¼ šolje ili 28g bademovog brašna sadrži:

 • 160 kalorija
 • 6g ugljenih hidrata
 • 6g proteina
 • 14g masti
 • 3g vlakana
 • 13,6mg vitamina E (45,3% dnevno preporučenih vrednosti)
 • 65,2mg magnezijuma (16,3% dnevno preporučenih vrednosti)
 • 1,1mg gvožđa (6% dnevno preporučenih vrednosti)
 • 57,4mg kalcijuma (6% dnevno preporučenih vrednosti)
 • 160,4mg kalijuma (4,6% dnevno preporučenih vrednosti)

Bademovo brašno sadrži i značajne količine mangana, riboflavina, fosfora i bakra.

Nauka je dokazala da je badem prirodna energana kada su u pitanju zdravlje srca, regulacija nivoa šećera u krvi i čak neke vrste karcinoma. Ispitivanja su pokazala da je badem, od koga se pravi istoimeno brašno, čak bolji i od kompleksnih ugljenih hidrata kada je reč o mršavljenju i održavanju vitkog stasa. Pogledajmo šta sve radi ovo divno brašno koje je zdravija zamena za obično.

5 zdravih blagodeti bademovog brašna

 1. Popravlja zdravlje srca

Više od 65% masti u bademu su mononezasićene masti, a one su odlične za održavanje nivoa zdravog holesterola i ukupno zdravlje srca. Pored toga, naučnici su otkrili da konzumiranje badema može da umanji rizik od koronarne bolesti srca tako što održava zdravlje krvnih sudova.

Ispitanici su konzumirali 50g badema dnevno tokom mesec dana, a rezultati su bili izuzetno pozitivni što se tiče zdravlja srca. Bilo da jedete cele bademe, bademovo brašno ili bademove meljavine, ovo britansko istraživanje pokazuje da time što jedete badem, značajno povećavate nivo antioksidanata u krvotoku, poboljšavate protok krvi i snižavate krvni pritisak. Svi ovi markeri zdravlja su ključni za pravilno funkcionisanje srca i mogu da umanje šanse za dobijanje bolesti srca.

 1. Destimuliše razvoj karcinoma

Istraživači kalifornijskog univerziteta sproveli su istraživanje da bi procenili uticaj badema i bademovih meljavina na ćelije raka debelog creva. Otkrili su da celi bademi i mleveni badem smanjuju aberantne kriptalne fokuse na životinjskom modelu raka debelog creva. Aberantni kriptalni fokusi (prekancerozne lezije) su grozdovi abnormalnih tubastih žlezda na sluzokoži debelog creva i rektuma i spadaju u neke od najranijih promena na debelom crevu koje mogu da dovedu do karcinoma.

Prema autorima istraživanja, rezultat ukazuje da konzumiranje badema može da umanji rizik od raka debelog creva, a zdrave masti koje se nalaze u bademu povezuju se sa njegovim antikancerogenim dejstvom. Ovo istraživanje pokazuje zašto je badem među namirnicana koje su najbolji borci protiv karcinoma.

 1. Reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara

Studija iz 2006, objavljena u Žurnalu ishrane, otkriva da kod zdravih individua, badem smanjuje postprandijalnu glikemiju (nivo glukoze u krvi nakon jela), prisustvo insulina u krvi i oksidativna oštećenja. Istraživači su ispitanicima davali kontrolisane obroke koji su u osnovi imali badem, krompir, pirinač ili hleb. Otkrili su da se nivo šećera i insulina u krvi smanjivao nakon obroka od badema. Nivo antioksidanata u krvi je, međutim, rastao nakon obroka od badema.

Sve u svemu, badem je mudar izbor za deo nisko glikemijskog, dijabetičnog plana ishrane, koji može da smanji učestalost incidenata usled dijabetesa, kao i rizik od dobijanja srčanih oboljenja.

loading…


 1. Bademovo brašno za mršavljenje

Randomizirano, ispitivanje u trajanju od 24 nedelje, koje je objavljeno u Međunarodnom žurnalu za gojaznost i povezane poremećaje metabolizma, bavilo se procenom uticaja badema nasuprot kompleksnih ugljenih hidrata na 65 odraslih osoba koje su imale ili prekomernu težinu ili bile gojazne. Polovina učesnika je konzumirala niskokaloričnu hranu i 85g badema dnevno. Druga polovina grupe jela je niskokaloričnu hranu i kompleksne ugljene hidrate po svom izboru svakodnevno. Obe grupe su dobijale istu količinu kalorija i proteina.

Na kraju ispitivanja, oni koji su jeli badem ispoljili su za 62% veće smanjenje telesne težine, za 50% veće smanjenje u obimu struka i za 56% veće smanjenje masnih naslaga u poređenju sa grupom koja je jela ugljene hidrate. Istraživači su zaključili da njihova otkrića ukazuju da je niskokalorična ishrana koja uključuje badem povoljno uticala na zdravstvene probleme (gojaznost, na primer) povezane sa metaboličkim sindromom.

 1. Poboljšava energetski nivo

Kombinacija zdravih masti, makronutrijenta i mikronutrijenta čine bademovo brašno izuzetnim pobuđivačem energije. Tačnije, brašno sadrži proizvođače energije, kao što su riboflavin, mangan i bakar. Riboflavin (vitamin B2) u bademu, igra suštinsku ulogu u stvaranju energije, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, ćelijskom funkcionisanju, rastu i razvoju.

Ono sadrži i mangan i bakar, minerale u tragovima. Ova dva minerala su presudni kofaktori enzima koji se zove superoksid dismutaza. Ovaj ključni enzim deaktivira slobodne radikale u mitohondrijama (generatori energije u našim ćelijama), čiji je zadatak da energija pritiče. Kada koristite bademovo brašno kao deo inače zdravog recepta, nećete dobiti samo bolji ukus, već i stabilan izvor goriva koje neće izazivati oscilacije u nivou šećera u krvi.

Zaključak

Bademovo brašno je zdrav i višenamenski sastojak za testa. Bilo da sledite paleo način ishrane, bezglutensku ishranu ili samo tražite više hranljivih materija u brašnu, bademovo brašno zaslužuje da mu date šansu. Odlično je u keksu, kolačima i hlebu, a može da zameni i hlebne mrvice kada pripremate ribu, piletinu i još mnogo toga.

Bademovo brašno nije niskokalorično ali njegov nutritivni profil opravdava taj unos kalorija. Ako se umereno konzumira, bademovo brašno će vam obezbediti sve neverovatne zdrave blagodeti badema, kao što je jačanje zdravlja srca i podizanje energetskog nivoa, dok će istovremeno oterati karcinom i višak kilograma sa vašeg struka.