bakterije-u-mokraci

Bakterije u mokraći (urinu) simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Prisustvo bakterije u mokraći ukazuje na postojanje bakterijske infekcije mokraćih puteva, genitalija, bubrega.

Bakterije u mokraći su česte, nešto češće zahvataju žene u reproduktivnom periodu u odnosu na ostale populacije, uglavnom se lako dijagnostikuju, ne daju teške komplikacije i uglavnom se uspešno leče.

Prisustvo bakterije u mokraći često govore i o higijeni samog pacijenta: bakterije u mokraći dospevaju iz debelog creva, tako da brisanjem od anusa ka vagini, bakterije mogu da se prenesu u genitalije i izazovu zapaljenje.

Uzroci javljanja bakterije u mokraći

Bakterije u mokraći predstavljaju karakterističan znak upale mokraćnih puteva:

 1. Zapaljenje bešike – ovaj tip zapaljenja najčešće izaziva bakterija Ešerihija koli, bakterija koja je normalni stanovnik flore gastrointestinalog trakta. Međutim, uzročnici mogu biti i druge bakterije – Proteus i Klebsiela takođe naseljavaju digestivnu cev, a seksualno prenosive bakterije spadaju u posebnu grupu izazivača zapaljenja bešike.
 2. Zapaljenje mokraćnog kanala – ovo zapaljenje najčešće nastaje iz gore pomenutog razloga, neodržavanja pravilne higijene. Zapaljenje mokraćnih kanala mogu izazvati i seksualno prenosive bakterije kao što su herpes, gonoreja, hlamidija i mikoplazma.
 3. Zapaljenje bubrega – ova vrsta zapaljenja se u medicini naziva pijelonefritis. pijelonefritis uglavnom nastaje širenjem infekcije iz mokraćnih kanala i bešike put gore, ka bubregu. Zapaljenje bubrega može biti opasna stvar koja može trajno da ošteti funkcije bubrega.

Kao što je već navedeno u uvodu, žene su podložnije razvoju bakterije u mokraći. Razlozi zbog čega je to tako jesu:

– anatomija ženske karlice – žene imaju kraći mokraćni kanal od muškaraca, što povećava verovatnoću zapaljenja prouzrokovanog iz spoljašnje sredine

– menopauza – u menopauzi pada koncentracija zaštitnog ženskog hormona  estrogena i taj pad povećava sklonost ka razvoju zapaljenja

Žene koje su seksualno aktivne, logično, imaju veću sklonost ka razvoju bakterije u mokraći zbog velikog broja seksualno prenosivih bakterija koje su na široko prisutne.

Takođe, žene koje koriste dijafragmu kao kontraceptivno sredstvo, u većem su riziku od žena koje za kontracepciju koriste spermicide.

Uzrok bakterije u mokraći i posledičnog javljanja bakterija u krvi mogu biti i :

– blokada u mokraćnim putevima – najčešće izazvana kamenjem u bubregu i mokraćovodu

– oslabljen imunitet – osobe koje boluju od sistemskih bolesti kao što je dijabetes, bivaju podložni većim uticajem mikroorganizama usled imunološkog deficita

– dugo korišćenje katetera – kateteri su odlična podloga za nakupljanje bakterija iz spoljašnje sredine, ovo je najčešći uzrok intrahospitalnih reakcija, prvenstveno kod imobilisanih bolesnika posle operativnog zahvata koji mokre pomoću katetera. Redovno menjanje katetera i higijena pacijenta i zdravstvenog osoblja u mnogome doprinosi sprečavanju razvoja bakterije u mokraći.

Koje su komplikacije razvoja bakterije u mokraći?

Kada se blagovremeno dijagnostikuje i leči, bakterije u mokraći retko dovode do komplikacija. Ali, ukoliko se bakterije u mokraći ostave nelečene, posledice mogu biti fatalne!

Najčešće komplikacije koje se javljaju kao posledica bakterije u mokraći jesu:

– rekurentne infekcije – tj., infekcije koje mogu da se ponovo jave i nakon izlečenja. One se najčešće javljaju kod žena koje su više od 3 puta u životu imale urinarnu infekciju.

– Trajno oštećenje bubrega izazvano pijelonferitisom

– Povećan rizik od prevremenog rođenja deteta kod trudnica

– Kod zapaljenja mokraćnog puta izazvanog gonorejom, muškarci mogu imati suženiji mokraćni put i tako biti izloženi novom zapaljenju.

Najgora komplikacija koja se može javiti jeste sepsa – sepsa je životno ugrožavajuća komplikacija koja se javlja kada dođe do rasejavanja mikroorganizama van mokraćnih puteva u bureg i ostale vitalne organe, kao i u trbušnu i karličnu duplju

Simptomi javljanja bakterije u mokraći

Znaci i simptomi koji se javljaju kod zapaljenja urinarnog trakta jesu:

– nalaz krvi u urinu

– mokrenje više puta dnevno

– urin koji ima karakterističan, oštar, neprijatan miris

– bol ili peckanje pri mokrenju

– konstantna potreba za mokrenjem

– grčevi i pritisak u donjem delu trbuha i donjem delu leđa

Bakterije u mokraći – lečenje

Prva i najefikasnija linija odbrane protiv bakterije u mokraći jesu antibiotici. Koji lek će se koristiti i koliko će terapija trajati određuje bakterija koja je uzročnik zapaljenja.

Najčešći antibiotici koji se koriste jesu:

 • Trimethoprim/sulfamethoxazole ( Bactrim, Septra, i ostali )
 • Fosfomycin ( Monurol )
 • Nitrofurantoin ( Macrodantin, Macrobid )
 • Ciprofloxacin ( Cipro )
 • Levofloxacin ( Levaquin )
 • Cephalexin ( Keflex )
 • Ceftriaxone ( Rocephin )
 • Azithromycin ( Zithromax, Zmax )
 • Doxycycline ( Monodox, Vibramycin i ostali )

Pored antibiotika, lekar može prepisati i analgetike – ukoliko je bol koji pacijent oseća nesnosan i ne prolazi posle mirovanja.

Bakterije u mokraći u trudnoći

Žene su u trudnoći u posebnom riziku od bakterije u mokraći. Disbalans hormona čini trudnu ženu osetljivom na dejstvo mikroorganizama, a uvećanje materice pritiska uretru čime sprečava kompletno pražnjenje urina! Urin koji je ostao neispražnjen je uglavnom izvor same bakterije u mokraći. Ako se ne leči, ovaj tip infekcije može oštetiti bubrege, a lekar u odnosu na starost bebe i zdravlje majke, prepisuje odgovarajuće antibiotike.

Bakterije u mokraći kod dece

Prvi znak kod male dece koji ukazuje na bakterije u mokraći jeste povišena temperatura. Deca sa urođenim anatomskim anomalijama genitalija i mokraćnih puteva su, zapravo, najveća grupa dece sa urinarnim infekcijama.

U skladu sa uzrastom i stanjem deteta, lekar prepisuje odgovarajuću terapiju.

U nešto većem riziku su devojčice zbog kraće uretre i blizine analnog otvora.

Bakterije u mokraći – lečenje čajevima

Čajevi koji mogu ublažiti simptome bakterije u mokraći i koji potpomažu čestom mokrenju, vrlo lako se pripremaju! U domaćoj radinosti, možete pripremiti ukusne čajeve koji deluju diuretski i potpomaću uklanjanju simptoma, često neprijatnih, urinarnih infekcija i bakterije u mokraći.

Čajevi koji Vam mogu pomoći kod bakterija u mokraći:

 • čaj od kukuruzne svile
 • čaj od peršuna
 • uvin čaj
 • čaj od rastavića
 • čaj od breze
 • čaj od peteljki trešnje
 • čaj od brusnice ( pored čaja, u lečenju infekcija pomaže i blagotvorni efekat soka od brusnica i konzumiranje svežih brusnica )

Promena životnih navika koja pomažu u lečenju bakterije u mokraći

 Pijte dosta vode! Ova jednostavna metoda će Vam pomoći da mokrenjem odstranite štetne materije iz organizma.

– Izbegavajte pića koja mogu iritirati mokraćne puteve – kafa, alkohol i sokovi od citrusnog voća – barem dok ne izlečite bakterije u mokraći.

– Redovno perite genitalnu i analnu regiju i održavajte ličnu higijenu na maksimalnom mogućem nivou.

– Izbegavajte iritantne preparate kao što su šamponi i kupke za genitalni predeo – one u toku infekcije mogu dodatno nadražiti sluznicu.

– Za kontraceptivno sredstvo koristite kondome ili spermicide, umesto dijafragmi.