Bambus uzgoj u saksiji, tegli, bašti – sadnja, održavanje, razmnožavanje

Bambus biljka       

Bambus cveće je dekorativna biljka u našim krajevima i spada u porodicu trava. Bambus biljka je veoma otporna i invazivna u prirodi. Za većinu od oko 1200 opisanih vrsta bambusa je poznato da uginu nakon cvetanja.

Bambusi se dele na dve glavne vrste: monopodijalni (granaju se) i simpodijalni (ne granaju se i zkarakterističnog su zbijenog rasta).

Bambus cveće možete podjednako uspešno gajiti u svojoj bašti, u saksiji ili u tegli (sretni bambus).

Bambusi koji se granaju se obično gaje u bašti kao živa ograda. Brzo se razvijaju, naročito koren, pa su veoma zahvalni za orezivanje i oblikovanje. Bambusi koji se ne granaju mogu da se gaje u saksijama, koje će biti veće (oko 20 l). Poznato je da neke vrste bambusa mogu narasti i do 6 m visoko.

gajenje bambusa u saksiji

Bambus uzgoj u saksiji

Bambus može da bude nezgodna biljka za uzgoj, posebno ako živite u području sa klimom koja se suočava sa, ili intenzivno visokim ili intenzivno niskim temperaturama, ali je relativno jeftin i može dodati posebnu čar vašem dvorištu. Ako ste zainteresovani za gajenje bambusa, evo šta treba da uradite.

Bambus ima tendenciju da bude više pod stresom u zatvorenom prostoru, tako da je potrebna mnogo opreznija nega i održavanje. Posebno obratite pažnju na vlagu kako bi bili sigurni da bambus dobija puno vode bez potapanja u vlažnom tlu.

Bambus – uzgoj u saksiji zahteva, pre svega, da odaberete veću saksiju i da ona obezbeđuje dobro odvođenje vode.

Zemljište mora da bude dobro propusno. Bambus ima tendenciju da uspeva najbolje u nešto kiselom zemljištu, sa pH vrednošću između 5,5 i 6,5, ali većina vrsta će tolerisati pH do 7,5.

srecni bambus

Bambus cveće u saksiji održavanje

Zalivanje

Zalivajte svoj bambus pažljivo. Ovo je najteži deo uzgajanja bambusa u zatvorenom prostoru, jer je bambus žedan i osetljiv na preterano zalivanje. Za početak, zalivajte dok malo vode ne istekne iz saksije. Neka se 5-7.5 cm površine tla isuši pre svakog zalivanja. Ako zemljište ostaje vlažno duže od dan ili dva, smanjite količinu vode.

Ako se površina zemljišta isušuje brzo, iskopajte 10 cm duboko da se proveri vlažnost. Ova dubina treba da ostane lagano vlažna najveći deo vremena, posebno tokom prva tri meseca nakon sadnje.

Održavajte vlažnost. Većina vrsta bambusa vole vlažan vazduh, naročito po toplom vremenu. Dok god izbegavate preterano zalivanje, uradite bilo šta od sledećeg:

– Postavite saksiju sa bambusom preko vlažne posude.

– Blago poprskajte lišće sa sprejom svakih nekoliko dana.

– Postavite ovlaživač u prostoriji sa bambusom.

– Držite biljke blizu zajedno (ali imajte na umu da to povećava rizik od bolesti).

uzgoj bambusa u tegli

Prihrana

Doza spororazlagajućih đubriva na početku vegetacije je dobar način da se obezbedi stabilno snabdevanje bambusa hranljivim materijama. Možete koristiti uravnoteženo đubrivo, kao što je 16-16-16 ili đubrivo bogato azotom kao što je 30-10-10. Opcija sa azotom umanjuje cvetanje, što slabi mnoge vrste bambusa.

Napomena:

Nemojte da prihranjujete bambus u roku od 6 meseci od kupovine. Većina biljaka ima dovoljno đubriva iz rasadnika.

Izbegavajte đubriva na bazi morske trave zbog prekomerne količine soli.

Orezujte bambus redovno. Većina bambusa je veoma tolerantna prema orezivanju, tako da ne oklevajte da ga oblikujete.

sadnja bambusa u teglu

Uzgoj bambusa u tegli

Kada je uzgoj bambusa u tegli u pitanju, potrebno mu je menjati vodu svake nedelje. Vodu je dovoljno nadoliti jednom u dve nedelje, a vaš bambus može tako izdržati nekoliko godina. On ne toleriše direktnu svetlost. Odgovara mu prosečna sobna temperatura od 20-23 stepena.  Bambus u tegli ne treba puno prihranjivati, ali jednom mesečno u vodu dodajte kapljicu tečnog đubriva. Pre nego što je zamenite, vodu ostavite da odstoji preko noći i nemojte zalivati bambus direktno iz slavine. Poželjno je da se voda filtrira pre zamene. Bambus u tegli se može staviti i u zemlju koju stalno morate održavati vlažnom, ali za tim nema potrebe jer je sasvim dovoljno da ga držite u vodi koju ćete redovno da menjate.

Sadnja bambusa u teglu

Izdanak bambusa koji ste dobili od matične biljke postavite u teglu sa svežom vodom dok ne ožili. Za podršku korena, možete dodati polirano kamenj na dnu tegle.

Kako se gaji bambus u bašti

Kada je gajenje bambusa u bašti u pitanju, najpre izaberite najbolje mesto u vašem dvorištu. Bambusu treba mnogo sunca, tako da obično treba odabrati mesto u vašem dvorištu koje prima 8 ili više sati sunca dnevno. Međutim, imajte na umu da neke vrste zahtevaju hladovinu tokom najtoplijih delova dana.

Hladovina može biti posebno važna tokom zime. Kombinacija mraza i direktne sunčeve svetlosti može brzo dehidrirati biljku. U tom slučaju, ako živite u području koje ima mraz tokom zime, trebalo bi da se odlučite za mesto u hladovini, umesto onog sa direktnom sunčevom svetlošću.

Izmenite zemlju. Dok je gajenje bambusa moguće u mnogim tipovima zemljišta, najbolje uspeva u ilovači ili laporastoj zemlji.

Dodajte baštenski kompost ili đubrivo u zemlju da joj pružite dodatne hranljive materije. U idealnom slučaju, kompost treba staviti na dno rupe za sadnju, tako da koren bambusa bude na vrhu.

Izbegavajte kamenito ili vlažno tlo, kao i zemljišta koja su relativno nepropusna.

Pripremite se za vetar. Bambus ima plitak korenov sistem, ali takođe raste visoko i brzo. Kao rezultat toga, može se lako oštetiti jakim vetrovima. Moraćete da obezbedite barijeru da to sprečite.

Najlakši način da zaštitite svoj bambus je da ga pozicionirate iza žive ograde ili drveća. U suprotnom, možda ćete morati da izgradite ogradu oko prostora gde je bambus.

Sprečite širenje bambusa. Moraćete da izgradite barijeru da sprečite invaziju bambusa u druge delove dvorišta.

Nakon utvrđivanja oblasti u kojoj želite da ograničite bambus, postavite barijeru od lima ili betona. Ova barijera treba da bude dubine 0,9 do 1,2 m.

Bambus treba saditi u proleće.

gajenje bambusa u basti

Održavanje bambusa u bašti:

Bambus treba redovno zalivati. Većina vrsta bambusa zahtevaju dosledno zalivanje, ali to ne znači da koren bambusa ”sedi” duži vremenski period u višku vode.

Seme i mladi izdanci bambusa treba da se zalivaju svakodnevno tokom blagog i suvog vremena.

Nakon što se bambus uspostavi u vašoj bašti, trebalo bi da ga zalijete dva puta nedeljno tokom blagog vremena i tri do četiri puta nedeljno tokom toplog ili vetrovitog vremena.

Raširite malč. Organski malč pomaže da se rast bambusa održi pod kontrolom i može da zaštiti bambus od potencijalnih pretnji. Kompost i seno mogu dobro da posluže u ovom slučaju, kao i mnoge druge vrste organskog i netretiranog malča.

Zaštitite bambus preko zime. Bambus je biljka toplog vremena, tako da bi trebalo da preduzmete dodatne mere tokom zime kako bi se sprečilo potpuno zamrzavanje korena.

Nanesite dodatni debeli sloj malča za zaštitu korena tokom niskih temperatura. Ako su hladni, surovi vetrovi problem, možda će biti potrebno da se izgradi privremena barijera za zaštitu bambusa.

Ako vaš bambus izgleda suvo ili postane srebrne boje, to može biti pokazatelj oštećenja usled hladnoće.

Koristite đubrivo bogato azotom. Organska đubriva se često preporučuju, a azot promoviše jači, zeleniji rast biljaka, tako da je đubrivo prilično bogato azotom obično najbolje.

Nanesite đubrivo jednom u rano proleće i jednom u leto. Ovaj raspored odgovara glavnim sezonama rasta bambusa.

Orežite bambus po potrebi. Uklonite stare, neatraktivne grane bambusa jednom godišnje.

Ako isečete bambus tik iznad čvora, može da raste ponovo.

Zaštitite bambus od štetočina i bolesti. Bambus je otporan na većinu štetočina i bolesti, tako da samo treba da primenite pesticide i fungicide nakon što se problem razvije.

Bambus razmnožavanje

Razmnožavanje bambusa zavisi, pre svega, od sorte koju uzgajate. One koje se razmnožavaju  iz rizoma je teško obuzdati u baštama, pa im morate napraviti izvesnu barijeru.

Bambus se razmnožava semenom, ali i na sledeći način koji je svakako popularniji: nožem razrežite stablo bambusa i stavite dobijeni izdanak u teglu sa svežom vodom dok ne ožili.