Beba meteoropata – kako bebe reaguju na promene vremena?

beba-vreme-spavanje

Neka istraživanja su pokazala da kada su u pitanju zdravstvene tegobe i simptomi koji prate nagle promene vremena, deca i trudnice predstavljaju grupu stanovništva na kojoj će se  vremenske neprilike najpre odraziti. 

Na nagle promene vremena ni bebe više nisu imune niti od njih zaštićene, a kako idemo u susret nadolazećim promenama temeratura predočićemo vam nekoliko zanimljivih činjenica po kojima možete prepoznati da li je loše vreme uticalo na vašu bebu i kako mu možete pomoći.

Da li je moja beba meteoropata?

Promene vremena podjednako utiču na zdravlje ljudi, kako dece, mladih tako i onih starijih sugrađana, i na drastične promene vazdušnog pritiska i oscilacije temperatura podjednako reaguju svi. Meteoropatija je poznata još od antičkog doba i smatra se naukom koja sa medicinske tačke gledišta objašnjava uticaj godišnjih doba na ljudski organizam.

Meteorološke prilike koje najviše utiču na pogoršanje bolesti i kod dece i kod odraslih svakako su velike vrućine, naročito ako nastupe naglo i u neuobičajeno doba godine, zatim velika hladnoća, nagla promena vazdušnog pritiska, vetrovi, naročito topli, magla, smog.

I deca su meteoropate.

Deca do tri godine su najpodložnija promenama koje idu sa smenom godišnjh doba. Simptome meteoropatije pogoršava dolazak hladnog vazduha jer se pospešuje lučenje adrenokortikotropnog hormona  (ACTH) koji je poznat kao hormon stresa pa dovodi do stvaranja osećaja teskobe i razdražljivosti.

Pojačano lučenje ACTH dovodi do smanjenog lučenja endorfina, koji predstavlja prirodni anestetik i umanjuju odbrambene sposobnosti organizma.

Deca su takođe osetljiva na veliku vlagu 

Prepoznajte promene kod svog mališana!

Kod veoma male dece je izuzetno lako prepoznati simptome meteoropatije, jer se njihov svakodnevni ritam može značajno izmeniti, a dok su tako mali to i nije tako često i moguće. Veoma je važno da obratite pažnju na takve promene, i da se informišete o tome šta je sve potrebno za bebu da uradite, i šta da joj obezbedite kako biste im na vreme pomogli ili preudpredili teskobe.

  • Česta plačljivost i razdražljivost
  • Kašalj ili kijanje
  • Loše spavaju
  • Preskaču obroke
  • Nestrpljiviji su
  • Neuobičajen izgled stolice i njen izostanak

Pokušajte da napravite razliku između faze plakanja, situacije u kojoj se dete razbolelo i naglih vremenskih promena. Ukoliko je Vaše dete atopičar, moguće je da će kožne manifestacije i/ili opstrukcije biti češće ili snažnijeg intentziteta pri naglim promenama vremena.

Kako pomoći malom meteoropati?

Pošto na promene vremena ne možemo da utičemo, dobro je znati da ipak posedujemo jednostavnu mogućnost i rešenje za olakšavanje simptoma malih meteoropata. Rešenje je zapravo veoma jednostavno – izvodite ih češće napolje.

Deca u tako malom uzrastu još uvek nemaju sposobnost prilagođavanja i odbrane organizma od negativnih klimatskih uticaja, jer on još uvek nije dovoljno sazreo i ojačao. Vremenske promene su snažan fiziološki stres, na koji bebin organizam pokušava da se prilagodi, a pritom i telo zdrave osobe različito reaguje.

1. Do sat vremena na svežem vazduhu

Naučnici smatraju da je porast broja ljudi, a naročito dece, sa meteoropatskim simptomima posledica urbanog načina života gde vreme provodimo najčešće u zatvorenim prostorijama, čija je temperature gotovo nepromenljiva tokom cele godine.

Telu je teško da prati prirodini ritam kada smo učinili sve što smo mogli da bismo se od prirode udaljili. Prema tome, 45 minuta do sat vremena dnevno na svežem vazduhu je veoma efikasna pomoć za ublažavanje meteoropatskih smetnji kod dece i beba.

2. Fizička aktivnost i zdrava ishrana

Važno je ojačati mališanov organizam primerenom fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom. Mnogi roditelji dožive neprijatna iskustva kada odu na godišnje odmore i taman kada se ponadaju da će sve biti dobro, dete se usled promene klime razboli. Odraslima je potrebno dva ili tri dana da se prilagode na nove klimatske uslove, dok je maloj deci potrebno i do dve nedelje!

Kada je ishrana u pitanju, trebalo bi je prilagoditi novonastalim situacijama, ondosno pored uobičajenih obroka majčinim mlekom ili formulom, uz konsultaciju sa lekarom pedijatrom primenjivati blae čajeve, inhalacije ili povrće.

Ukoliko beba već aktivno jede svu ostalu hranu, koncentrišite njene obroke oko dosta povrća, minerala iz nealergenog voća i povrća (izbegavajte kivi, banane ili paradajz) najpre zeljastih kultura, i obogatite obrok određenom porcijom (najbolje domaćeg) mesa poput pilećeg ili ćurećeg filea ili bele ribe.

3. Ukoliko je pretoplo – ostaje se kod kuće

Ako bioklimatolozi kažu da će u određenom periodu biti bolje da ne izvodite svoje dete napolje, kao kad je slučaj kod velikih vrućina ili perioda kada je sezona alergija – onda je bolje da ih i poslušate, kako detetu ne biste učinili “više štete nego koristi” i da pored tegoba iniciranih promenom vremena ne bi završilo i sa rinitisom i drugim alergijskim smetnjama.

Kod starije dece je mnogo lakše kontrolisati i sanirati tegobe izazvane meteorološkim situacijama jer ih je mnogo lakše razumeti i odrediti i terapiju i ishranu bez mnogo nepoznanica ili bojazni.

Ukoliko, pak, vaša beba pokaže neke od znakova uticaja promene vremena, imajte u vidu da je lekar najbolja adresa na koju se treba prvo obratiti, a za ubuduće Vam mi savetujemo da radite na podizanju imuniteta svoje bebe i na taj način poštedite i sebe i bebu dodatnog stresa prilikom promene godišnjih doba.