Bela glina spoljašnja i unutrašnja primena – maska za lice

BELA GLINA (kaolinit) SPOLJAŠNJA PRIMENA
Bela glina, koja se naziva i kaolinit, najdelikatnija je od svih vrsta gline, a posebno odgovara suvoj, dehidriranoj i osetljivoj koži. Međutim, njen delikatni sastav odgovara i dečjoj koži. Ima mnogo blaže dejstvo od zelene gline – ne uklanja lipidni sloj kože iako stimuliše cirkulaciju. Naime, ona deluje antibakterijski i čisti kožu od toksina, tako što nežno povlači nečistoće iz pora bez uticaja na prirodne procese. Baš kao što čisti i remineralizuje kožu lica i tela, i smanjuje ožiljke, isto tako deluje i na kosu i kožu glave. Od nje se prave maske, kreme, dezodoransi, losioni za čišćenje i gelovi za suvu i osetljivu kožu. Koristi se i za pravljenje zavoja i kataplazmi za mršavljenje u kombinaciji s drugim prirodnim lekovima i algama. Od nje se takođe prave šamponi, maske za kosu, kupke i sapuni za sve tipove kose. Bela glina se, pored toga, koristi i kao osnovni prah za pravljenje pudera, rumenila, senki, podloga za šminku.

UNUTRAŠNJA PRIMENA
Bela glina je uglavnom predviđena za unutrašnju upotrebu, budući da sprečava crevnu fermentaciju i intoksikaciju. Za razliku od zelene gline, koja može izazvati zatvor, bela reguliše rad creva tako što povećava zapreminu fekalne mase i pospešuje njihovo pražnjenje. Apsorbuje bakterije i viruse u sistemu organa za varenje – neutrališe gasove i toksine i pomaže u slučaju nadutosti i fermentacije ili trovanja hranom. Odlična je za lečenje zapaljenja creva, dizenterije i crevnih infekcija. Osim toga, bela glina na najprirodniji način štiti želudac te donosi olakšanje u slučaju pojačanog lučenja želudačne kiseline, peckanja u stomaku, čireva i zapaljenja debelog creva, jer reguliše nivo kiseline i pH vrednosti. Ubrzava zarastanje rana, deluje protivu-palno i štiti sluzokožu.

Maska za negu lica od bele gline

Maska za negu lica od bele gline namenjena je osetljivoj i suvoj koži. Pospešuje zarastanje rana i ožiljaka, te čisti i remineralizuje kožu čineći je sjajnom i glatkom.

Sastojci za oko 50 g gotovog proizvoda:
• Bela glina 22 g
• Hidrolat ruže 20 g
• Ulje od šipka 6g
• Biljni glicerin 2g
• Eterično ulje geranijuma 5 kapi

Priprema
Izmerite glinu i sipajte je u keramičku ili staklenu posudu (nikako metalnu). Dodajte ulje od šipka i promešajte drvenom kašikom. Sipajte ostale sastojke i mešajte ih dok ne dobijete homogenu smesu.

Način upotrebe
Nanesite smesu na lice i vrat koje ste prethodno dobro očistili, izbegavajući područje oko očiju i usana. Držite masku na licu 15 do 20 minuta.
Poprskajte je s vremena na vreme s malo ružine vodice kako se ne bi potpuno osušila i na taj način dehidrirala kožu. Skinite je vodom, a na kraju namažite lice kremom za suvu kožu.
Ovu masku za lice iskoristite čim je napravite.