bela imela tinktura

Bela imela kao lek – čaj od imele priprema i upotreba za visok krvni pritisak, srce…

Šta je bela imela?

Bela imela je parazitska biljka koja pripada porodici Loranthaceae. Ima tanke zelene listove i bele cvetove u obliku bobica. Postoje američka i evropska bela imela za koje se ispostavilo da nisu iste. Naime, evropska bela imela ima mnoga lekovita svojstva i kao takva smatra se čudesnom biljkom u alternativnoj medicini.

U evropskoj narodnoj medicini bela imela je jedan od simbola plodnosti, a veoma je korisna kada je u pitanju regulisanje krvnog pritiska, smirivanje raznih upala, lečenje respiratornih tegoba, a takođe se pokazala kao sjajna u prevenciji raka.

bela imela caj

Čaj od bele imele

Pošto bobice od bele imele umeju biti otrovne, treba ih izbegavati. Čaj od bele imele se pravi od lišća ove biljke. Čaj od bele imele pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba. Čaj od bele imele je naročito popularan kod ženske populacije jer pomaže kod simptoma menstrualnih tegoba i kod menopauze. Čaj od bele imele je idealan prirodni lek za:

Visok krvni pritisak (hipertenziju) ‒ Prema raznim studijama, čaj od bele imele pomaže kod simptoma koji su povezani sa visokim krvnim pritiskom kao što su vrtoglavica i glavobolja. Samo 0.5 ml tinkture od bele imele može da pomogne kod visokog krvnog pritiska. U ove svrhe se koristi evropska bela imela, dok američka može da izazove visok krvni pritisak.U drugom delu teksta saznajte više o upotrebi bele imele za visok krvni pritisak i srce.

Simptome menopauze ‒ Čaj od bele imele je jedan od najboljih prirodnih lekova za ublažavanje simptoma menopauze. Žene koje su u menopauzi mogu da konzumiraju čaj od bele imele kako bi ublažile anksioznost, nagle promene raspoloženja, talase vrućine, otežano disanje, hormonalni disbalans, ubrzano lupanje srca. Napomena: Ako ste na nekoj homonskoj terapiji, obavezno se konsultujte s lekarom pre nego što počnete sa konzumiranjem čaja od imele.

Menstrualne tegobe ‒ Čaj od bele imele ima sposobnost da ublaži menstrualne tegobe i preterano krvarenje tokom trajanja menstruacije. Šolja čaja od bele imele može da pomogne kod oboljenja materice, hroničnih grčeva tokom menstruacije, a takođe povoljno utiče na plodnost.

Ublažavanje simptoma raka ‒ Čaj od bele imele može da pomogne pri ublažavanju simptoma raka. U toku su razna istraživanja u vezi sa tim koliko čaj od bele imele može da pomogne u lečenju raka.

HIV virus ‒ Istraživanja su pokazala evropska bela imela pomaže pacijentima obolelim od HIV virusa.

Dijabetes tipa 1 i 2 ‒ Bela imela takođe pomaže pacijentima obolelim od dijabetesa tipa 1 i 2 jer reguliše nivo šećera u krvi jer pospešuje lučenje insulina. Za lek za dijabetes sitno iseckajte 15 grama listova od bele imele i potopite ih u 500 ml vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru zasladite medom i popijte na prazan stomak. Ovaj napitak možete konzumirati i uveče pre spavanja.

Gastrointestinalne tegobe ‒ Problemi sa crevima mogu uticati na celokupno zdravlje, a čaj od imele može da pomogne kod raznih upala i nelagodnosti kada je sistem organa za varenje u pitanju.

Čaj od bele imele pomaže i kod migrenoznih glavobolja, gubitka apetita, arteroskleroze, jačanja imuniteta, nesanice, lečenja povreda, dijareje, zatvora i astme.

Priprema čaja od bele imele

Možete napraviti i hladan i topao čaj od bele imele, a evo i kako.

Hladan čaj od bele imele priprema:

Izmerite 5 grama listova od bele imele i sitno ih iseckajte. Potopite iseckane listove bele imele u 250 ml hladne vode i ostavite da stoji 12 sati na sobnoj temperaturi. Hladni čaj od bele imele možete zasladiti kašičicom meda i piti ujutru i uveče.

Topao čaj od bele imele:

Jednu kašičicu sitno seckanog lista od bele imele potopite u 250 ml proključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Ovaj čaj od bele imele takođe možete piti po jednu šolju ujutru i uveče.

Napomena: Trudnicama, dojiljama i deci se ne preporučuje konzumiranje čaja od imele. Takođe, velike količine čaja od bele imele mogu da izazovu oštećenja jetre.

Bela imela za visok krvni pritisak

Uzroci visokog krvnog pritiska mogu biti razni, a čaj od bele imele može pomoći u regulisanju nivoa krvnog pritiska. Bela imela, pored toga što snižava krvni pritisak, takođe je sjajan prirodni lek za simptome izazvane visokim krvnim pritiskom kao što su glavobolja, problem sa cirkulacijom, vrtoglavica, razdražljivost, anksioznost itd. Pripremite sebi topao ili hladan čaj od bele imele po želji, zasladite ga medom ako želite jer i med ima mnoga lekovita svojstva i pijte po jednu šolju ujutru i uveče kako biste regulisali nivo krvnog pritiska i ublažili simptome koje on izaziva.

Bela imela za srce

Kao što smo rekli, bela imela ima veoma pozitivan efekat na osobe koje imaju problem sa visokim krvnim pritiskom, a znamo koliko visok krvni pritisak može da izazove mnoge srčane tegobe. Pored toga, sprečava skupljanje krvnih sudova, što je jedan od glavnih razloga nastanka arteroskleroze. Čaj od imele ima antihipertenzivna svojstva i zato čuva Vaš kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od smrtonosnih bolesti kao što je moždani udar i razne druge srčane tegobe.

Gde kupiti belu imelu?

Čaj od bele imele možete kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, a cena  mu je veoma pristupačna. U prodavnici zdrave hrane takođe možete kupiti i tinkturu od bele imele koja je dobra za cirkulaciju. Dodatni savet je da uvek kupujete od proverenih sertifikovanih proizvođača.

Neželjeni efekti

Postoje određene studije koje ukazuju na neželjene efekte koje može da izazove korišćenje bele imele.

  • Trudnice nikako ne bi trebalo da konzumiraju čaj od imele jer ona stimuliše matericu i to može izazvati pobačaj.
  • Iako bela imela ima antikancerogena svojstva, određena istraživanja su pokazala da bela imela može da pogorša simptome leukemije.
  • Ukoliko već pijete lekove za smanjenje krvnog pritiska, budite na velikom oprezu ako konzumirate i čaj od bele imele jer Vam to znatno može smanjiti krvni pritisak.
  • Ukoliko u skorijoj budućnosti treba da idete na neku operaciju, prestanite sa konzumiranjem čaja od bele imele jer to znatno može uticati na Vaš krvni pritisak.
  • Prekomerno korišćenje bele imele može negativno uticati na zdravlje Vaše jetre.
  • Jako je važno da se pre početka konzumiranja bele imele konsultujete sa svojim lekarom, kao i da poštujete sva uputstva koja imaju veze sa dozvoljenim dozama kako biste izbegli neželjene efekte!