Benefiti grčkog jogurta! Moćan recept za napravi sam!

Benefiti grčkog jogurta

Jedan od najvećih trendova u svetu hrane, trenutno, je grčki jogurt. Verovatno ste i sami primetili da je u radnjama, svaki frižider sa mlečnim proizvodima odjednom pun raznih vrsta grčkog jogurta. Njega ćete naći ne samo u čašama za jogurt, nego i u smutijima, sladoledu, štanglicama sa žitaricama, i slično.

Trendovi dođu i prođu, pa zato nije uopšte čudno zbog čega su mnogi ljudi skeptični. Da li grčki jogurt zaista zaslužuje pažnju koja mu se posvećuje? Da li je zaista toliko moćan, koliko se priča?

Odgovor će vas možda iznenaditi, ali jeste! Grčki jogurt je fantastična namirnica koja bi trebala da se nađe u sastavu svake zdrave ishrane. Ovo su samo neke činjenice, zbog kojih će vam biti jasno otkud toliko fame oko grčkog jogurta:grcki-jogurt

 • grčki jogurt je dobar izvor proteina, kalcijuma, cinka, kalijuma, vitamina B6 i vitamina B12
 • rasprostranjenost „slobodnih“ aminokiselina znači da ih telo može bolje razgraditi od mleka. Takođe, u grčkom jogurtu ima više proteina nego u mleku
 • dodatni B vitamini koji se nalaze u grčkom jogurtu uključuju i dovoljnu količinu niacina i riboflavina
 • ceđenje i uklanjanje surutke čini grčki jogurt gušćim i kremastijim od običnog jogurta, a on sadrži i manje šećera i ugljenih hidrata
 • sa duplo više proteina, grčki jogurt je idealna namirnica za mršavljenje- osećaćete se duže siti, i izbacićete šećer i ugljene hidrate
 • prirodni probiotici pospešuju varenje
 • veća količina proteina dobra je za stvaranje mišića
 • grčki jogurt ima puno kalcijuma i dobar je za kosti
 • manja količina laktoze u grčkom jogurtu umanjuje probleme sa varenjem i tegobe koje se pojavljuju kada jedemo obične mlečne proizvode- nadimanje, gasovi, dijareja, mučnina, i slično
 • ukoliko ne podnosite laktozu, trebalo bi da jedete grčki jogurt, kako biste telu ipak obezbedili sve hranljive sastojke koji su mu neophodni
 • grčki jogurt je izuzetan izvor minerala, i sadrži ih više nego mleko. Neka istraživanja pokazuju da se minerali iz grčkog jogurta lakše upijaju i razgrađuju u organizmu od onih koji se nalaze u drugim mlečnim proizvodima, zbog njegove kisele prirode
 • i za starije ljude, grčki jogurt može biti odličan izvor klacijuma i vitamina D, koji su neophodni za održavanje zdravlja. Manjak vitamina D i kalcijuma mogu dovesti do osteoporoze, nestabilnosti, grčeva u mišićima, lakog pucanja kostiju, i slično
 • grčki jogurt može pomoći u očuvanju zubne gleđi. Ko bi rekao da ovako jednostavna stvar, poput grčkog jogurta, može toliko uticati na zdravlje i poboljšati kvalitet života?

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo je da grčki jogurt može doprineti održavanju težine i pomoći u borbi protiv gojaznosti. Grčki jogurt doprinosi poboljšanju celokupne zdravstvene slike, što je pogotovo važno starijim osobama, koje se sa godinama manje kreću, te su podložniji gojenju i manjku hranljivih materija.

U većini slučajeva, grčki jogurt je zamenio grickalice, koje imaju više kalorija i manje hranljivih materija. Kod žena, grčki jogurt je doprineo povećanju dobrog holesterola, koji utiče na zdravlje srca. A kada pričamo o održavanju težine, ono što je najvažnije je zdrav metabolizam.

Pokazalo se da grčki jogurt snižava pritisak, utiče na indeks telesne težine i druge faktore koji doprinose mršavljenju i održavanju željene kilaže. Sada, kada znate koliko je grčki jogurt dobar, sigurno ćete ga ubaciti u ishranu, ali pazite šta kupujete, jer na tržištu ima svega.

Ne dozvolite da vas naziv proizvoda – grčki jogurt – zavara, jer na osnovu imena, ne možete biti sigurni da je to pravi, zdravi proizvod koji želite. Sladoledi, granola štangle, pa čak i sam jogurt, mogu biti puni dodatnog šećera, što poništava sve pozitivne osobine koje ima sam jogurt. U svoju ishranu, ubacite običan grčki jogurt, sa svežim voćem, ili malo mlečne masti.

Vodič za početnike: napravite grčki jogurt kod kuće

Pravljenje jogurta je lako. A pravljenje grčkog jogurta je još lakše! Sve što vam treba da biste napravili grčki jogurt su stara, čista majica, mesto u frižideru i par sati za opuštanje, gledanje filma, dremku i slično. Fama oko pravljenja domaćeg jogurta postoji, ali stvarno vam ne treba nikakva posebna oprema da biste napravili ukusan, prirodan, probiotički, organski, autentičan grčki jogurt u svojoj kuhinji.

Šta vam treba za pravljenje grčkog jogurta

 • 4 šolje ili veće merilice (ako imate neke sa poklopcem, to će biti korisno, ali ne i neophodno)
 • 2 kašike živih jogurtskih kultura (možete ih nabaviti u lokalnoj prodavnici), ili paket jogurtskih kultura (ako koristite paket, ostavite dve kašike mleka u maloj činiji za kasnije)
 • 4 šolje mleka, sa što većim procentom masti, to bolje
 • Lonac ili šerpa
 • Mutilica
 • Stara majica, gaza ili peškirić (koji nije napravljen od frotira). Ili, možete koristiti specijalnu cediljku za grčki jogurt
 • Opciono: trećina ili četvrtina šolje mleka u prahu

Pravljenje grčkog jogurta

Ove instrukcije su pisane za 4 šolje mleka, ali možete praviti i veće količine ako želite. 4 šolje mleka su dobra mera za pravljenje jogurta.

1. Korak: pasterizovanje mleka – potrebno vreme: 3-7 minuta

Prvo, morate pasterizovati mleko. To ćete postići tako što ćete sipati 4 šolje mleka u šerpu, staviti na jaku vatru i sačekati da skoro proključa. Ovaj proces će trajati oko 3 minuta ako je mleko bilo na sobnoj temperaturi, ili 5-7 minuta ako ste ga izvadili iz frižidera. Kada primetite da se na površini stvaraju mehurići, skinite ga sa šporeta. Stavite poklopac ako želite, i ostavite ga.

U ovom stadijumu možete dodati mleko u prahu ako želite, i umešati ga, ili to možete uraditi kasnije.

2. Korak: hlađenje mleka – potrebno vreme: 45-60 minuta

U sledećih sat vremena, povremeno proveravajte temperaturu mleka, trebalo bi da bude oko 42 stepena. Ne treba vam termometar, možete se koristiti prstima.  Kada primetite da možete da zadržite prste na šerpi 10-ak sekundi a da se ne ispečete, tada je spremno. Ako niste dodali mleko u prahu ranije, možete ga dodati sada ili ga ne morate uopšte sipati.

3. Korak: dodavanje bakterija – potrebno vreme: 1-2 minuta

Ako koristite pakete kultura, u ovom koraku ga dodajte u dve kašike, promešajte i sipajte u šerpu. Ako koristite dve kašike živih jogurt kultura, sipajte ih u šerpu.

Mutilicom promešajte mleko obogaćeno kulturama, pa sipajte u šolju ili mericu. Ako ima poklopac stavite ga, ako ne, nema veze.

4. Korak: održavajte temperaturu na 42 stepena – potrebno vreme 4-12 sati

Uključite rernu i svetlo. Posle 2-4 minuta, isključite rernu i stavite merilicu u nju. Svetlo od rerne će proizvoditi dovoljno toplote da održava temperaturu, a vi ćete moći da vidite kakav ste to ekosistem stvorili.

Sledećih 4-12 sati treba da čekate. Možete iskoristiti bežični termometar koji će vas obavesiti ako se temperatura značajno promeni.

I, kada se probudite iz dremke, koju ste definitivno zaslužili, izvadite jogurt iz rerne, i isključite svetlo. Možete testirati da li je jogurt gotov tako što ćete nakriviti merilicu, i, ako se tečnost pomera u celini, to je to.

5. Korak: procedite jogurt – potrebno vreme 2-4 sata

Sada se pravi grčki jogurt.

Uzmite parče tkanine, koje ste namenili za ceđenje (staru majicu, peškir ili gazu) i zategnite je preko činije, uz pomoć rastegljivih gumica za tegle. Zatim, sipajte jogurt koji ste napravili. Stavite činiju i grčki jogurt u frižider, i pustite ga da se cedi par sati. Što se duže bude cedio, biće gušći.

I, to je to!

Kada se grčki jogurt procedio, ili kad se setite da ste ga ostavili u frižideru, možete izvaditi grčki jogurt, koji je sada spreman za jelo.

Sklonite gumice i pokupite grčki jogurt sa tkanine. Pokušajte da ga pri sklanjanju, ne umočite u surutku od koje ste ga ocedili. Sipajte jogurt u posudu koja je zaštićena od vazduha i držite ga u frižideru dok ne bude hteli da ga jedete.

Sada imate ukusan, domaći grčki jogurt.

Grčki jogurt je raznovrstan

Grčki jogurt je iznenađujuće raznovrstan, pa ga možete iskoristiti kao zamenu za gotovo bilo koju varijantu nezdrave hrane. Zamenjuje krem sir, pavlaku, majonez i ulje – grčki jogurt možete koristiti kada kuvate, pečete, u slanim i slatkim jelima, smutijima, i za još puno toga. Grčki jogurt ima neograničeno puno opcija, sve su ukusne i što je najbolje od svega, održavaju vas zdravima. Pronađite neki od stotina recepata uz pomoć kog ćete ubaciti grčki jogurt u svoju ishranu.