beli jezik

Beo jezik kod dece i odraslih – uzroci, simptomi, lečenje

Ljudski jezik je jako značajan u dijagnostikovanju mnogih bolesti koje se javljaju u organizmu. Svaki put kada odemo kod lekara, otvorimo usta, i lekar špatulom pogleda grlo i jezik – stanje grla i jezika govori o mnogo tome!

Iako ne predstavlja komplikaciju nekog težeg stanja, beo jezik se mora lečiti: sa jedne strane stoji osnovna bolest koja beli jezik daje kao simptom, a koja ozbiljno može da naruši zdravlje, a sa druge strane, tu je uvek onaj estetski trenutak kada zbog neke neprijatne promene kao što je beo jezik, gubimo samopoštovanje i sigurnost.

Razlozi javljanja belog jezika su mnogobrojni, međutim, u najvećem broju slučajeva, beli jezik je posledica bakterijske infekcije ili suvoće usta.

Beo jezik – uzroci

Najčešća infekcija koja izaziva promenu boje jezika jeste gljivična infekcija kandidom. Kandida pored promene boje jezika, izaziva i loš zadah iz usta i smanjen osećaj ukusa. Pacijenti sa kandidom, prilikom skidanja belog, površinskog sloja, nailaze na crvenu upaljenu regiju jezika  koja može da krvari.

beo jezik gljivice

Uzroci pojave belog jezika mogu biti dugogodišnje konzumiranje alkohola, pušenje više od 10 cigareta dnevno – tada je beli jezik uglavnom praćem neprijatnim zadahom iz usta.

Beo jezik kao simptom leukoplakije

Leukoplakija predstavlja patološko stanje koje je uglavnom bez simptoma, ali se može javiti beo jezik, upala sluzokože obraza kao i upala desni. Leukoplakija često nastaje usled dugogodišnjeg pušenja, konzumiranja alkohola, kao posledica virusne infekcije ili iritacijom hemijskim supstancama. Belo na jeziku je poznatiji i kao “pušački jezik”, a problematičan je zato što može da pređe u svoju zloćudnu formu nakon izvesnog vremena.

Beo jezik – Geografski jezik

Geografski jezik je bezopasno stanje koje nije povezano ni sa kakvom infekcijom ili sistemskom bolešću.

beo jezik geografski

Simptomi geografskog jezika jesu:

– jezik koji je prekriven sitnim, beličastim tačkicama po površini

– nelagodnost, bol ili pečenje na jeziku nakon konzumiranja vruće, ljute, slane, gorke ili kisele hrane

Beli jezik kod dece

Geografski jezik se često javlja kod dece, posebno kod devojčica. Kod dece se geografski jezik javlja često usled anemije, alergije ili vađenja zuba.

Deci se na površini jezika javljaju bele ili crvene mrlje a jezik je gladak. Mrlje su okružene belim i sivim linijama koje liče na geografsku kartu.

Geografski jezik se brzo povlači, ali se može i vratiti.

Ako dođe do pojave bolova, mogu se dati sredstva za ispiranje usta sa dodatkom anestetika, antihistaminika, a mogu se i mazati kremama sa kortikosteroidima.

Takođe, potrebno je izbegavati hranu koja može da iritira jezik i duvan.

Belo na jeziku se kod geografskog jezika često navraća.

Beli jezik – oralni drozd kao uzrok

Oralni drozd predstavlja gljivičnu infekciju usta. Kao prvi simptomi, javlja se bela skrama na jeziku zajedno sa osećajem žarenja. Grupe u riziku jesu dijabetičari, dece i starije osobe. Oralni drozd se često javlja usled nedostatka vitamina B u ishrani, pada imuniteta, dugogodišnjeg korišćenja zubne proteze uuz nepravilnu higijenu proteze. Može se javiti i kao neželjeni efekat korišćenja antibiotika.

Gljivice na jeziku često umeju biti veliki estetski problem sa mogućim komplikacijama, tako da se oralni drozd mora hitno lečiti!

Lečenje gljivičnih infekcija usne duplje kod dece

Samo lečenje zavisi od toga koja gljivica je uzročnik.

Gljivice u ustima kod beba i dece se javljaju veoma često, tako da ne treba previše brinuti ukoliko je detetu jezik pobeleo. Kod dece, gljivice su znak da je ishrana loša ili da je došlo do gubitka telesne težine.

Ukoliko gljivična infekcija potraje, nadležni lekar uglavnom prepisuje nistatin kapi ( Micostatin, Nistek ).

Beli jezik – kao posledica suvih usta

Suvoća usta ili kserostomija, predstavlja stanje kada pljuvačne žlezde ne luče dovoljno pljuvačke. Ukoliko dođe do suvođe usta, često jezik pobeli. Zato je potrebno piti dosta tečnosti i pravilno se hidrirati. Suvoća usta mogu nastati i u sklopu raznih sindroma, kao što je npr. Sjogrenov sindrom, kada internista prepisuje lekove za lečenje osnovne bolesti.

Beli jezik se može javiti i kao posledica:

  • sifilisa
  • bolesti zuba i vilica – usled nepravilne higijene, nepravilnog pranja zuba i nekorišćenja konca za zube. Javlja se zajedno sa bakterijsom infekcijom na desnima.
  • Ostataka hrane na jeziku, pušenja, unošenja hrane koja ne sadrži biljna vlakna, hranjenje po restoranima brze hrane
  • ozbiljnijih bolesti kao što su rak usta, rak jezika, HIV – AIDS.

Kako očistiti jezik ?

Za čišćenje belog jezika, nisu vam potrebne komplikovani medikamenti, u Vašem domu već imate dovoljno stvari kojima se možete rešiti ovog problema!

– Belu skramu sa površine jezika možete ukloniti korišćenjem kuhinjske soli. Kuhinjsku so nanesete na četkicu za zube a onda trljate jezik sa stalnim ispiranjem.

– Kokosovo ulje – ovo magično ulje pronašlo je primenu i u lečenju belog jezika!

– Sipajte kokosovo ulje u jednu supenu kašiku, a onda ispirajte usnu duplju oko 15 minuta ovim uljem.

– Maslinovo ulje – isti postupak kao kod kokosovog

– Apotekarski hidrogen – razblaženim hidrogenom ( 3 % ). Hidrogen pomešate sa vodom u odnosu 1:2, onda ubacite četkicu u ovu smesu i istrljajte jezik. Ovo je možda i najefikasniji način jer se belina jezika odmah povlači!

– Sok od aloe vere

– Pasta od kurkume – iscedite 1 limun a zatim ubacite kurkumu u prahu i izmešajte. Ovom pastom istrljajte jezik i isperite usta.

– U ishranu ubacite beli luk! Beli luk je odlično prirodno antigljivično sredstvo. Možete nacediti beli luk i utrljati na jezik. Sačekajte da beli luk pusti svoj sok a zatim ispirajte usta.

– Pijte jogurt! Jogurt ima probiotičko dejstvo, tj., u sebi ima “dobre bakterije” koje su dobre u borbi protiv gljivica. Osim za piće, možete ga koristiti za obloge za beo jezik.

– U salatu ubacite jabukovo sirće! Za lečenje belog jezika, u čašu vode ubacite par kapi jabukovog sirćeta a zatim ispirajte usta. Jabukovo sirće je naročito blagotvorno ukoliko ga koristite zajedno sa belim lukom.

– Koristite ulje od origana

Čišćenje jezika sodom bikarbonom

Soda bikarbona je tradicionalno dobar izbor za rešavanje problema usle duplje. Kada se radi o pojavi belog jezika, soda bikarbona deluje na površinu jezika, razgrađuje naslage koje su se na jeziku stvorile i omogućava lakše izbacivanje iz usta.

Sodu bikarbonu ubacite u malu čašicu ceđenog soka od limuna, a zatim laganim pokretima trljajte jezik od nazad ka napred. Kada naslage krenu da se skidaju, ispljunite i nastavite sa tretmanom jezika.

[icegram campaigns=”9353″]