Bilbergija

Vrsta Billbergia nutans poznatija pod imenom „Kraljičine suze“ ili „Biljka prijateljstva“
Botanički naziv: Billbergia nutans
Ovaj pripadnik familije Bromeliaceae predstavlja jednu od najlakših vrsta za gajenje, ali istovremeno i najupečatljivijih. Debeli kaišasti listovi ove biljke rastu u vidu uspravnih rozetastih oblika, stvarajući pritom urnaste šupljine koje uvek moraju biti ispunjene vodom. Kako biljka Bilbergija sazreva, njeni listovi formiraju elegantni luk koji daje osobitu pojavu ovoj ukrasnoj biljci. Listovi mogu dostići dimenzije do 37.5 cm visine i dva puta veću širinu, iz čega se izvodi zaključak da je Bilbergija, biljka prijateljstva i zahteva veliki životni prostor. Biljka Bilbergija cveta u proleće, nakon što prođe period sazrevanja od 2-3 godine. Cvetovi mogu biti pink, purpurne i žute boje, okruženi crveno i pink obojenim braktejama. Bilbergija je najpoznatija pod imenom Kraljičine suze, čije se poreklo dovodi u vezu sa kapljicama nektara koje se dobijaju iz cveta dodirom ili pomeranjem biljke. Zbog toga što ih je lako presađivati i deliti sa drugima naziva se i Biljkom prijateljstva. Većina bromelija pripada grupi epifita sa kišnim šumama kao izvornim staništem. Odlikuju ih maleni korenovi koji im pomažu pri pričvršćivanju za drveće, stoga ove biljke nastanjene na drveću neophodnu vlažnost i hranljive materije dobijaju preko listova.bilbergija

Bilbergija – resađivanje u proleće

Mlade biljke se moraju presađivati svake godine. Pri tome je poželjno koristiti rastresite smeše na bazi kore drveta jele ili specijalne smeše za orhideje i bromelije. Nikad ne presađujte biljke tokom cvetanja, sačekajte kraj tog perioda.

Biljka  Bilbergija vam ne cveta?

Necvetajuće vrste ne dobijaju dovoljne količine svetlosti. Premestite svoju biljku Bilbergiju na osvetljeno mesto. Tokom leta ih povremeno prenosite na delimično osvetljena staništa, što će im u izvesnoj meri značiti. Podstaknite cvetanje Bilbergije dodavanjem prstohvata Epsomske soli (magnezijum sulfata) u vodu ili đubrivo.

Ipak, i dalje nakon svih navedenih saveta, biljka ne cveta? Ostvarite cilj jednim jednostavnim trikom: ostavite zrelu jabuku ili par jezgara ove voćke u čistu plastičnu kesu na nedelju ili dve. Jabuka u procesu truljenja otpuštaće etilen koji će podstaći proces cvetanja. Pritom, štitite biljku od izlaganja direktnim sunčevim zracima za vreme perioda dok je pokrivena kesom da ne bi došlo do eventualnog pregrejavanja biljke.

Preporuke za negu Bilbigerije:

Poreklo: Argentina, Brazil, Urugvaj.
Visina: 37.5 cm dužine.

Svetlost: jasno indirektno svetlo. U slučaju da biljku Bilbergiju premeštate vani tokom leta, držite je u delimično zasenčenim uslovima. Vodite računa da listovi ne dobiju crvenu boju ili postanu spaljeni usled prevelike osunčanosti.

Voda: uočava se stalno prisustvo vode u centralnom delu rozetaste forme, kao i kišnice i destilovane vode stalne temperature u tzv. urni rozete. Količina vode u tlu dovoljna je da održi dovoljan stepen vlažnosti korenova. Ne natapajte suvišnom količinom vode jer to može izazvati menjanje boje korena u crveno. Tokom padavina i zimskog perioda održavajte zemljište neznatno isušenim.

Vlažnost: Prilagođavajte stepen vlažnosti. Promena boje listova uzrokovana je suvim vazduhom. Iako su Kraljičine suze tolerantnije suve uslove u odnosu na ostale Bromeliaceae, povrmeno im prija i određeni nivo vode sa ciljem povećanja nivoa vlažnosti.

Temperatura: Optimalna letnja temperatura za razvoj biljke Bilbergije iznosi 18-27 ºC, dok je poželjna sobna temperatura u zimskim uslovima 16-24 ºC.

Zemljište: Smeše za orhideje ili bromelije.

Đubrivo: U prolećnom periodu potrebno je hraniti Bilbergiju jednom u dve sedmice polurazblaženim balansiranim tečnim đubrivom. Tokom padavina i zimskog perioda prihranjivanje se obavlja jednom mesečno. U te namene može se upotrebiti i tzv. lisno đubrivo. Poznata je činjenica da Bromelije najveći deo hranljivih nutrijenata dobavljaju putem listova, što ukazuje na korisnost istih.

Širenje: Uklanjajte nepoželjne izdanke koji rastu na osnovi biljke kada uočite da su oko 15 cm visoki. Poslužite se oštrim sečivom izdvojite isečeno u drugu posudu. Sačekajte da prođe period cvetanja da biste uklonili potencijalne mlade izdanke.

Zanimljive činjenice:
• Upotrebite kišnicu ili filtriranu vodu sa slavine za zalivanje i orošavanje vaše biljke. Meka voda sadrži višak soli, dok neke vode sa česme sadrže hlor i fluor koji mogu ostaviti tačkaste tragove vode na listovima
• Savet za kupovinu-iz nepoznatog razloga, biljku Bilbergiju teško je naći u rasadnicima, za razliku od njenih srodnih vrsta iz familije Bromeliaceae. Lakše je biljku nabaviti od poznatih osoba.
• Da li ste znali reč epifita potiče iz grčkog jezika?Reč epi znači na, dok fita predstavlja biljku. Vrsta Billbergia nutans prirodno nastanjuje grane drveća prašuma južne Amerike.