Biljka arnika kao lek

Arnika ili brđanka poznata je kao lekovita biljka i danas je ona jedna od najčešće korišćenih biljaka u narodnoj medicini. Njome se tretiraju reumatska i druga bolna stanja mišića i kostiju. Cvet arnike se bere i mora brzo da se suši, a potom se koristi kao lek, ali se kao lek koristi i rizom arnike. Biljka arnika izuzetno je dobra za zdravlje i leči mnoštvo tegoba u ljudskom organizmu. Imajte u vidu da prilikom upotrebe biljke arnike može doći do nepravilnosti i nelagodnosti u organizmu, stoga se pre korišćenja treba upoznati sa neželjenim dejstvima. Biljka arnika može se podeliti na unutrašnju i spoljnu primenu i važno je savetovati se sa lekarom ako planirate da je unosite u organizam.

Arnika kao lek

Arnika kao lek je prevashodno namenjen za spoljnu upotrebu. Za delovanje ove biljke su najvažniji seskviterpenski laktoni kelenalin i arnifolin. U cvetovima arnike nalazi se mnogo flavonskih i flavonolnih glikozida, zatim triterpenski alkohol arnidol i faradiol, karotenoidi, fenilkarboksilne kiseline, kumarini, poliacetileni i pirolizidinski alkaloidi. Biljka arnika se uglavnom koristi za spoljnu upotrebu i njeno dejstvo se pripisuje kelenalinu i njegovim derivatima koji zahvaljujući svojim dejstvima deluju protivupalno, antifugalno, antibakterijsko i antiseptički. Ona se bori protiv štetnih organizama i sprečava razmnožavanje gljivica i bakterija.

Kada se sve koristi arnika kao lek?

– Biljka arnika podstiče rad disajnih organa, srca i krvotoka i u tom delovanju ih podržavaju i flavoni

– Ova biljka se koristi i kod rana od udaraca, uganuća, iščašenja i ostalih nezgoda

– Arnika kao lek koristi se pri površinskim upalama vena i kod tromboze i temu

– Biljka arnika dobra je za ubod insekata

– Arnika kao lek preporučuje se u lečenju čira na želucu

– Arnika kao lek dobra je za upalu sluznice pogotovo kod usta i grla, koristi se za sprečavanje gripa

Ona se nalazi u mnogim čajevima koji su namenjeni za lečenje gnojne angine, upale grla, bronhitisa itd

– Leči i hemoroide

– Koristi se kod problema sa noćnim morama, nervoze, histerije

– Svoju svrrhu ova biljka je pronašla i u pravljenju gotovih preparata kao što stu tonik za srce ili krvotok

– Biljka arnika stimulativno deluje na živčani, probavni i disajni sistem i pojačava sve životne funkcije na telu

– Arnika kao lek dobra je za lečenje bubrežnih bolesti

– Koristi se nakon potresa mozga

Biljka arnika i neželjena dejstva

Na primer, unutrašnja primena biljke arnike kod bolesti želuca je sporna jer kelenalinski derivati deluju toksično na srce i uzrokuju alergije. Helenalin koji čini ovu biljku je otrovan u većoj količini i čak  je i kod spoljne upotrebe moguć nastanak alergije, što nikome ne ide u prilog. Ako primetite crvenilo i osip prestanite sa korišćenjem biljke arnike. Na primer, kod životinja je dokazano da stimuliše imunološki sastav.

Arnika za rane: Ako je duže koristite na koži koja ima rane može doći do oštećenja kože i nastanka ekcema. Ako je koristite u većoj razmeri može doći do toksičnih i alergijskih kožnih reakcija. Dakle, budite obazrivi sa ovom biljkom, jer koliko može biti dobra, toliko može i da vam našteti ako se ne pridržavate uputstva.

Arnika gel

Arnika gel koristi se spolja i sprečava pojavu modrica, koristi se i kod artritisa, ublažava bolove u zglobovima. Arnika gel sadrži ekstrakte cveta arnike, korena gaveza i kore vrbe, a pre su ovi sastojci korišćeni za pravljenje melema i obloga za slabe vene i ublažavanja bolova u mišićima. Sastojci pomažu kod uganuća, iščašenja, modrica, ispucalih kapilara, a pomažu i kod preloma kostiju. Zahvaljujući svim navedenim stvarima jasno je da arnika gel u stvari održava elastičnost krvnih sudova. Arnika gel koristite nekoliko puta dnevno u tankom sloju, on se lako utrljava i ne lepi se za kožu. Nemojte ga koristiti na oštećenoj koži i na otvorenim ranama.

Arnika za rane

Arnika za rane koristi se uspešno za zarastanje rana, ali je nemojte koristiti na otvorene rane. Cela biljka arnika koristi se kao lek za rane i povrede na telu. Za ispiranje rana koristite biljku arniku tako što ćete na jednu litru vode koja je prokuvana staviti dve supene kašike tinkture arnike koju ćete prethodno kupiti ili sami pripremiti. Tom tečnošću ispirajte rane.

-Ako sami hoćete da napravite tinkturu uradite to tako što ćete 50 grama arnike držati umočene pet nedelja u 100 grama od 70-procentnog alkohola. Poželjno je da tinkturu tržite na toplom mestu i povremeno protresete. Kada bude spremna, uzimajte dve do tri kapi na 1dl vode, otprilike 3 puta dnevno.

-Ulje koristite ako imate rane od ležanja. Jednu kašičicu tinkture arnike promešajte sa 2dl maslinovog ulja i time mažite rane.

-Za oblog postoji isto recept: ta litru vode stavite takođe dve supene kašike tintkure biljke arnike i dodajte kašiku maslinovog ulja. Biljka arnika za rane kod životinja se koristi u procesu čišćenja rana i kod rana koje zarastaju. Koriste se oblozi kod upale zglobova.

-Možete napraviti i melem za tretiranje rana uz pomoć ove biljke. Veliku kašiku suvih cvetova pomešajte sa 2,5dl prokuvane vode. Posle 10 minuta dodajte jos 2.5 vode i oblažite njime obolelo mesto u trajanju od minimum pola sata. Ponovite postupak nekoliko puta na dan.

Biljka arnika za vene

Za lečenje proširenih vena preporučivane su tablete od ulja arnike i ekstrakta divljeg kestena. Kako još da se koristi biljka arnika za vene? Na primer, iskoristite čaj od korena arnike s gospinom travom i stolisnikom. On leči upalu venu, proširene vene i trombozu. Utrljajte kremu ili gel od arnike u obolelo područje i ona će ublažiti i bol i otok.

Arnika krema za lice

Zašto je dobra arnika krema za lice? Arnika krema za lice je korisna ljudima koji imaju probleme sa aknama na licu. Mnoge kreme za lice su danas na bazi arnike i proizvode se ulje, puder i tinktura na bazi ove biljke. Koristite arnikin losion za čišćenje vašeg lica i rešićete se akni. Naime, ako biljka arnika pomaže pri udarcima, ranama, modricama i ostalim tegobama, vrlo je logično da je efektivna i kod akni na licu. Biljka arnika će vam postati najbolji prirodni kućni prijatelj čim vidite prve promene na svom licu, ali je nemojte dugo koristiti.

Arnika biljka za kosu

Biljka arnika za kosu preporučuje se i u tretiranju kose jer zaustavlja njeno opadanja, čisti je i stimuliše rast nove kose. Ona stimuliše folikule i čisti višak sebuma iz kože na glavi. Dobro deluje na kosu i daje joj prirodni sjaj, a samim tim pomaže i sa borbom protiv peruti, ali i sa preranim sedim dlakama. Biljka arnika za kosu je sastojak mnogih šampona i generalno preparata za negu kose.

Biljka arnika čaj

Upotrebite kašičicu cvetova arnike tako što ćete kipućom vodom preliti cvetove, poklopiti ih i pustiti da odstoje 15 minuta. Nakon procedite to i pijte jednu do dve šoljice ovog čaja na dan.