babin zub biljka

Biljka babin zub (Tribulus terrestris) lekovitost, čaj, priprema

Babin zub (lat. Tribulus terrestris) je samonikla zeljasta biljka iz porodice Zygophyllaceae, koja, iako manje poznata kod nas, distribuira se po celom svetu zbog svojih lekovitih svojstava. Može dostići visinu do 60 cm.

Gde raste i kako izgleda ?

Uglavnom raste na mestima sa hladnijom klimom, ali se takođe može naći i tamo gde su klimatski uslovi topliji, pa čak i na mestima gde zemljište nije baš plodonosno. Biljka babin zub se čak može naći i u pustinjskim predelima. Naročito je rasprostranjena u sušnim suptropskim predelima južne Evrope (i na Balkanu), Azije i Severne Amerike.

Stabljike babinog zuba je dlakave, razgranate i polegle, a mogu da budu dugački i do 1 m. Listovi su parno perasti, a čine ih 5 do 8 jajastih listića sivozelene boje. Cvetovi babinog zuba su pojedinačni, dvopolni, pravilni, mali i sastoje se od pet žutih latica. Babin zub ima deset prašnika, a ova biljka tokom godine može da stvori i do 5700 semena.

Semenke biljke babin zub su toliko oštre da bi mogle da probuše i gumu na biciklu ili da izazovu povredu ako se zgaze bosim stopalom.

babin zub caj

Babin zub Tribulus terrestris lekovitost

Lekovita svojstva babinog zuba leže u tome što ova biljka sadrži saponine, protodioscin i protogracilin. Ove supstance podstiču organizam na lučenje polnih hormona – testosterona. Da ne bude zabune, biljka babin zub ne sadrži hormone, ona samo sadrži aktivne komponente koje podstiču proizvodnju hormona. Dakle, lekovitost koju biljka babin zub ima primarno je usmerena na jačanje libida, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Za ovu biljku se smatra i da pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pomaže kod lečenja angine pektoris, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola. Pored toga, biljka babin zub je pogodna za one koji imaju problema sa anemijom i slabom cirkulacijom, a koristi se i kod problema sa slabim varenjem, uključujući i zatvor i nadimanje.

Biljka babin zub posredno utiče na poboljšanje izgradnje mišićne mase, pa je koriste čak i bodibilderi, jer prirodno povećanje testosterona doprinosi izgradnji mišića.

U tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka se koristi kao sredstvo za čišćenje jetre prilikom trovanja hranom i prejedanja, a pokazala se i kao veoma efikasan prirodni diuretik, kao i za lečenje genito-urinarnog trakta.

Još jedna lekovita prednost ove biljke je u tome što se veruje da sprečava pojavu kamena u bubregu. Ima i antiseptičko dejstvo, pa tako umanjuje rizik od pojave infekcija urinarnog trakta.

Biljka babin zub je pogodna i za one koji imaju problema sa kožnim oboljenjima kao što su ekcem, psorijaza ili šuga.

Korišćenje ove biljke je dobro za prevenciju nastanka arteroskleroze.

Stari Grci su čaj od biljke babin zub koristili za popravljanje raspoloženja.

Babin zub čaj

Biljka babin zub se najčešće koristi u vidu čaja. Za pripremu čaja od babinog zuba koriste se osušeno korenje i seme biljke. Ukoliko imate neku od nabrojanih tegoba, čaj od babinog zuba vam može pomoći da je prebrodite.

Čaj od babinog zuba se koristi čak i kod gonoreje, bolesti jetre, raznih zapaljenjskih procesa, bolova u zglobovima, lepre, kašlja, glavobolje, vrtoglavice, sindroma hroničnog umora i za poboljšanje sportske performanse.

Postoje i kapi od biljke babin zub, koje pomažu kod impotencije i neplodnosti, normalizovanja lučenja hormona testosteron, povećavanja mišićne mase i poboljšanja funkcije bubrega.

Priprema čaja

Prelijte dve male kašike čaja sa 4 dl hladne vode, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru stavite na ringlu da proključa, pa ga procedite i ohladite. Preporučena doza je dve šolje dnevno – jedna ujutru, a jedna uveče pre večere. Čaj od biljke babin zub maksimalno smete piti 2 meseca u kontinuitetu. Potom se pravi pauza od najmanje mesec dana.

Babin zub afrodizijak

Kao što smo već napomenuli, biljka babin zub je najpoznatija po tome što je prirodni afrodizijak kako za muškarce, tako i za žene. Naime, istraživanja su pokazala da konzumiranje proizvoda od babinog zuba oralnim putem podstiče libido i erekciju kod muškaraca, a to je sve zato što podstiče proizvodnju testosterona, pa i spermatozoida.

Biljka babin zub je pogodna i za žene jer utiče na regulisanje menstrualnog ciklusa, podstiče ovulaciju, pa je kao takva idealna za plodnost i povećavanje libida i kod žena.

Neželjena dejstva

Ako se pravilno dozira po preporuci, konzumiranje biljke babin zub ne dovodi do nekih neželjenih dejstava. Jedino što može izazvati jesu grčevi u stomaku i ako do toga dođe, savet je da se javite lekaru, bez čije konultacije i ne bi trebalo da konzumirate ovu biljku.

Babin zub nikako ne smeju konzumirati deca, kao ni trudnice, dojilje, osobe koje pate od stomačnih problema i čira na želucu.