caj od hmelja

Biljka hmelj kao lek – čaj – upotreba za rast grudi – uzgoj

Hmelj biljka

Hmelj biljka (lat. Humulus lupulus) je višegodišnja penjačica, koja je veoma razgranata. Ova penjačica se penje po grmlju i drveću 3-8 m visoko, pri čemu se penje nadesno – dok se za uzgoj hmelja izrađuju specijalne armature za podršku. Listovi i izdanci hmelja su hrapavi. Listovi su nasuprotni.

Kako je ovo dvodoma biljka, na muškim biljkama se prašnički cvetovi razvijaju u visećim metlicama, dok se na ženskim biljkama ženski cvetovi razvijaju u resama. Iz ženskih cvetova se razvijaju šišarke, koje su inače jajastog oblika, viseće i žućkasto-zelene boje. Unutrašnja površina ljusaka nosi žućkaste do crvenkaste žIezdaste tvorevine koje su odgovorne za specifičan opor ukus hmelja.

Kada je u pitanju uzgoj hmelja, on se u tim slučajevima razvija vegetativnim putem. Na mestu semena se razmnožavaju žlezdaste dlake, te prilikom istresanja šišarki ispada žuti prah koji se zove lupulin.

Hmelj je najpoznatiji kao agens za aromatizovanje i stabilizaciju piva. Međutim, takođe se koristi i u drugim pićima, kao i u biljnoj medicini.

 hmelj biljka

Hmelj kao lek        

Osušeni, cvetni deo hmelja se koristi u lekovite svrhe.

Hmelj kao lek ima niz prednosti za naše zdravlje. Koristi se za tretman anksioznosti, nesanice i drugih poremećaja spavanja, uznemirenost, napetost, razdražljivost, hiperaktivni poremećaj pažnje (ADHD), nervozu. Hmelj kao lek se takođe koristi i za poboljšanje apetita, povećanje protoka urina, podstiče mleko kod dojilja, deluje kao gorki tonik i za probavne smetnje.

Lekovitost hmelja je značajna i kod raka prostate, raka dojke, raka jajnika, povišenog nivoa holesterola, tuberkuloze, infekcije bešike, crevnih grčeva, probavnog poremećaja koji se zove mukozni kolitis, nervni bol i produženo bolne erekcije penisa (prijapizma).

Hmelj kao lek se ponekad nanosi na kožu za tretman čireva i deluje kao antibakterijsko sredstvo.

Rana istraživanja ukazuju na to da primena dezodoransa koji sadrži hmelj i specifične cink soli ispod pazuha može da ublaži neprijatan telesni miris.

Istraživanja pokazuju i to da uzimanje ekstrakta hmelja na dnevnom nivou može da poboljša simptome menopauze nakon 8-12 nedelja tretmana. Može poboljšati jačinu valunga posle 6 nedelja tretmana.

Hmelj lekovitost duguje čemu ?

Izgleda da hemikalije u hmelju imaju slab estrogeni efekat.

Hmelj čaj

Hmelj čaj se zbog svojih anti-inflamatornih i sedativnih svojstava koristi u alternativnoj medicini. Ostale prednosti čaja od hmelja u lekovite svrhe uključuju činjenicu da je ova biljka bogata antioksidantima, da deluje fitoestrogeno, antivirusno i antimikrobno, anti-kancerogeno, a može pomoći i u lečenju simptoma dijabetesa.

Hmelj čaj se često koristi kao neka vrsta čaja za spavanje, budući da deluje kao prirodni sedativ.

Ukoliko imate nameru da pijete čaj od hmelja, važno je napomenuti da moderni hmelj može biti veoma gorak. Iz tog razloga, možda ćete želeti da razmotrite ublažavanje čaja sa medom, nektarom agave ili nekim drugim zaslađivačem, posebno kada se koristi hmelj sa visokim sadržajem alfa kiseline.

Kada je u pitanju čaj od hmelja priprema mu je vrlo jednostavna.

Prelijte dve kašicice cvetova hmelja sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga procedite čaj od hmelja i zasladite ga medom. Popijte čaj dok je mlak, u malim gutljajima, nekih 30 minuta uveče pre odlaska na spavanje. Protiv nesanice je dobro koristiti i jastuk napunjen hmeljom.

Hmelj za rast grudi

Da li vam zvuči neverovatno da konzumiranje piva može da poveća grudi? Zapravo, ovo je vrlo moguće, pre svega zahvaljujući hmelju. Hmelj za rast grudi ima dejstvo budući da sadrži fitoestrogene – biljne estrogene koji su slični estrogenu. Specifičan fitoestrogen koji se može naći u hmelju i za koji se veruje da je odgovoran za povećanje grudi se zove  8-prenilnaringenin. Međutim, ipak se smatra da je njegova količina u pivu veoma mala da bi dovela do ovog efekta, tako da su istraživanja još uvek u toku.

Hmelj uzgoj

Ukoliko želite da posadite hmelj uzgoj mu je prilično jednostavan. Hmelj se može posaditi u jesen, i to u oktobru, ali i u proleće – krajem marta do početkom aprila. Za vreme cvetanja hmelja, što je period jula i avgusta, pogoduju mu temperature od oko 20-22 °C. Zasadi treba da budu izloženi suncu.

Hmelj nema veliku potrebu za vodom, ali u periodu oblikovanja zaperaka i cvetanja mu treba obezbediti dovoljno vlažnosti, dok u sušnom periodu zahteva redovno navodnjavanje. Hmelj najbolje uspeva na plodnim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije. Za đubrenje treba koristiti stajsko đubrivo i mineralna đubriva. Prilikom sadnje, savetuje se korišćenje većih razmaka između redova, budući da se tako olakšava primena neophodne mehanizacije. Budući da je hmelj biljka penjačica, najpre treba postaviti armature (vertikalne i horizontalne stubove), pa tek onda započeti sa sadnjom.