biljka mak

Biljka mak kao lek – seme maka – upotreba u ishrani

Mak biljka

Kada se pomene mak, mnogi ljudi ga izjednačavaju sa opijumom. S druge strane, poznato je da se mak veoma koristi u pripremi peciva i kolača. O čemu se ovde zapravo radi – da li mak koji koristimo u ishrani ima narkotička svojstva?

Koji se mak koristi u ishrani? Mak (lat. Papaver somniferum) koji se koristi u ishrani je zapravo osušeno seme biljke maka koja vodi poreklo iz Azije. Mak biljka je jednogodišnja i može izrasti  i do 1.5 m visoko. Listovi ove biljke su veliki, duguljasti ili pilasto nazubljeni, dok su cvetovi uglavnom bele boje, sa ljubičastom mrljom pri osnovi, ili purpurno-ljubičasti, sa tamno-ljubičastom ili maltene crnom mrljom.

Kada ih posmatramo, čini nam se da su semenke maka, koje su inače plave ili sive boje, okrugle – ali su one ustvari bubrežastog oblika. Jedan kilogram maka sadrži oko dva miliona ovih zrnaca. Semenke maka su skoro bez mirisa, ukus im je sličan orahu, a javlja se sa kuvanjem ili pečenjem.

Semenke maka sadrže oko 50% masnog ulja (Oleum papaveris), kao i proteinske supstance i organske baze, kao što je alkaloid papaverin. Zrele semenke maka ne sadrže nikakve narkotičke supstance.

 seme maka

Mak i zdravlje

Mak, ne samo da ima blagi ukus koji ga čini omiljenim dodatkom raznim jelima, već je pun hranljivih sastojaka. Uvođenje maka u ishranu može da poboljša vaš unos vlakana i minerala. Semenke maka su veoma bogate nezasićenim masnim kiselinama, a naročito oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne može da proizvede). Čak i u malim količinama, semenke maka su dobar izvor proteina, biljnih vlakana i minerala. Iz tog razloga, mak kao lek ima brojne zdravstvene prednosti.

Kako su mak i zdravlje povezani ?

Polovina kašičice maka sadrži 7 kalorija, 0.25 grama proteina, 0.58 grama masti i 0.39 grama ugljenih hidrata. Mak takođe pruža 7% dnevnih vrednosti dijetetskih vlakana. Iako su semenke maka relativno visoke u mastima, one takođe sadrže masne kiseline koje su zdrave za srce.

Vitamini

Mak nije naročit izvor vitamina. Jedna supena kašika sadrži 5% dnevnih potreba za tiaminom i 2% za folatima. Ima male količine riboflavina i vitamina B6 i vitamin C, niacin i pantotensku kiselinu u tragovima.

Mak kao lek je najviše cenjen zbog svog sadržaja vlakana i minerala.

Dijetetska vlakna

Semenke maka su opremljene prehrambenim vlaknima, tipom ugljenih hidrata koji se može naći u hrani na biljnoj bazi. Dve kašike semena maka sadrže 3.4 grama dijetetskih vlakana, što je 14% preporučenog dnevnog unosa za žene i 9% za muškarce. Pored toga što sprečavaju opstipaciju (zatvor), vlakna takođe snižavaju vaš nivo holesterola u krvi. Dugotrajno unošenje vlakana u organizam smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Kalcijum i bakar

Mak će takođe poslužiti kao dobar izvor kalcijuma i bakra, dva esencijalna minerala. Porcija od 2 kašike maka pruža 253 miligrama kalcijuma i 286 mikrograma bakra, što je 25 i 32% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma i bakra za žene i muškarce, respektivno. Kalcijum je poznat po svojoj ulozi u zdravlju kostiju, ali pomaže i zdravlje srca i nervnog sistema. Bakar čuva vezivna tkiva jakim, jača kosti i štiti DNK od oštećenja.

Fosfor i mangan

Fosfor, zajedno sa kalcijumom, čini deo vašeg koštanog tkiva, a mangan čini kolagen – protein koji štiti kosti od oštećenja. Konzumiranje 2 kašike maka povećava unos fosfora za 153 miligrama, što je 22% preporučenog dnevnog unosa fosfora – i obezbeđuje 65% dnevne potrebe za manganom za žene i 51% za muškarce.

Kolač od maka recept

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 2 šolje mleka
  • 1 šolja ulja
  • 2 šolje brašna
  • 200 g maka
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 50 g margarina

Priprema:

Najpre umutite smesu za kolač od jaja, šećera, mleka, ulja, maka, brašna i praška za pecivo. Kada dobijete glatku smesu, vi je potom ispecite. Kako ćete biti sigurni da je dovoljno pečeno? Možete da probušite čačkalicom testo, pa ukoliko na njoj nema tragova testa – pečeno je. Pečeni kolač od maka prelijte istopljenom čokoladom za kuvanje, koju ste otopili sa margarinom. Savetujemo da kolač od maka služite kada se ohladi. Prijatno!