mala mlecika

Biljka mala mlečika ili vrbovica kao lek za prostatu

Biljka mala mlečika

Biljka mlečika ili vrbovica (Epilobium parviflorum) ima mnogo svojih vrsta, od kojih su lekovite: rozecrvena mlečika, sitnocvetna ili mala mlečika, planinska mlečika, tamnozelena mlečika, mlečika sa kopljastim listom, brdska mlečika, peščarska mlečika, močvarska mlečika i alpska mlečika. Mlečika ili vrbovica može dostići visinu do 80 cm. Njena stabljika je okrugla i obrasla dlačicama. Njeni listovi su zeleni, pri vrhu kopljasti, po sredini delimično nazubljeni, a pri dnu jajastog oblika. Naličje mlečike je takođe obraslo gustim dlačicama. Biljka mala mlečika cveta od jula do avgusta.

Mala mlečika se smatra jednim od najboljih prirodnih lekova za bolesti prostate i raste širom Evrope (a takođe raste i u Aziji i u Severnoj Americi), što znači da je gotovo svima dostupna. Mlečika raste po brdima, baštama, šljunkovitim i suvim predelima, pored tekućih voda itd. Uspeva svuda ‒ od ravničarskih do planinskih predela.

mala mlecika caj

U nastavku teksta pročitajte kako biljka mala mlečika leči bolesti prostate.

BESPLATNA e-knjiga
14 Prirodnih lekova za prostatuSaznajte koje su to prirodne namirnice koje se preporučuju kod uvećane prostate.


Mlečika kao lek

Priroda ima lek za gotovo sve zdravstvene tegobe, a ova lekovita biljka se stotinama godina unazad koristila u alternativnoj medicini, ali je vremenom zaboravljena. Oživela ju je poznata austrijska travarka Marija Traben. Prema njenim tvrdnjama, mlečika ili vrbovica je pomogla mnogim pacijentima koji imaju problema sa prostatom. Pored upale prostate, mlečika se koristi kao prirodni lek za upalu bešike, probleme sa mokrenjem, kao i za bolesti bubrega. Kao što smo već rekli, postoji više vrsta mlečike, a za lečenje prostate korisne su: sitnocvetna ili mala mlečika, rozecrvena mlečika, planinska mlečika, brdska mlečika, alpska i močvarska mlečika.

Lekoviti delovi ove biljke jesu listovi, stabljika i cvetovi. Pri branju mlečike treba voditi računa da se bere od sredine stabljike. Mala mlečika se suši i od nje se pravi čaj. Pored čaja, mala mlečike se koristi i u vidu raznih ekstrakata i tinkture. Pored toga što se koristi kao prirodni lek za prostatu, mala mlečika se može koristiti i u kulinarstvu kao dodatak salatama, čorbama i varivima.

Čaj od mlečike se zbog svojih lekovitih svojstava širom Evrope koristi kao prirodni lek i za dijareju, za sluzna zapaljenja debelog creva, sindroma nervoznih creva, čira na dvanaestopalačnom crevu, a u Rusiji se koristi i za lečenje čira na želucu i gastritisa. Pred ovoga, mala mlečika se koristi i za migrenozne glavobolje, za lečenje epilepsije, za anemiju i nesanicu.

Mala mlečika se koristi i za spoljašnju upotrebu kao umirujuće sredstvo za kožu kod lečenja lakših opekotina, osipa na koži, čireva i drugih iritacija.

Lekovita svojstva male mlečike (vrbovice):

  • Prirodni antiseptik
  • Ima antibakterijsko dejstvo
  • Ima protivupalno dejstvo
  • Ima antikancerogeno dejstvo
  • Ima analgetsko dejstvo

Mala mlečika za prostatu

Prostata je muška polna žlezda veličine oraha koja ima funkciju da proizvodi sekret koji prenosi semenu tečnost. Oboljenja prostate su veoma česta i najčešće nastupaju u srednjim i poznim godinama. Simptomi oboljenja prostate se manifestuju u vidu otežanog mokrenja, slabijeg mlaza urina, stalne potrebe za mokrenjem, kao i učestalog noćnog mokrenja. S vremenom, ove tegobe mogu biti izraženije i neprijatnije. Najčešća oboljenja prostate jesu uvećanje prostate (benigna hiperplazija), zapaljenje i rak prostate. Uzroci oboljenja prostate mogu biti razni, a najčešći su razne infekcije, nepravilna ishrana, hronične upale mokraćnih kanala i bešike, preterano konzumiranje alkohola itd. Pored standardne medicine, u lečenju prostate pomaže i prirodna medicina.

Jedan od najboljih prirodnih lekova za bolesti prostate jeste biljka mala mlečika. Konzumiranjem čaja od mlečike simptomi bolesti prostate se mogu znatno ublažiti, pa čak i potpuno ukloniti. Čaj od male mlečike takođe može ubrzati postoperativni period. Njegova priprema je veoma jednostavna.

Kako pripremiti čaj od male mlečike?

Jednu kašiku osušene male mlečike (vrbovice) prelijte sa 2 dl ključale vode, potom poklopite i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Procedite i pijte po jednu šolju nezaslađenog čaja od bele mlečike ujutru na prazan stomak i jednu uveče pola sata pre večere.

Napomena: Nikako ne smete piti više od dve šolje čaja od male mlečike, čak ni kod težih obljenja prostate.

Čaj od male mlečike možete piti i preventivno i ako imate problem sa oboljenjem prostate. Ipak, pre bilo kakve upotrebe ovog čaja, konsultujte se sa lekarom i nabavite ovu biljku kod ljudi koji dobro poznaju botaniku jer nisu sve vrste mlečike lekovite.

Da bi rezultati bili vidljivi potrebno je konzumirati čaj od male mlečike najmanje nekoliko nedelja.

Čaj od vrbovice (male mlečike) sadrži flavonoide (biljni metaboliti), egalne i galne kiseline i njihove derivate, kao i beta sitosterol. Mala mlečika ima antiupalno i antioksidantno dejstvo i tako se bori protiv slobodnih radikala u organizmu.

Čaj od mlečike se takođe može koristiti i kao prirodni lek za impotenciju, ali se pre upotrebe ove biljke u ove svrhe obavezno konsultujte sa lekarom.

Koji su još čajevi dobri za lečenje prostate?

  • Čaj od brusnice ‒ čaj od brusnice je delotvoran protiv mnogih oboljenja, pa i za oboljenje prostate. Kašičicu suvih ili sirovih brusnica preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta, potom procedite i popijte.
  • Čaj od bundevinog semena ‒ ulje bundevinog semena je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova za oboljenja prostate jer sadrži veliki broj različitih vitamina. Pored čaja od bundevinog semena, sjajan lek za oboljenja prostate je i sok od bundeve. Četiri šake bundevinog semena potopite u litar vode i kuvajte 20 minuta. Čaj nemojte cediti jer će semenke pasti na dno. Čaj od bundevino semena za prostatu pijte tri puta dnevno.
  • Zeleni čaj ‒ istraživanja su pokazala da je zeleni čaj dobar u prevenciji raka jer sadrži polifenom E. Zeleni čaj je dobar za generalno zdravlje vašeg organizma.
  • Čaj od rena ‒ za bolesti prostate napravite čaj od 8 kašika rendanog rena, 2 kašike sitno seckanog lista oraha i 2 kašike sitno iseckanog lista bosiljka.
  • Čaj od kupine i peršuna ‒ po dve kašike lista kupine, peršuna, žalfije i kukuruzne svile prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite da odstoji nekoliko minuta, potom procedite i pijte tri puta dnevno pre svakog obroka.

Gde nabaviti mlečiku?

Kao što smo rekli, svežu ili sušenu mlečiku potražite od nekog travara ili botaničara koji se razume u lekovito bilje kako ne biste napravili grešku i konzumirali vrstu mlečike koja nije lekovita.

[icegram campaigns=”8328″]