oman u medu

Oman – magijska lekovita biljka (čaj, tinktura, mast, vino)

Biljka oman ima gotovo kultni značaj u kineskoj i uopšte u narodnoj medicini Istoka, gde se koristi kao sredstvo protiv slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, bronhija i celog organizma.

Iz svoje prapostojbine u centralnoj Aziji raširio se po celoj Evropi, naročito na Balkanu.

Za lečenje se koristi koren omana, koji se bere u proleće, a i u jesen.

Prvo se očisti od zemlje i stabljike, prepolovi i suši u tankom sloju na promaji.

Svež koren ima jak i aromatičan miris sličan kamforu i gorkog je ukusa, ali se gube tokom procesa sušenja.

oman biljka

Oman (lat.: Inula Helenium) je samonikla višegodišnja biljka, koja ima karakteristične žute cvetove nalik na cvetove maslačka. Stabljike su joj tanke, a listovi duguljasti i šiljati, hrapavi sa strane, a sa donje strane beličasti. Postoji beli i crni oman. U narodu je biljka oman poznata i pod dugim imenima kao što su: aman, ivanjsko zelje, lepuh, amanovina, velje zelje, velika trava, ovnak, veliki koren, veliko zelje itd.

 

Nastavite sa čitanjem i saznajte:

 • Koliko je biljka oman lekovita
 • Koje zdravstvene tegobe leči
 • Kako se koristi
 • Koji delovi biljke oman su lekoviti
 • Šta se sve može napraviti od nje
 • Kako se pravi čaj od omana
 • Kakve veze biljka oman ima sa magijom
 • Gde možete kupiti biljku oman i koja je cena

oman caj

Oman biljka lekovitost

Ono što je važno napomenuti jeste to da se biljka oman koristi kao prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe. Oman se u narodnoj medicini pre svega koristi kao lek za bronhitis i astmu, ali i za mnoge drug zdravstvene tegobe.

Lekovitost oman biljke ogleda se u tome što se ona sastoji od prirodnih polisaharida i ulja koje se naziva inulin. Koren od omana je najlekovitiji deo biljke i snažnog je antibakterijskog dejstva. Nivo sadržine inulina u biljvi zavisi od godišnjeg doba, a najveći je u jesen, kada se koren najčešće i bere.

Koren od omana uglavnom se uzima od stabljike koja je stara 2 do 3 godine, debljine mladog drveta. Koren se čisti i secka, a njegovim žvakanjem dobija se aromatični, pomalo gorak ukus. Koren omana je snažan antiseptik i baktericid. Čak toliki da samo nekoliko kapi rastvora oman biljke ubija bakterije, što se pokazalo naročito efikasno kod tuberkuloznih bakterija.

Koren od omana koristi se kao kandiran, kao i u obliku pilula i u prahu.

Nije samo koren od omana lekoviti deo biljke. Cvetovi i lišće omana jednako su lekoviti kao i koren. Koriste se za lečenje kombinovano, ali i odvojeno.

Lišće omana je snažan prirodni diuretik koji izbacuje toksine iz tela, dok su cvetovi i koren efikasniji protiv kašlja i drugih bronhijalnih bolesti.

 

Biljka oman koristi se kao lek za sledeće zdravstvene tegobe:

 • Upala pluća
 • Astma
 • Bronhitis
 • Hronični kašalj
 • Usporena cirkulacija
 • Išijas
 • Reuma
 • Malokrvnost
 • Smanjeno izlučivanje mokraće iz organizma
 • Dijareja
 • Upala creva

Čaj od omana se takođe preporučuje i osobama koje boluju od dijabetesa, kao i osobama koje imaju problem sa osetljivošću želuca.

Biljka oman kao lek za pluća

Kada su u pitanju bronhitis i astma, kao i ostale tegobe vezane za pluća, biljka oman je idealna u pročišćavanju disajnih organa i alveola. Biljka oman već hiljadama godina veoma uspešno ublažava i leči disajne organe, prevenira astmatične i bronhitične tegobe, kao i bolove u telu.

Biljka oman kao takva pripada grupi biljaka koje disajne organ neguju svojim etrskim uljima, dezinfikuju respiratorni trakt i smanjuju upalne procese koji izazivaju kašalj.

U nastavku saznajte kako se priprema čaj od omana, kako sepije i za šta je sve dobar.

Oman čaj upotreba

Čaj od omana može se kombinovati i sa drugim vrstama čajeva kako bi se postiglo bolje i snažnije lekovito delovanje. Na primer, čaj od omana u kombinaciji sa čajem od plućnjaka, čajem od majčine dušice i čajem od korpive odlična je za lečenje bronhitisa i smetnji sa disajnim organima.

Kako se priprema čaj od omana?

Priprema čaja od omana veoma je jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da jednu kašičicu čaja od omana prelijete sa 2 dl hladne vode, pa da to prokuvate do 2 minuta nakon ključanja. Kad prokuvate čaj, poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga procedite čaj i podelite na 3 ravnomerne količine, koje treba da popijete u toku dana. Čajem od omana slobodno možete ispirati grlo i usta, naročito ako imate problema sa upaljenim krajnicima.

Čaj od omana idealan je ako ste provodili vreme u pušačkim prostorijama. Stoga, ukoliko ste često izloženi duvanskom dimu, slobodno konzumirajte čaj od omana. Tako ćete pročistiti i dezinfikovati disajne organe.

Čaj od omana za decu

Iako nije utvrđeno da biljka oman ima neželjena dejstva po korisnike, nije preporučljivo da ga deca konzumiraju. Pored toga, čaj od omana nije preporučljiv za trudnice i dojilje. Ovo se savetuje iz predostrožnosti, jer postoje osobe koje su alergične na sastojke koje biljka oman sadrži, pa je bolje prevenirati neželjena dejstva.

Oman u medu recept

Kad smo utvrdili lekovitost biljke oman, treba znati i to da je biljka oman u kombinaciji sa medom idealna kao lek protiv bronhitisa, astme i tuberkuloze. Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da napravite ovaj prirodni lek koji respiratorne probleme rešava provereno.

Oman sa medom recept

10 g omana poparite sa 200 g ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 5 sati. Nakon 5 sati procedite i pomešajte sa 1 kg bagremovog meda. Ovaj prirodni lek pije se 3 puta dnevno po 1 čašica rakije.

Oman sa medom mogu preventivno piti i pušači.

Biljka oman neželjena dejstva

Primena biljke oman u narodnoj medicini uglavnom ne uzrokuje nikakva neželjena dejstva. Ipak, u slučajevima predoziranja moguća je pojava mučnine, povraćanja, proliva ili grčeva. Kod veoma osetljivih ljudi mogu se javiti alergijske reakcije na koži. U tim slučajevima treba smanjiti doziranje ili odmah prekinuti tretman.

Biljka oman i magija

Osim što se koristi kao narodni lek, biljka oman se smatra i magijskom biljkom. Naime, postoji narodno verovanje po kome se biljka oman na Đurđevdan koristi u „ljubavne svrhe”. Oman se uoči Đurđevdana ostavi u ponoć da rosi, pa se zatim osuši i koristi kao amajlija za ljubav.

Kada se biljka oman ubere u petak pre Đurđevdana, služi kao zaštita od urokljivih očiju.

Venčići koji se pletu od cvetova, po verovanju, okačeni iznad ulaznih vrata štite ukućane i donose blagostanje i bogatstvo tokom godine. Venčić se postavlja na vrata uveče uoči Đurđevdana.

Biljka oman cena u prodavnicama zdrave hrane

Oman čaj možete pronaći u svakoj prodavnici zdrave hrane ili internet prodavnicama. Cena čaja od omana veoma je povoljna i kreće se u proseku između 150 i 250 dinara u zavisnosti od količine čaja.

OSTALI RECEPTI

 

Lekovito vino

40 g svežeg korena prelije sa 50 g 80%-tnog vinskog alkohola i ostavite 24 sata, pomešajte sa 1 l kvalitetnog belog vina i ostavite 3-4 dana na suncu, procedite kroz lanenu krpu i pijte po 1 čašicu pre ručka
(za čišćenje krvi i čitavog organizma, bolji apetit i za brži oporavak posle teške bolesti, ili operacije)

Mast od omana za rane (za spoljnu upotrebu)

Koren omana iseckajte i kuvajte u malo vode sve dok se ne dobije gusta kaša, dodajte istu količinu svinjske masti /industrijska, neslana/ i mažite kod svih vrsta preloma, naprsnuća i povrede mišića, pa uvijte zavojem

Tinktura od omana

Pomešajte 50 g sušenog omana, 50 g kore narandže, 30 g kičice, 20 g pelina sa jednimipo litrom jake rakije od 60% (najbolje komovice), ostavite 10-tak dana na sobnoj temperaturi, procedite i uzimajte pre jela na kocki šećera po 15-tak kapi, kod plućnih bolesti

OMAN SADRŽI

Inulin, eterična ulja, smolu -vosak, pektin, kamfor, gorke materije,kiseline

Ponavljamo za šta se oman može koristiti kao lek 

• kašalj
• prehlade
• bronhitis
• astma
• plućne bolesti
• izlučivanje sluzi
• čišćenje krvi
• reumatični bolovi
• išijas
• poboljšanje apetita

[icegram campaigns=”8279″]