podbel caj

Biljka podbel kao lek – čaj priprema i upotreba

Kašalj je jedan od simptoma koji se uspešno može tretirati i biljem. Razlog izbegavanja brojnih medikamenata i davanje prednosti bilju u lečenju kašlja jeste manjak neželjenih efekata, a i činjenica da kašalj često nije simptom nijedne bolesti, već da je nastao zbog akutnog izlaganja iritatnim materijama ili usled gutanja mao većeg zalogaja. Kašalj je često veoma naporan po osobu, posebno ukoliko se radi o suvom kašlju, gde, usled nepodmazanosti disajnih puteva, dolazi do povećane iritacije pa čak i do osećaja bola u grudima.

Biljku podbel ste verovatno već videli – nalazi se na raznim travnatim površinama, stabljika i cvet podsećaju na maslačak, a svojom žutom bojom, doprinose šarenilu zelene trave. Iako se biljka podbel može naći i u pukotinama na putu (podbel raste bukvalno svuda), ukoliko želite da  je iskoristite kao lek, onda je uberite na pašnjacima i livadama gde nema životinja i gde podbel nije izložen štetnim materijama iz vazduha.

biljka podbel

Podbel je u našem narodu poznatiji i kao kozja brada ili konjski lopuh, te se nemojte iznenaditi kada na selu za podbel čujete ovo ime. Podbel je višegodišnja zeljasta biljka i ima veliki broj cvetova koji se i upotrebljavaju kao prirodni lek. Mehanizam kojim biljka podbel deluje na disajne puteve jeste potpora puteva uz veliko lučenje sluzi.

Jedna šolja čaja od podbela stimuliše proizvodnju velike količine mukusa kojim “podmazuje” disajne puteve od nosa do pluća i time sprečava dalje iskašljavanje. Upravo zbog ovog mehanizma, biljka podbel je idealni prirodni lek u tretmanu bolesti pluća gde je kašalj glavni simptom – hroničnih opstruktivnih bolesti pluća (bronhitis i emfizem), astme, kao i bakterijskih i virusnih infekcija gde se usled povećanog lučenja sekreta stimuliše refleks kašlja.

Biljka podbel svoju lekovitost duguje brojnim mikroelementima koji se nalaze u njenim cvetovima i listovima, a koji se otpuštaju iz biljke u vodu pri kuvanju čaja.

Flavonoidi i fenoli su moćni antioksidansi koji imaju veliki značaj u borbi protiv slobodnih radikala, te dovode do jačanja opšteg imuniteta i povećanja zdravlja celog organizma.

Vitamin C se, takođe, u značajnoj meri nalazi u biljci podbel, posebno u njenim cvetovima. Vitamin C je neprikosnoven vitamin u čajanju organizma i dizanju imunološke strukture.

Podbel – čaj

Na isti način na koji pripremate svaki biljni čaj, možete pripremiti i čaj od biljke podbel. Kako bi čaj bio što zdraviji, trudite se da podbel nabavite sa područja gde postoji obilje kiseonika, a to su najčešće pašnjaci na visokim nadmorskim visinama. U periodu proleća, podbel cveta, a bere se krajem maja i početkom juna, kada su cvetovi najbogatiji flavonoidima. Nakon što podbel dobro osušite (trudite se da to bude na suvom i vetrovitom mestu), možete ga koristiti za pripremu čaja. Imajte u vidu da čaj od biljke podbel nije naročito ukusan, ali da je veoma zdrav i da simptom kašlja prolazi u kratkom vremenskom intervalu nakon konzumacije ovog čaja.

Čaj od podbela upotreba

Čaj od biljke podbel možete popiti uvek kada osetite simptom kašlja, podbel neće stvoriti nikakav neželjeni efekat, a kašalj će veoma brzo proći. Poseban značaj, podbel ima kod suvog kašlja, gde se često javlja i osećaj težine u grudima, usled naprezanja i pluća i disajnih puteva. Ipak, u kombinaciji sa nekim antibakterijskim lekovima, podbel može usporiti apsorpciju samog leka, te se posavetujte sa lekarom o samoj primeni.

O upotrebi ovog čaja se govori i kada se priča o postojanju nesanice i nervoze. Čaj od podbela umiruje, pogotovo kada je vruć, te se jednom šoljom čaja od podbela pre spavanja, reguliše i san i dužina spavanja.

Čaj od podbela – priprema

Kada ste se snabdeli dobro osušenim listovima i cvetovima podbela, pristupite njegovom kuvanju. U 200 mililitara ključale vode ubacite 1 do 2 kašike podbela, zatim ostavite na ringli par minuta, sklonite sa strane, ohladite pa zatim procedite. Čaj konzumirajte odmah, kada je topao i kada će na najbolji način umiriti Vaše disajne puteve. Imajte u vidu da čaj od pobela može da uspeva, tak oda ga nikako ne konzumirajte pre vožnje ili pre odlaska na posao.

Čaj od podbela se, u toko napeda kašlja, konzumira 2 puta dnevno, najbolje nakon ručka i pred spavanje.

Podbel čaj u trudnoći

Iako se podbel pokazao kao blagotvorna biljka, upravo zbog supstanci kojima obiluje, često se govori o zloupotrebi kao i o štetnosti tih materija u određenim stanjima. Trudnoća, koja se i naziva drugo stanje, iziskuje poseban odabir materija koje se u organizam unose. Velika količina flavonoida može štetiti samom procesu trudnoće, izazivati napetost i skakanje krvnog pritiska.

Podbel, pored nanedenih materija, ima i posebne, pirolizidinske alkaloide koji se ne rastvaraju u organizmu i koji se često u medicini navode kao problematični jer, u trudnoći, mogu delovati nepovoljno na plod, odnosno, da dovedu do neke od genskih mutacija. Takođe, velika količina ovih alkaloida, kao i flavonoida, mogu remetiti razvoj jetrinih ćelija kod deteta.

Uzimajući u obzir navede simptome, čaj od podbela se nikako ne preporučuje u trudnoći.