selen biljka

Biljka selen kao začin i lek – čaj od selena

Selen biljka

Selen (lat. Levisticum officinale) je visoka višegodišnja biljka, jedina vrsta iz roda Levisticum u porodici Apiaceae. Ova biljka je u narodu poznata još i kao: selim, ljupčac, belestika, veleždin, velestika, lesandrina, lubcac, ljubačac, milobud, miloduv, trojevac.

Selen biljka je uspravna, zeljasta, višegodišnja i može da naraste i do 1.8-2.5 m visoko, sa bazalnom rozetom listova i stabljikama sa drugim listovima, dok se cvetovi nalaze u obliku štitaste cvasti na vrhu stabljike. Stabljike i listovi su sjajno zelene do žuto-zelene boje i mirišu nešto nalik na usitnjeni celer. Koren je veoma krupan i razgranat. Listovi su 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su žute do zelenkasto-žute boje, prečnika 2-3 mm, proizvode se u štitastim cvastima prečnika do 10-15 cm; cvetanje je krajem proleća. Plod je suv dvodelni šizokarpijum, 4-7 mm dug, a sazreva u jesen.

selen caj

Selen biljka, član porodice peršuna, je široko korišćena u nekim delovima Evrope i jugozapadnoj Aziji. Upotreba selena u hrani i prirodnom lečenju nije nikakva novina. Selen biljka nudi veliki broj zdravstvenih prednosti, uključujući podršku zdravlju bubrega, borbi protiv štetnih organizama, a podržava i opšte zdravlje. Lekoviti deo biljke jesu koren i plod.

Biljka selen lekovitost

Kada je u pitanju biljka selen lekovitost je i više nego dokazana, a mi ćemo vam  u daljem tekstu navesti neke od zdravstvenih prednosti ove biljke.

Protiv kamena u bubregu

Selen je akvaretik ili tip diuretika koji podstiče mokrenje bez gubitka elektrolita. Povećano mokrenje ispira mokraćne puteve i potencijalno pomaže da se izbegne kamen u bubregu.

Jača zdravlje pluća

Tradicionalna medicina koristi selen za omekšavanje sekreta u plućima, što zauzvrat poboljšava protok vazduha, disanje i unos kiseonika.

Za zdravu kožu

Selen se preporučuje kao prirodan način za borbu protiv stanja kože kao što su dermatitis i akne.

Protiv štetnih organizama

Naučnici su otkrili da je selen biljka jedan od najmoćnijih ekstrakata protiv organizama poput E. coli, Salmonella, H. pilori i H. influenzae.

Olakšava varenje i otklanja gasove

Umirujuće prednosti selena su veoma efikasne i to je veliki lek za ublažavanje tegoba probavnog trakta, smanjuje nadimanje i oslobađa vas gasova.

Podržava zdravlje zglobova

Ova biljka se smatra prirodnim lekom za nelagodnosti zglobova u vezi sa gihtom i reumatskim oticanjem zglobova. Pored toga, ona ne izaziva nikakve nuspojave.

Protiv alergija

Umirujući efekti selena su prirodna pomoć u borbi protiv simptoma alergije. Kvercetin, jedinjenje prisutno u selen biljci, inhibira oslobađanja histamina i ublažava iritacije kože, najčešće uzrokovane osetljivošću na iritanse životne sredine.

Protiv menstrualnih nelagodnosti

Ustanovljeno je da selen biljka pruža olakšanje od menstrualnih nelagodnosti.

Selen čaj

Čaj od selena je bogat vitaminima B-kompleksa, što je od suštinske važnosti za energiju, i vitaminom C, koji podržava kožu i zdravlje imunog sistema.

Kako da pripremite selen čaj?

Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 1 kašičica sitno iseckanog sušenog korena selena ili 1 kašičica sitno iseckanog svežeg korena selena
  • 1 šolja ključale vode.

Prelijte koren selena sa šoljom ključale vode i neka odstoji 5 minuta, zatim procedite.

Selen kao začin            

Ukus i miris selena je sličan celeru. Selen kao začin je divan dodatak omiljenim receptima, dodajući ukus i povećanu hranljivu vrednost vašem obroku. Selen se često koristi kao zamena za celer, iako je više oštar, tako da u većini recepata preporučujemo korišćenje oko polovine iznosa koliko biste inače stavili celera. Listovi selena su odlični za salatu, a seme se koristi kao začin i često se pospe preko salata i supa.

Kako se gaji selen ?

Kada je u pitanju selen biljka uzgoj je veoma jednostavan. Razmnožavanje se obavlja podelom korena ili semenom. Bogato, vlažno, ali dobro drenirano zemljište je ono što je potrebno ovoj biljci, kao i sunčana pozicija. Krajem leta, kada seme sazreva, treba ga posejati i zatim presaditi sadnice, bilo u jesen ili rano proleće. Biljke treba presaditi sa razmakom od oko 30-ak cm jednu od druge. Seme se takođe može posejati na proleće, ali je poželjno da se seje samo kada je zrelo. Podela korena se vrši u rano proleće.

Selen biljke bi trebalo da traju nekoliko godina, ako se dobro neguje. Kao jednogodišnja kultura može se uzgajati i u saksiji.