Biljna kozmetika

Kreme, losioni, maske, ulja, vodice i ostala kozmetika napravljena kod kuće, ne samo da je povoljnija za džep, već i nema industrijskih dodataka, konzervanasa, štetnih hemikalija

NOĆNA KREMA PROTIV AKNI OD PŠENICE

Pšenica hrani i dubinski čisti kožu, žalfija dezinfikuje i reguliše rad lojnih žlezda, a limun steže pore i vraća koži prirodnu kiselu ravnotežu.

UZMITE:

– 3 kašike obične dečje kreme
– 1 kašičicu pšeničnog brašna
– 3 kašike žalfijine vodice (listovi žalfije i destilovana voda)
– 1 kašičicu limunovog soka Pšenično brašno kremasto pome-šati s toplom žalfijinom vodicom. Nad parom vruće vode, u običnu dečju kremu, kap po kap dodavati žalfijinu vodicu s pšeničnim brašnom, uz neprekidno mešanje, dok masa ne postane meka i kremasta. U kremu malo-pomalo dodavati limunov sok, pa mešati dok se ne ohladi. Staviti u staklenu posudicu, vazduh uz ivice ukloniti nožem i kremu dobro zatvoriti.

LOSION OD LIMUNA I POMORANDŽE

Aromatični losion od limuna i pomorandže naročito je pogodan za masnu kožu proširenih pora, koju prokrvljuje i osvežava, zatvara pore i vraća joj glatkoću.

UZMITE:

– koru od pola limuna
– koru od pola pomorandže
– 1 kašiku listova ružmarina
– 1 kašiku listova nane
– 1 dl 70-postotnog alkohola
– 2 dl destilovane vode Limun i pomorandžu dobro oprati, a zatim koru tanko oljuštiti i iseći. Listove ružmarina i nane i koru od limuna i pomorandže preliti alkoholom i destilovanom vodom, dobro protresti i zatvoreno ostaviti na hladnom da odstoji preko noći. Sutradan tečnost procediti, a bilje dobro iscediti. Losion čuvati u tamnoj bočici. Posle čišćenja, losionom osvežiti kožu lica i vrata.

MASKA OD KISELOG KUPUSA

Kiseli kupus je bogat vitaminima i mineralnim materijama, neguje normalnu i masnu kožu. Posebno je efikasan za masnu, jer sprečava izlučivanje loja i obnavlja prirodnu kiselost kože.

UZMITE:

– 1 kašiku soka od kiselog” kupusa ili 2 kašike zgnječenog kiselog kupusa

– pola kašike masne kreme Sok kiselog kupusa ili zgnječeni kiseli kupus umešati u masnu kremu, pa naneti na kožu lica i vrata. Masku ostaviti da deluje 20 minuta, a potom isprati toplom vodom.

Uz povremeno pretresanje, ulje procediti, a listove peršuna iscediti. Maslinovo ulje lagano zagrevati nad parom vruće vode, pa malo-pomalo dodati bademovo ulje i glicerin. Ulje od peršuna sipati u tamnu staklenu bočicu i čuvati na hladnom mestu.

MLEČNI LOSION ZA TELO

Mleko omekšava i čisti kožu, žumance je hrani i” čini glatkom, a ulje pšeničnih klica bogato je vitaminom E i vraća prirodnu masnoću suvoj i hrapavoj koži.

UZMITE:

– 1 dl mleka
– pola žumanceta
– 1 kašičicu ulja pšeničnih klica Žumance i ulje pšeničnih klica umešati u mleko. Posle kupanja ili tuširanja, mlečni losion nežnom masažom naneti na ovlaženu kožu tela, ostaviti da deluje 10-15 minuta, pa isprati toplom vodom.

MIRISNA MLEČNA KUPKA

ULJE ZA ČIŠĆENJE LICA OD PERŠUNA

Ulje od peršuna čisti i neguje sve tipove kože, a posebno je pogodno za negu suve i zrele, te osetljive i problematične kože.

UZMITE:

– 1 kašiku svežih listova peršuna
– 3 kašike maslinovog ulja
– 3 kašike bademovog ulja
– 1 kašičicu glicerina Usitnjene sveže listove peršuna preliti maslinovim uljem, dobro protresti i zatvoriti. Nakon što odstoji 7 dana na toplom i svetlom mestu,
Mlečna kupka s pomorandžom, lavandom i ružmarinom osveža-va, čisti i neguje kožu.

UZMITE:

– 2 šolje mleka u prahu
– 1 kašiku pomorandžine kore u prahu
– 1 kašiku lavande u prahu
– 1 kašiku ružmarina u prahu Koru pomorandže, cvetove lavande i listove ružmarina usitniti i dobro osušiti, pa u električnom mlinu za kafu samleti u prah. Biljni prah pomešati s mlekom u prahu i zatvoreno čuvati u staklenoj bočici. Mirisna mešavina dovoljna je za 4 kupke. Pre upotrebe, mešavinu rastvoriti u malo vruće vode, pa dodati vodi za kupanje.

VODICA ZA USTA OD KARANFILIĆA

Aromatična vodica za usta od karanfilića dezinfikuje sluzokožu i osvežava dah.

UZMITE:

– 2 kašike karanfilića
– 1,5 dl destilovane vode
– 0,5 dl 70-postotnog alkohola
Karanfiliće preliti ključalom vodom i pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tečnost procediti, ohladiti, dodati alkohol i dobro protresti. Vodicu čuvati u tamnoj staklenoj bočici.

LOSION OD LIMUNA

Losion od limuna osvežava i čisti, blago posvetljava kožu i zatvara pore. Pogodan je za negu normalne i masne kože blago proširenih pora.

UZETI:

– 1 dl limunovog soka
– 2 kašike listova peršuna
– 1,5 dl destilovane vode
– 0,5 dl 70-postotnog alkohola Usitnjene sveže listove peršuna preliti destilovanom vodom i alkoholom, dobro protresti i zatvoreno ostaviti da odstoji na hladnom mestu preko noći. Sutradan tečnost procediti, dodati limunov sok i dobro protresti. Čuvati u tamnoj bočici. Posle čišćenja, losionom osvežiti kožu lica i vrata.