Blagotvorno seme lana

Šta je seme lana?

Seme lana, poznato i kao laneno seme, gaji se i konzumira toliko dugo da se može smatrati prvom poznatom svetskom superhranom.  Gajeno je u drevnom Vavilonu oko 300. godine pre n. e., a u 8. veku franački kralj Karlo Veliki je bio toliko siguran u njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje da je doneo zakon kojim se njegovim podanicima nalaže da ga konzumiraju.

Karlo Veliki je izgleda bio u pravu jer sada znamo da seme lana ima veliki opseg mogućih korisnih fizičkih dejstava od poboljšanja varenja i smanjenja nivoa holesterola, preko lepšeg izgleda jer pomaže koži pa do kontrole telesne težine.

Seme lana je sitno, braon-zlatne boje, a raste u hladnijim područjima širom sveta. Ono je daleko najbogatiji izvor na svetu zdrave alfa linoleinske kiseline, omega 3 masne kiseline, a osim toga je prirodan izvor moćnih antioksidanata koji se zovu lignani i sadrži ih 7 puta više od sledećeg najboljeg izvora.

Nutritivne činjenice

Seme lana sadrži obilje izuzetnih hranljivih materija. 30 g semena sadrži:

  • 8g vlakana
  • 6g zdravih proteina
  • 6g alfa linoleinske kiseline
  • antioksidante lignane
  • vitamine B1 i B6.

Pored toga, sadrži i zdrave doze esencijalnih minerala uključujući i mangan, magnezijum, fosfor i selen.

Laneno seme i njegova blagotvorna svojstva

Mnogo vlakana i malo ugljenih hidrata

Stalno nam savetuju da jedemo više vlakana i to iz dobrog razloga. Vlakna imaju mnogo zdravih osobina blagotvornih za srce i sistem za varenje pa bi cilj trebalo da nam bude da dnevno unosimo 30 do 40g. Laneno seme je odličan izvor i rastvorivih i nerastvorivih vlakana koja pomažu pri detoksikaciji debelog creva, smanjuju potrebu za šećerom i pomažu kod mršavljenja.

Laneno seme sadrži visok nivo biljnog lepka. To je vodorastvorivi gel koji stvara vlakna koja imaju veoma dobar uticaj na sistem za varenje. Sprečava hranu da brzo izlazi u tanko crevo i povećava apsorpciju hranljivih materija, što znači da dobijate najviše od hrane koju jedete.

Seme lana obuzdava apetit i sadrži malo ugljenih hidrata pa je zato idealno za osobe koje pokušavaju da smršaju i smanje unos ugljenih hidrata.

Semenke lana sadrže omega 3

Seme lana sadrži masnu kiselinu koja se zove alfa linoleinska kiselina. Ona je veoma slična zdravim omega 3 masnim kiselinama koje čine riblje ulje i svežu ribu tako zdravima. Postoji mnogo dokaza da EPA i DHA omega 3 masti, kojih ima u ribi, imaju povoljan uticaj na zdravlje, a posebno na srce.

Skoro 20% alfa linoleinske kiseline koja se nalazi u semenu lana pretvara se u EPA ali samo veoma mali deo u DHA. Međutim, postoje brojni dokazi koji ukazuju da je alfa linoleinska kiselina zdrava sama po sebi, a da namirnice koje je sadrže u velikim količinama mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja i fatalnog infarkta.

Sadržaj antioksidanata u semenkama lana

Pored brojnih hranljivih svojstava, seme lana je prepuno veoma moćnih antioksidanata. Ono sadrži visok nivo lignana koji su jedinstveni polifenoli na bazi vlakana sa odličnim zaštitnim dejstvom.

Lignani usporavaju znakove starenja, uravnotežuju hormone i sprečavaju propadanje ćelija. Žarište bolesti može biti povezano sa oštećenjem ćelija koje izazivaju slobodni radikali pa je zato poželjno da unosimo što više možemo antioksidanata.

Dobra vest u vezi semena lana je da ono sadrži oko 700% više lignana nego bilo koji drugi prirodni izvor. Antioksidanti polifenoli poput lignana pospešuju razvoj dobrih bakterija u crevima i eliminišu gljivice i kvasac iz organizma. Imaju i antivirusno i antibakterijsko dejstvo pa pomažu prevenciji prehlade, gripa i drugih oboljenja.

Semenke lana i nivo holesterola

Istraživanje pokazuje da povećan unos semena lana može da vam pomogne da smanjite nivo holesterola prirodnim putem. Ovo funkcioniše zato što rastvorljiva vlakna mogu da spreče apsorpciju masti i holesterola u organizmu.

Sadržaj rastvorljivih vlakana u semenu lana je važan i zato što može da zarobi žuč koja se proizvodi iz holesterola. Zarobljena žuč se potom izbacuje kroz sistem za varenje što tera organizam da je proizvodi u većoj količini  tako što iskorišćava višak holesterola i time smanjuje ukupan nivo holesterola u krvi.

Jedno ispitivanje iz 2008. otkrilo je da seme lana u ishrani može da smanji nivo LDL holesterola i holesterola uopšte i do 10%.  Jedno novije ispitivanje koje je objavljeno 2015. potvrdilo je ove rezultate – pacijenti su dobijali 30 g semena lana dnevno tokom 12 meseci.

Seme lana za kožu i kosu

Osim mnogih unutrašnjih blagotvornih dejstava, seme lana pomaže i vašoj spoljašnosti jer vam pomaže da postignete bolji izgled i zdraviju kožu i kosu. Jedna ili dve kašike semena lana u svakog dana u vašem smutiju mogu da poboljšaju zdravlje kože i učine da vaša kosa izgleda i mlađe i jače.

Minerali, vitamini i omega 3 masne kiseline kojih ima u semenu lana pomažu da se smanje suvoća i flekavost kože. Mnogi ljudi sa kožnim oboljenjima poput ekcema, akni i rozacee, primetili su poboljšanje nakon uvođenja semena lana u ishranu.

Laneno ulje je posebno efikasan prirodni lek protiv suve kože i kose. Razmislite o tome da napravite svoj ovlaživač tako što ćete pomešati kašiku lanenog ulja sa vašim omiljenim eteričnim uljem.

Laneno seme za mršavljenje

Ishrana bogata semenom lana pomaže u borbi protiv gojaznosti i stavlja telesnu težinu pod kontrolu. Pošto je bogat izvor vlakana i hranljivih masti, ono može da vam pomognete da se duže osećate sito i smanjite žudnju za grickanjem tokom dana.

Ako uzimate manje kalorija to će vam sigurno pomoći da izgubite na težini, a laneno seme je odličan izbor posebno kada se koristi kao deo programa za održavanje zdrave telesne težine. Mlevenim semenom lana možete da pospete salatu ili da ga stavite u smutije i tako držite glad na distanci.

Semenke lana i digestivni sistem

Od semena lana će najveću korist imati vaš sistem za varenje. Alfa linoleinska kiselina koju sadrže semenke lana, štiti sluzokožu želuca i održava dobro gastrointestinalno zdravlje.

Istraživanje je pokazalo da pomaže u lečenju mnogih zapaljenskih digestivnih bolesti uključujući Kronovu bolest jer ima antiupalno delovanje. Laneno seme je bogato izvor zdravih vlakana za koja se zna da popravljaju zdravlje organa za varenje.

Vrsta vlakana u semenu lana takođe pospešuje razmnožavanje dobrih bakterija i detoksifikuje creva. Seme lana ublažava konstipaciju prirodnim putem i sprečava dijareju.

Seme lana i karcinom

Postoje neki dokazi da seme lana pomaže organizmu da se izbori sa brojnim vrstama raka, uključujući rak dojke, jajnika i debelog creva. Jedna studija koja je objavljena 2002. pokazuje da seme lana suzbija rast ćelija raka dojke i smanjuje rizik od dobijanja ove bolesti kod žena.

Antioksidanti lignani u semenu lana se smatraju odgovornima za ovaj efekat. Druge studije su pokazale da lignani pomažu da se smanji rizik od pojave raka jajnika i raka tela materice.

Laneno seme i menopauza

Isti lignani koje smo već pomenuli, imaju korisno dejstvo na žene u menopauzi jer ublažavaju simptome menopauze i nude prirodnu zamenu za hormonsku terapiju. Lignani imaju estrogensku aktivnost koja je dobra i protiv osteoporoze i regulisanja redovnog menstrualnog ciklusa.

Kako se jede seme lana?

Ako želite da uključite seme lana u ishranu, budite avanturista. Postoje brojni načini korišćenja, a tu spada i pravljenje keksa, kolača i hleba. Ispitivanja su pokazala da pečenje semena lana čak i u trajanju od 3 sata ne razlaže sadržaj alfa linoleinske kiseline.

Ako ne volite da mesite, ima i drugih načina da unesete više semena lana u ishranu:

  • Dodajte kašiku semena lana u jogurt ili smuti
  • Dodajte ga u ovsenu kašu ili cerealije
  • Pospite ga po salati i držite glad na odstojanju.