prirodnoizdravo_Boginje kod dece predškolskog i školskog uzrasta

Boginje kod dece predškolskog i školskog uzrasta

Boginje kod dece su često virusno oboljenje koje zahteva izolaciju iz kolektiva. Češće se javlja kod dece predškolskog uzrasta u odnosu na stariju decu, širi se veoma brzo i često se dešava da ceo dečiji kolektiv bude pogođen obzirom da je zaražena osoba prenosilac infekcije i pre nego što se bolest manifestuje.

U našoj zemlji, deca se obavezno vakcinišu protiv dve vrste boginja, morbila i rubeola, dok varičele do skoro nisu bile deo obaveznog programa imunizacije. Prema najnovijem pravilniku o imunizaciji, propisana je obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, lica određenog uzrasta, lica izloženih određenim zaraznim bolestima,  putnika u međunarodnom saobraćaju i lica u posebnom riziku.

Kada su u pitanju deca predškolskog uzrasta i deca u nižim razredima osnovne škole, vakcinacija protiv varičela nije obavezna prema ovom pravilniku ali se preporučuje. Međutim, za stariju decu, odnosno decu od 6. razreda osnovne škole koja nisu preležala varičele, imunizacija je obavezna.

Razlog za uvođenje ove novine je sprečavanje zdravstvenih posledica u slučaju infekcije ovim boginjama u starijem uzrastu. Mlađa deca po pravilu lako podnose varičele, ali se kod tinejdžera i starijih osoba mogu javiti komplikacije.

Boginje mogu imati posledice po zdravlje, a jedna od posledica preležanih varičela je i herpes zoster. Naime, iako preležane varičele stvaraju imunitet do kraja života, virus je i dalje prisutan u organizmu. Kada dođe do pada imuniteta, može doći i do njegove aktivacije koje se manifestuje u vidu plikova ispunjenih tečnošću.

Plikovi su obično grupisani na jednom mestu na telu. To mogu biti lice, stomak, grudi, leđa, ruke i noge. Herpes zoster obično pogađa osobe od 50-70 godina starosti. Može se javiti i kod dece koja su preležala varičele. Obično izbijanju herpesa prethodi neka druga virusna infekcija, prehlada koja slabi imunitet.

Varičele – simptomi i lečenje

Boginje varičele mogu se prepoznati po karakterističnim simptoma, a to su: osip praćen crvenilom, plikovi ispunjeni tečnošću, svrab, povišena telesna temperatura, malaksalost, glavobolja, mučnina.

Prvo se uočavaju male crvene tačkice. Izbijaju obično prvo na leđima i stomaku, a potom i na licu. Broj boginja variva kod svakog deteta. Skoro sve boginje izbijaju u prva četiri dana od pojave prvih lezija. Osip brzo prelazi u plikove ispunjenih tečnošću. U narednoj fazi ovi plikovi pucaju i prerastaju u kraste.

Predškolska deca dobro podnose varičele, često bez temperature, dok se kod školske dece može javiti povišena temperatura, glavobolja i slabost. Decu treba odmah izolovati iz kolektiva obzirom da je infekcija vrlo zarazna. Prenosi se kapljičnim putem – kijanjem, kašljanjem, dodirom sa tečnošću iz lezija.

Obzirom da virus može preživeti u vazduhu par sati, infekcija se može preneti i vazduhom. Zbog toga, prilikom posete lekaru, roditelji treba da naglase medicinskom osoblju da sumnjaju na boginje kako bi se dete izolovalo u posebnu prostoriju, odvojeno od druge dece koja čekaju lekarski pregled.

Boginje se ne leče posebnim lekovima. Za obaranje povišene temperature, mogu se koristiti standardni lekovi u tu svrhu  za ublažavanje svraba može se koristiti krečno mleko ili drugi slični preparati. Kod jakog svraba, lekar može prepisati i antihistaminik. Takođe, preporučuje se tuširanje mlakom vodom i pranje neutralnim sapunom.

Kada su u pitanju školska deca starijeg uzrasta i tinejdžeri, lekar može prepisati antivirusni lek aciklovir. Ovaj lek ima efekta samo ako se uzme u roku od 24 h nakon izbijanja prvih boginja. Njegovo davanje preporučuje se ukoliko dete ima astmu ili neko kožno oboljenje.

Ukoliko dete ima temperaturu veću od 38,9°C nekoliko dana uzastopno, jaku glavobolju, mučninu, povraćanje poseta lekaru je obavezna. Takođe, ukoliko iz plikova curi gnojav sadržaj moguće je da došlo do bakterijske infekcije lezija.

Za vreme trajanja infekcije, dete treba da pije dosta tečnosti, da se odmara i boravi kod kuće. Izlazak napolje moguć je u zadnjoj fazi bolesti, kada se plikovi pretvore u kraste koje se ljušte. Međutim, treba izbegavati izlaganje suncu jer na koži mogu ostati ožiljci.