bugenvilija

Bogumila ili bugenvilija – uzgoj, sadnja, zalivanje, orezivanje

Južnoamerička biljka bugenvilija kod nas poznata i kao cvet bogumila potiče sa obala Brazila, neverovatno je raznovrsna i možete je naći u parkovima i baštama kojima dodaje boju.Bugenvilija ima duge grane koje nose srcasto lišće i gomilu sitnih listića ljubičaste, roza, žute, bele, narandžaste i bordo boje.

Bugenvilija je tropska, žbunasta puzavica, koja je puna šarenog cveća, ukoliko raste u odgovarajućoj klimi. Za uzgoj bogumile, potrebno vam je puno sunca, blago kisela zemlja sa dobrom drenažom, topla i suva klima.

Povremeno je zalivajte, đubrite na svakih par meseci, orežite na kraju sezone i pustite je da se penje po zidu ili ogradi. Ako bude dobila odgovarajuću negu, rašće svake godine.

Sadnja bugenvilije

Sami odlučite da li želite da je zasadite u zemlju ili saksiju. Bugenvilija dobro uspeva na toplom i relativno suvom mestu. Ako vam klima dozvoljava i želite da je držite napolju cele godine, posadite je u bašti. Ukoliko živite u hladnijoj, vlažnijoj klimi, zasadite je u saksiju, pa je zimi unesite u kuću.

bogumila uzgoj

Bogumila najbolje uspeva na dnevnim temperaturama koje su do 38 stepeni, i koje noću ne padaju ispod 16 stepeni.

Zimi je možete čuvati i u podrumu, ili na nekom drugom, slabo osvetljenom mestu bitno je da temperature na padaju ispod 0.

Saveti za uzgoj bugenvilije u saksiji

Presađivanje pomoću pelcera

Razmnožavanje bugenvilije pomoću pelcera je zaista lako. Nađite čvršću drvenastu stabljiku i odsecite oko 15 centimetara. Uklonite svo lišće osim gornja dva.

Skinite koru sa donjeg čvorića, umočite taj kraj u domaći hormon za puštanje korena ili med, i stavite u malu saksiju koja je puna rečne zemlje. Koren će postati vidljiv, tj. viriće kroz rupu u saksiji nakon 2-3 meseca.

Kakva je saksija potrebna bugenviliji

Bogumila se može gajiti u plastičnim ili zemljanim saksijama, pletenim korpama koje su obložene mahovinom, čak će i betonske saksije i stare korpe za veš poslužiti svrsi.

Saksija mora da ima što više rupa, kako bi zemlja mogla dobro da se ocedi. Na dno saksije možete postaviti kamenčiće, izlomljenu ciglu ili opeku, čak i stiropor.

Za rast i razvoj, bugenvilija ne zahteva puno prostora, što znači da joj ne treba velika saksija. Ako primetite da koren izlazi kroz rupe na dnu, možete je izvaditi i iseckati manje korene pa je vratiti, ili je presadite u veću saksiju.

U saksiju obavezno stavite merdevine, kako bi bogumila mogla da se penje i oblikuje. Možete ih staviti u sredinu dok sadite biljku, bez brige da ćete oštetiti koren. Ako je već počela da raste, stavite ih bliže obodu saksije.

Ukoliko imate bonsai verziju bugenvilije, njoj je potrebna drugačija saksija.

bugenvilija gajenje

Veličina saksije

Počnite sa najmanjom mogućom saksijom, jer bogumila odlično uspeva kada pusti koren u takvoj posudi.Bugenvilija dobro podnosi presađivanje.Postepeno presađujte u sve veće saksije, iz prečnika 15 centimetara, u neku koja ima prečnik 23 centimetra, i tako dalje. Ne zaboravite da je korenu potrebno vreme da se prilagodi na novu saksiju, pa ih ne smete presađivati u žurbi. Dajte mu barem 2-3 godine. Kada presadite biljku, nemojte seći koren ili je orezivati, jer joj je potrebno par nedelja da se oporavi od „šoka“. Uvek budite pažljivi kada radite sa osetljivim korenjem.

Kakva je zemlja potrebna bugenviliji

Ovoj biljci najviše odgovara zemlja koja se dobro cedi i u isto vreme, zadržava vlagu, kako bi obezbedila odgovarajuću negu nežnom korenu. Bugenvilija najbolje uspeva u zemlji koja ima pH između 5.5 i 6.5.

Gde zasaditi bugenviliju?

Pošto je bogumila tropska biljka, ona uživa na suncu, te joj je za cvetanje neohodno minimalno pet sati sunca dnevno. Što više, to bolje.

Vrste koje se uzgagaju unutra, u delimičnom hladu, će rasti i širiti se, ali neće imati pupoljke i cvetove ako nemaju dovoljno sunca.Zato je nabolje da se bogumila iznosi na terasu ili baštu kad prođu mrazevi. Saksiju možete prisloniti negde na metalnu ogradu, kako bi primila i sunčeve zrake koji se odbijaju, a koristila bi joj i toplota.

Ako uzgajate bugenviliju u hladnijoj klimi: posadite je u saksiju i držite napolju, pa je unesite preko zime. Kada nije izložena surovim vremenskim uslovima, preživeće bez problema. Triakontanol može izazvati cvetanje, koje inače nije moguće u hladnim klimama. On će vašoj biljci obezbediti i rast i pupoljke.

bogumila sadnja

Zalivanje bugenvilije

Zalivajte je samo povremeno, jer u suprotnom može proizvesti nove listove umesto cvetova. Osim toga, preterano zalivanje može oslabiti biljku i izazvati truljenje korena.

Ako previše zalivate bogumilu kada počnu da se pojavljuju pupoljci oni će otpasti, a na tom mestu će nastati trn.

Kako biste pospešili cvetanje, dozvolite biljci da se osuši, pa je nakon par sati zalijte vodom.

Đubrenje bugenvilije

Tokom sezone cvetenja, bogumila postaje gladna i potrebno joj je redovno, mesečno đubrenje. Gvožđe u formi helata u zemlji, izazvaće jaču boju u cvetovima.

Bogumila voli kiseliju zemlju, pa joj dodajte đubrivo za azaleje.

Đubrivo bogato kalijumom, rezultiraće cvetovima sa različitim bojama.

Tečna đubriva su efektnija i zgodnija za sipanje od onih u čvrstom stanju. Pokušajte da napravite domaće đubrivo za vašu biljku sa čajem od gaveza, koje je bogato kalijumom.

Orezivanje bugenvilije

Pošto bogumila cveta sa svakim novim rastom, odsecite grane koje su završile sa cvetanjem. Ovako ćete naterati biljku na nov rast i cvetanje. Orezivanje bugenvilije je neophodno za izazivanje cvetanja i održavanje oblika. Ne postoji određeno vreme koje je posebno pogodno za orezivanje, samo je bitno da to bude nakon cvetanja.

Pošto se novi cvetovi javljaju na novim granama, što je više orezujete, znači da će sve više rasti. Secnite nove vrhove na svakih par nedelja, kako se ne bi ulenjili.

Bugenvilija se može uzgajati kao bonsai, čak i u bašti, ako je orezujete na vreme i uklanjate većinu novih grana.