Bol i probadanje u dojkama mogući uzroci i lečenje

Bol ili probadanje u dojkama ( mastodinija ) često ume da remeti osnovne dnevne funkcije jedne žene i da izazove stres bez ikakve potrebe. Dojka, kao jako komplikovan organ sa mnoštvo oboljenja, često ume da bol i da probada.

Osnovna podela bola u dojkama jeste na ciklični i neciklični bol. Bol koji se javlja u isto vreme kada i menstruacija – označava se kao ciklični bol. Bol koji se javlja iznenada, bez prethodne najave i bez udruženih menstrualnih simptoma označava se kao neciklični bol.

Ciklični bol je uzrokovan konstantnim promena u hormonskom odnosu estrogena i progesterona, koji se najviše menja za vreme menstruacije. Ciklični bol se uglavnom javlja u obe dojke, a samo kod 5 % žena u jednoj dojci. Periodi kada se hormonski odnos najviše menja jesu trudnoća i menopauza – te se tada ciklični bol najčešće i javlja.

Neciklični bol se uglavnom javlja kada je došlo neke patološke promene u dojci, kao što su dobroćudni tumori, npr., fibroadenom ili ciste. Neciklični bol je veće jačine u odnosu na ciklični bol i često traje duže, te se mogu primenjivati lekovi za ublažavanje bolova.

Probadanje u dojkama se najčešće javlja kod žena koje su na prelasku iz mlađeg u srednje životno doba, kao i kod žena koje su na ulasku u menopauzu.

probadanje u dojci

 

Karakter bola

Žena koja oseća bol u grudima, taj bol opisuje kao da ima teret na grudima, ili kao da oseća da je neko udara u grudi. Najčešće se probadanje lokalizuje u spoljnoj četvrtini dojke a uglavnom se širi u pazušnu jamu a usled širenja bola, bol može stići i do dlana, duž cele ruke.Probadanje u dojci često ume da izazove uznemirenost, muku i povraćanje.

Da li je probadanje u dojkama znak karcinoma dojke?

Iako ne treba biti isključiv, dobra stvar kod bola u grudima jeste što karcinom dojke obično ne daje bol, bockanje u dojkama ili žiganje u dojci.Probadanje u dojci čak ni ne povećava šansu od mogućeg dobijanja karcinoma dojke. Ipak, bol u grudima često izaziva paniku i stres kod žena, tako da se one često upute lekaru čim osete i najmanji bol u dojci.

Povezani članci>>>  Žene ako osećate probadanje u levoj dojci u 90% slučajeva je ovo uzrok

Bol i probadanje u jednoj dojci

Kod nekih žena, bol se javlja samo kada žena dodirne dojku, i to uglavnom asimetrično, jedna dojka ne prouzrokuje bol. Glavni uzroci toga jesu:

  • fibroadenom ( dobroćudni tumor koji se može lečiti adekvatnom terapijom )
  • infekcije koje se mogu javiti tokom dojenja ( infekcija nastaje na ranicama koje beba pravi dok sisa – leče se antibioticima )
  • trudnoća ( pogotovo poslednji trimestar trudnoće kada bradavice rastu a dojke se opuštaju )
  • mastitis ( zapaljenje dojki, tkivo dojke je dosta bolno i otečeno )
  • stres
  • poremećaj hormonskog balansa estrogena i progesterona
  • gojaznost ( gojazne žene često osećaju bol u grudima zbog nakupljanja masti u grudima )
  • korišćenje kontraceptivnih lekova i lekova koji menjaju odnos estrogena i progesterona
  • smanjena funkcija štitne žlezde – hipotireoidizam
  • preterana fizička aktivnost ( sklonije su žene koje aktivno dižu tegove )

Probadanje u levoj dojci

Ova vrsta probadanja se često teško lokalizuje, mada se, vremenom, bol zaustavi u spoljnoj četvrtini dojke. Treba imati na umu da se ispod tkiva dojke nalaze mišići koji mogu da daju lažni bol u dojkama.

Takođe, treba imati na umu da se ispod istih tih mišića nalazi – srce! Bol u levoj dojci nije znak karcinoma dojke, ali može biti znak razvoja srčanog infarkta! Ukoliko je bol jako intenzivan, i širi se na grudnu kost i u ruku, treba odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć – bol suled srčanog napada je jako značajan znak, jer žene  obolele od srca često mogu da ne daju značajne simptome. Pored bola u levoj dojci, srčani napad karakterišu i gubitak daha, bol u vilici, muka i povraćanje.

Sledeći organ koji može dati bol u levoj dojci jeste jednjak! Bolest jednjaka poznatija kao gastroefozagealna refluksna bolest kao jedan od svojim prvih simptoma daje upravo – bol u levoj dojci.

Oštar bol u levoj dojci mogu dati i oboljenja hrskavica grudne kosti ( kostohondritis ).

Poslednja, ali ne i najmanje značajna bolest koja može dati bol u levoj dojci jeste pneumonija pluća!

Probadanje u dojci nakon napornog treninga

Oštar bol u dojci se može javiti i nakon povratka kući iz teretane!

Nakon napornih trbušnjaka i dizanja tegova, često ume da se javi lažan bol u dojkama – to je zarpavo preneseni bol koji se primarno javio u mišićima ispod tkiva dojke – pektoralni mišići. Ukoliko osećate bol u dojkama nakon dolaska iz teretane, popijte aspirin – bol će nestati u roku od 45 minuta!

Lekovi koji uzrokoju probadanje u dojci

Razne grupe lekova mogu prouzrokovati pojavu žiganja, bockanja i bola u dojci:

– preparati digitalisa ( digoksin i digitoksin )

– beta blokatori

– hlorpromazin

– lekovi za regulisanje krvnog pritiska, kao što je Alfametildopa

– spironolakton ( diuretik )

Kako da se najlakše rešite bola u dojci?

Prevencija je veoma jednostavna, sastoji se u promeni stila života:

– žena stara između 30 i 50 godina, treba da nosi grudnjake adekvatne veličine, pogotovo nakon trudnoće kada su dojke opuštene. Strogo se preporučuje nošenje grudnjaka od pamučnog materijala

– pušenje može da da karakterističan bol u dojkama, prestanak pušenja će značajno sprečiti pojaćavanje bola u dojci

– treba smanjiti unos kofeinskih napitaka ( crni čaj, kafa ), potpuno izbaciti konzumiranje energetskih napitaka, kao i unos slatkiša

– treba povećati unos vitamina B

– tokom seksualnog odnosa, treba voditi računa da partner ne pritiska dojke – dojke moraju biti oslobođene bilo kakvog većeg pritiska

– u poslednje vreme, primenu u lečenju bola u dojkama nalazi i ulje od jagorčevine – preporučena doza aplikovanja ulja je od 120 do 160 miligrama ulja dnevno. Ulje od jagorčevine se koristi oko 4 meseci.

Ukoliko ove mere nisu dale značajne rezultate i probadanje u dojci se nastavlja, lekar može prepisati lekove koji regulišu hormonski status. Jedan od takvih lekova jesu danazol i tamoksifen ( mada se tamoksifen koristi za teže slučajeve ). Takođe, aplikovanje hladnih obloga mogu smanjiti bol u grudima, kao i korišćenje nesteroidnih antiupalnih lekova kao što su paracetamol ili brufen.