bolovi ispod desnog rebrA

Bol ispod desnog rebra: OVI UZROCI su UVEK razlog za brigu

Bilo kakav bol ispod desnog rebra je potencijalni razlog za brigu. Pošto se ispod desnog rebra nalazi mnogo vitalnih organa, ako osetite bolove u grudima ili gornjem delu stomaka na desnoj strani, ne bi trebalo da ih ignorišete.

Postoji mnogo potencijalnih uzroka za bol ispod desnog rebra. Najčešći su upala žučne kese ili kamen u žuči, kamen u bubregu, oboljenja jetre, upala slepog creva i gasovi. Bolovi ispod rebara sa desne strane se mogu javiti kao posledica pneumonije, povrede nekog rebra ili grudnog mišića, ili kao posledica upale grudne kosti.

U zavisnosti od uzroka, bol može biti blag, tup, hroničan i tako dalje. Bol u grudima je često više nalik peckanju ili neprijatnom osećaju stiskanja i teskobe. Mada nije svaki od ovih uzroka smrtonosan, ako dobijete ovakve bolove u grudima i rebrima, najbolje je da se obratite lekaru.

Ovde ćemo detaljnije razmotriti te uzroke.

bol ispod desnog rebrA

Uzroci bolova ispod desnog rebra

Ispod desnog rebra se nalaze jetra, žučna kesa i desni bubreg. Bilo kakva infekcija ili upala ovih organa može izazvati bolove u leđima i gornjem delu stomaka. Pošto se srce nalazi na sredini grudi, više ka levoj strani, problemi sa srcem se najčešće manifestuju u vidu bolova u levom delu rebara.

Da pođemo prvo od onoga što najčešće izaziva ovaj problem

1. Kamen u žuči može biti uzrok probadajućeg bola ispod desnog rebra

Oštar, probadajuć bol ispod desnog rebra koji se javlja iznenada može biti znak upale žučne kese ili kamenca u žuči. Žučna kesa se nalazi u gornjem delu stomaka, tik ispod desnog rebra. Žučna kesa je direktno povezana sa jetrom i ima važnu ulogu u razlaganju hrane i varenju.

Bol koji se javlja u gornjem desnom delu stomaka traje obično između petnaest minuta i dvadeset i četiri sata. Kod problema sa žuči, bolovi koji traju po nekoliko sati nisu neobična pojava. Pomeranje najčešće ne ublažava bolove, a ponekad se javlja i problem sa disanjem.

Osim kamena u žuči, iznenadni jaki bolovi ispod desnog rebra mogu biti simptom upale žučne kese. Jak, nepodnošljiv bol se može raširiti sve do levog ramena.

2. Oboljenja jetre uzrok jakih bolova

Bol ispod desnog rebra je ponekad simptom neke bolesti jetre. Kada jetra zbog nekog oboljenja počne da se, uslovno rečeno, rasteže, dolazi do jakih bolova. Ova pojava je česta i kada dođe do kongestivne srčane slabosti, oboljenja kod koga srce mnogo sporije pumpa krv i izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu. To dosta loše utiče na ostale organe u telu.

Jedan od načina da očuvate zdravlje svoje jetre jeste da se zdravo hranite i pijete čajeve koji čiste jetru. Još jedan način da sprečite oštećenje jetre jeste da izbegavate alkohol i ostale supstance koje loše utiču na jetru.

Iako ovo nije tačno mesto na kome se nalazi desni bubreg bol se prenosi

3. Kamen u bubregu uzrokuje oštar, jak bol ispod desnog rebra

Oštar, jak bol ispod desnog rebra može biti posledica kamena u bubregu. Kamen u bubregu se stvara od mineralnih naslaga i soli u bubrezima. Kada se taj kamen pomera, dolazi do jakih, probadajućih bolova.

Ovi bolovi se ponekad šire i na prepone. Kamen u bubregu izaziva i bolove prilikom mokrenja, a mokraća je često ružičaste ili crvenkaste boje. Ako dođe do infekcije bubrega, javljaju se i povišena temperatura i zamućen urin neprijatnog mirisa.

Postoji dosta načina da sprečite i ublažite simptome kamena u bubregu i bolova koje on izaziva. Namirnice koje su najbolje za prevenciju kamen u bubregu su lubenice, limun, jabuke, đumbir i golica.

Još jedan sjajan prirodni lek za kamen u bubregu je jabukovo sirće. Izmešajte jednu ili dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode i pijte ovu mešavinu nekoliko puta na dan. Jabukovo sirće uspešno razbija nakupljene soli u bubrezima i sprečava bolove u stomaku.

Pročitajte i>>>   Šta kaže poznati lekar o bolu ispod desnog ili levog rebra

4. Pankreatitis

Mada upala gušterače obično izaziva bolove u levoj strani stomaka, ponekad se bolovi jave i ispod desnog rebra. Pankreas radi zajedno sa žučnom kesom i jetrom i luči enzime koji su nam neophodni za varenje.

Postojanje kamena u žuči je relativno čest uzrok upale pankreasa. Drugi najčešći uzroci jakih bolova u pankreasu su česta konzumacija alkohola i povreda same gušterače. Pankreatitis izaziva bolove u gornjem delu stomaka i može se javiti i na levoj i na desnoj strani. Čak i blaži pankreatitis može izazvati jake bolove propraćene mučninom i povraćanjem.

Hronični pankreatitis često izaziva i masnu stolicu neprijatnog mirisa.Ako osetite oštar i jak bol ispod rebara koji uporno ne prolazi, a jave se i povišena temperatura, mučnina i povraćanje, nemojte odlagati posetu lekaru.

5. Upala slepog creva može izazvati bol ispod desnog rebra

Tup bol koji polako prelazi u oštar i javlja se ispod desnog rebra može biti znak upale slepog creva. Ako iz bilo kog razloga dođe do upale slepog creva, javlja se oštar bol oko pupka i na desnoj strani stomaka. Upala slepog creva je veoma opasno stanje i zahteva hitnu lekarsku pomoć, jer pucanje slepog creva može imati fatalan ishod.

Bol koji izaziva apendiktitis se obično prvo javlja oko pupka, a zatim postaje jači i pomera se ka desnoj strani stomaka, ispod rebara. Osim bolova, simptomi upale slepog creva su mučnina i povraćanje, gubitak apetita, dijareja, povišena temperatura i oticanje stomaka.

Ako sumnjate na upalu slepog creva, bez odlaganja potražite lekarsku pomoć. Još jedna jako važna stvar: ako sumnjate da je uzrok vaših bolova slepo crevo, nikako ne uzimajte antacide niti lekove protiv bolova, jer oni mogu izazvati pucanje slepog creva.

6. Gasovi mogu izazvati bolove

Gasovi mogu izazvati bolove u stomaku i neprijatan osećaj u predelu ispod rebara. Gasovi se često javljaju zbog hrane bogate ugljenim hidratima: vlaknima, skrobom i mlekom. Nakupljanje gasova u probavnom traktu može izazvati bolvoe na onoj strani tela gde se gasovi skupljaju.

Ako do nakupljanja gasova dođe u desnoj strani debelog creva, može se javiti bol sličan onom koji se javlja zbog upala slepog creva ili kamena u žuči.

Postoji mnogo prirodnih načina da sprečite bolove izazvane gasovima. Čaj od nane, kamilice ili đumbira su sjajni prirodni načini da sprečite pojavu gasova.

Bolesti pluća

Postoji dosta različitih bolesti pluća koje se mogu manifestovati u vidu bolova ispod rebara. Ako se bol javlja prilikom dubokog disanja, bez odlaganja idite lekaru.

1. Pleurizija izaziva oštre bolove

Pleurizija se javlja kada dođe do nakupljanja tečnosti između dva sloja tkiva koja obavijaju pluća. Suvišna tečnost u plućima izaziva pritisak na pluća, što rezultira oštrim bolovima na onoj strani pluća gde je došlo do nakupljanja tečnosti. Najčešći uzroci pleurizije su infekcije pluća, reumatski artritis i prelom rebara.

Bolovi u grudima koji se javljaju kao posledica pleurizije se obično pogoršavaju prilikom kašljanja i kijanja, a ponekad je i samo disanje bolno. Ako se pleurizija javila na desnom plućnom krilu, bol se može raširiti do ispod desnog rebra, desnog ramena i leđa.

Pleurizija može dovesti do kolapsa pluća.

2. Kolaps pluća izaziva jake, probadajuće bolove

Kolaps pluća izaziva jake, probadajuće bolove koji se pogoršavaju dok dišemo. Osim bolova, simptomi kolapsa pluća su suv, bolan kašalj.

Pušenje i korišćenje droga drastično povećava rizik od spontanog kolapsa pluća. Povreda grudi je još jedan čest uzrok kolapsa pluća.

3. Pneumonija može izazvati probadajuće bolove u grudima

Pneumonija izaziva jake, probadajuće bolove u grudima koji se pogoršavaju prilikom dubljeg disanja. U zavisnosti od toga koje je plućno krilo pogođeno, bol se može javiti ispod levog ili desnog rebra.

Pneumonija može biti posledica virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. Ostali simptomi pneumonije su kašalj, povišena temperatura, drhtavica i glavobolje.

4. Rak pluća i jaki bolovi u grudima

Rak pluća izaziva jake bolove u grudima i ramenima. Naravno, ovo nije jedini simptom raka pluća. Ostali simptomi su hroničan kašalj, iskašljavanje krvi, umor, naglo mršavljenje i gubitak apetita. Nešto ređi simptom raka pluća jeste i bol ili neprijatan osećaj ispod desnog rebra.

Problemi sa varenjem

Osim “zarobljenih” gasova, još neka oboljenja i problemi sa debelim crevom i varenjem mogu izazvati jake bolove ispod desnog rebra.

1. Sindrom iritabilnih creva

Još uvek nije poznato šta izaziva sindrom iritabilnih creva. Simptomi ove bolesti su nadutost, jaki gasovi i bol u donjem stomaku. Ponekad iritabilna creva izazivaju i bolove u grudima, gorušicu i probleme sa gutanjem.

Jedan od najboljih tretmana za sindrom iritabilnih creva jeste sok od aloje.

2. Ileus (intestinalna opstrukcija, blokada creva)

Hronična opstipacija može dovesti do blokade creva i jakih bolova u stomaku.

Poznata je anegdota u lekarskim krugovima kada je pacijent primljen u hitnu pomoć sa jakim bolovima u grudima i stomaku i poteškoćama sa disanjem. Na kraju su lekari otkrili da je u pitanju blokada creva.

Nakon defekacije, svi ovi problemi su nestali. Zaključak: ileus je čest problem, ali se retko kada prepoznaje.

Najbolji prirodni laksativi su suve šljive, ricinus, kivi i kokosova voda.

3. Upalne bolesti creva čest uzrok bolova ispod rebara

Upalne bolesti creva su još jedan čest uzrok bolova ispod rebara. U upalne bolesti creva spadaju ulcerozni kolitis i Kronova bolest i javljaju se zbog jakih upala u probavnom traktu.

Upalne bolesti creva izazivaju bolove ispod rebara, kašalj i probleme sa gutanjem.  

4. Povrede izazvaju jake bolove.

Povreda jednog ili više rebara na desnoj strani, ili mišića koji spajaju rebra će sigurno izazvati jake bolove. U zavisnosti od težine povrede, bol može biti različitog intenziteta.

Povreda rebara može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, poput kolapsa pluća i pleurizije. Povreda može dovesti i do oštećenja organa na desnoj strani, jetre ili bubrega. Ponekad dolazi i do oštećenja slezine, koja se nalazi ispod levog rebra.  

Bol ispod desnog rebra – kada posetiti lekara?

Ako osetite iznenadan, jak bol ispod rebara i nemate pojma šta mu je uzrok, najbolje je da odmah odete kod lekara.

Takođe, najbolje je da posetite lekara bez odlaganja ako se uz bol u grudima javi još neki od ovih simptoma:

  • iznenadna teskoba, osećaj stiskanja i mrvljenja u predelu grudne kosti
  • bol ispod rebara se širi u vilicu, levu ruku ili leđa
  • ubrzan rad srca ili ubrzano disanje
  • mučnina
  • vrtoglavica
  • nizak pritisak
  • temperatura i drhtavica