Bol ispod pazuha desne ruke

Bol ispod pazuha desne ruke mogući uzroci, lečenje i prirodni lekovi

Da li ste ikada osetili bol ispod desnog pazuha? Neki ljudi imaju osećaj žuljanja ili pečenja, dok drugi imaju osećaj ukočenosti u ovom području. Postoji mnogo uzroka za pojavu bola ispod pazuha desne ruke koji mogu ići od bezazlenih, kao što je napetost mišića, do teških stanja, kao što je karcinom. Zato je neophodno da se razmotri vaš problem i otkrije šta može biti uzrok simptoma, zatim pronaći pravi lek.

Šta može izazvati boj ispod pazuha desne ruke ?

 1. Istegnuce mišića

Mišić pectoralis je glavni mišić na grudnom košu koji se može povrediti ako imate intenzivan trening bez zagrevanja. Istegnuti mišić može izazvati bol pod desnim pazuhom ali obično to nije ozbiljno stanje, očekujte da prođe za nekoliko dana.

 1. Otečeni limfni čvorovi

Limfni čvorovi su mala, ovalna tkiva koja se nalaze svuda po telu, ali ih najviše ima na vretu, ispod pazuha i na preponama. Vaši limpfni čvorovi mogu da oteknu u slučaju infekcije izazvane virusima, bakterijama ili parazitima. Ostala stanja koja mogu izazvati oticanje limfnih čvorova ispod pazuha desne ruke uključuju karcinom i autoimuni poremećaji kao što su reumatoidni artritis.Otok limfnih čvorova ispod pazuha zbog virusne ili bakterijske infekcije je najčešći uzrok za pojavu bolova na ovom mestu.Za lečenje bakterijske infekcije se koriste antibiotici.

Bol ispod pazuha desne ruke

 1. Dijabetes

Ovo stanje se karakteriše nekontrolisanim povećanjem nivoa šećera u krvi. Ako se ne leči, može doći do komplikacija kao što su oštećenje nerava ili preiferne neuropatije.Kada višak šećera (glukoze) oštećuje male krvne sudove oko nerava, uglavnom utiče na nogama i stopalima. Bol ispod desnog pazuha se može desiti kada su pogođeni nervi ispod pazuha izazivajući oštre bolove.

 1. Karcinom dojke

Bol ispod pazuha desne ruke može biti simptom karcinoma dojke što je jedan od najčešćih zdravstvenih probema žena. Karcinom dojke je bezbolan u većini slučaja. Ako žena ima izraslinu u dojci ili ispod pazuha najbolje je odmah kontaktirati lekara kao bi dobila ispravnu dijagnozu i lečenje.

Karcinom dojke ima i druge simptome, uključujući zgusnuta tkiva ili čvorić u dojci, promene na veličini i obliku dojke, otvaranje rupica na koži dojke, osip na koži oko bradavice, ispuštanja ili pražnjenja boje krvi iz bradavica, promene na izgledu bradavica itd.

 1. Herpes zoster

Herpes zoster (crvenilo) je izuzetno bolno stanje izazvano virusom koji napada nerve.Praćeno je neprijatnim osipom na koži koji ima tendenciju da se širi na jednoj strani tela, obično na licu, grudima, leđima ili rukama. Ukoliko ste pogođeni ovim stanjem možete imati ozbiljne bolove ispod pazuha.

 1. Upala folikula dlake

Pojedini delovi tela, uključujući i područje ispod pazuha imaju više folikula dlaka koje su sklone upalama. Upala ovih folikula i okolnih znojinih žlezda može se pojaviti kada ih napadnu bakterije. Ovo se takođe može desiti kada su pore začepljene mrtvim ćelijama kože, bakterijama ili viškom ulja. Ovo može da dovede do inficiranih cisti i sinusnih trakta, koje mogu izazvati bol, svrab, formiranje gnoja i ožiljaka. Ako je vaš desni pazuh pod tim uticajem doživećete bol u tom području. Ukoliko je stanje ozbiljno neophodno je uklanjanje ciste i antibiotska terapija.Ovakve upale veoma često izazivaju bol ispod pazuha desne ruke.

 1. Anksiozni bolovi

Anksiozni bolovi mogu biti izazvani usled potresa, znojenja ispod pazuha, povećanog broja otkucaja srca, znojenja i iritacija.I ovi simptomi mogu dovesti do bola ispod pazuha. Halapljivo gutanje uz ubrzan rad srca može izazvazi grčenje mišića, onda se dodaje znojenje na bolni i iritirajući osećaj, koji čine da se u pazuhu oseti bol.

 1. Periferna vaskularna bolest

Suženje arterija u nogama i rukama prouzrokuje smanjenje protoka krvi u ovim oblastima. To može dovesti do oštećenja tkiva koje obično izaziva oštre, probadajući bol.

 1. Depilacija

Depilacija i brijanje mogu izazvati bolove ispod pazuha. Ako imate bolove ispod desnog pazuha nakon depilacije, umite lek protiv bolova i izbegavajte da ga dodirujute neko vreme dok se ne izleči koža. Da bi se izbegli takavi bolovi, pre depilacije treba da očistite to područje i da se uverite da su dlake dovoljno duge za uklanjanje.

Kada posetiti lekara

U većini slučajeva bol ispod pazuha desne ruke nije ozbiljan problem i prolazi bez lečenja za nekoliko dana. Međutim, možda ćete morati posetiti lekara ukoliko se pojavi nešto od navedenog:

 • Bol ispod desnog pazuha se kreće ka grudima, može biti povezana sa bolestima srca
 • Slabost mišića ruke, osećaj da vas nešto peče, neobično zapaljenje kože itd.
 • Ukočenost ili peckanje u rukama
 • Tvrde grudvice ispod kože
 • Nemogućnost da pokrećete normalno ruke ili prste.

Kako ublažiti bol ispod desnog pazuha

Tretman protiv bola ispod vašeg desnog pazuha zavisi od tačnog uzroka. Ako su vaši simptomi blagi, velike su šanse da će bol vremenom nestati. Ukoliko je bol ispod desnog pazuha uzrokovana naprezanjem mišića, jednostavni, kućni lekovi mogu pomoći da se bol ublaži. Međutim, ponekad, će vam biti potrebne druge terapije koje uključuju prepisane lekove, fizikalni terapiju i hirurške intervencije.

Ako verujete da niste u teškom stanju, neki prirodni lekovi se mogu primeniti pre nego što zatražite lekarsku pomoć:

 • Hladne obloge. Nanesite pakovanje leda ili hladnu mokru krpu direktno na pazuh kako bi smanjilo upalu i ublažilo bol.
 • Topla kupka. Dodajte jednu kašiku sode bikarbone u toplu voda, a zatim se okupati kako bi se smanjio svrab, bol i upala.
 • Masaža. Nažno masirajte svoj pazuh kako bi umanjili otok i poboljšali cirkulaciju krvi.
 • Izbegavajte masnu i začinjenu hranu. Određene namirnice mogu izazvati pojačano znojenje, naročito ispod pazuha. Veća je verovatnoća rasta broja bakterija u ovim oblastima, što može pogoršati problem, tako da je najbolje izbegavati takvu hranu.
 • Dobra higijena. Da biste izbegli infekciju, praktikujte dobru higijenu. Bolne grudvice ispod pazuha ćete brže izlečiti ukoliko ih držite suvim i čistim.