Bol u donjem delu leđa

Verovatno ne postoji čovek koji nikada nije osetio bol u donjem delu leđa. Bolovi u donjem delu leđa se mogu javiti kod svakoga, bez obzira na pol i godine. Bol u donjem delu leđa se uglavnom javlja samo na desnoj ili samo na levoj strani, i kreće se od jedva primetnog pa do oštrih i probadajućih bolova koji onemogućuju većinu aktivnosti.

Donji deo leđa se naziva lumbalnim regionom, pa se bol u donjem delu leđa stručno zove lumbago. Postoji mnogo stvari koje mogu izazvati bol u donjem delu leđa. Na primer, povreda mišića i ligamenata zbog opterećenja i trenja, upala nekog organa u tom delu tela, pa čak i problemi sa varenjem mogu izazvati ovakve bolove.

U zavisnosti od uzroka, uz bol u donjem delu leđa se mogu javiti još neki simptomi. Recimo, uklešteni nervi u ovom delu leđa mogu izazvati utrnulost ili obamrlost, a ponekad i jake bolove u jednoj nozi. Kamen u bubregu može izazvati bolove u leđima, preponama i stomaku kada krene da izlazi. Kod mnogih žena se javljaju bolovi u krstima pre menstruacije.

Ovde ćemo navesti i objasniti moguće uzroke ovakvih bolova i kako da ih ublažite na prirodan način.

Simptomi bolova u donjem delu leđa

Blaži ili oštriji bolovi, kao i ukočenost i napetost mišića, su najčešći simptomi ovih problema. Uzroci bolova u donjem delu leđa su brojni i njihovi simptomi su često različiti.

Jedan od najčešćih simptoma koji se javlja uz jake bolove jeste problem sa kretanjem. Na primer, ukleštenje nerava u lumbalnom delu kičme izaziva bolove ako dugo stojite, kada ustajete sa stolice ili se saginjete. Bol je prilično intenzivan i obično se širi kroz desnu nogu.Uklešteni nervi u donjem delu kičme obično izazivaju i bolove u preponama, stomaku, ili uz kičmeni stub i u gornjem delu leđa.

Bol u donjem delu leđa često stvaraja i problem sa mokrenjem. Bubrežna oboljenja su čest uzrok bolova koji se javljaju na samo jednoj strani donjeg dela leđa. Ako uz bolove u donjem delu leđa imate i bolove u slabinama, peckanje prilikom mokrenja, zamućen urin i/ili grčeve u donjem stomaku, onda je problem najverovatnije vezan za bubrege.

Zbog čestih problema sa menstrualnim ciklusom, žene češće osećaju bolove u krstima i donjem delu leđa nego muškarci. Ciste na jajnicima, miomi na materici i endometrioza su takođe česti uzroci bola u leđima na samo jednoj strani. Ostali simptomi ovakvih problema su krvarenja van menstruacije i jači grčevi pred menstruaciju. Bolovi u donjem delu leđa su takođe česta pojava tokom trudnoće.

Bolovi u donjem delu leđa zbog problema sa kičmom, nervima i mišićima

Najčešći uzrok bolova u donjem delu leđa na desnoj strani jesu problemi sa mišićima, nervima, kičmom i karlicom.

Povreda leđa i oštećenje nerava ili mišića

Starost, naprezanje ili klasična povreda donjeg dela leđa su neki od jasnih uzroka bolova u donjem delu leđa na desnoj strani. Donji deo leđa je svakodnevno pod velikim pritiskom i opterećenjem. S vremenom, to može dovesti do malih pukotina u pršljenovima ili cepanja mišića.

Povreda ili “trošenje” mogu izazvati čak i pucanje diska. To izaziva jake bolove, koji mogu sasvim onemogućiti najjednostavnije aktivnosti, poput šetnje ili savijanja. Nije redak slučaj ni da se bol izazvan povredom nekog mišića ili nerva u leđima oseti u stomaku ili preponama.

Ako ste imali neku povredu i osećate oštar bol u leđima, najbolje je da stavite hladne obloge kako biste ublažili otoke i bol. Tokom prva dva dana nakon povrede najbolje je koristiti hladne obloge, a zatim preći na tople.

Bol u donjem delu leđa zbog istegnuća mišića

Istezanje mišića na desnoj strani leđa može izazvati jake bolove u tom delu, a često se bolovi šire i kroz celu desnu nogu. Ako je došlo do povrede ili cepanja mišića, bol je veoma oštar i potrebno je više vremena da prođe.

Naučnici smatraju da je bol u donjem delu leđa poprimio razmere prave epidemije, jer sve više ljudi nije fizički aktivno.

Najčešći uzroci istegnuća mišića u donjem delu leđa je nošenje teških stvari i torbi ili prenaporna fizička aktivnost koja opterećuje ove mišiće.

I hroničan i akutan bol koji se javljaju zbog istegnuća mišića mogu onemogućiti osobu da radi većinu stvari. Osim obloga i masaže, najbolji način da sprečite i ublažite bolove i napetost u mišićima jeste da poboljšate svoje držanje i smanjite opterećnje na te mišiće.

Išijas – uzrok za bol u donjem delu leđa

Išijas je prilično čest problem, i obično pogađa samo jednu stranu tela. Išijadični živac kreće iz donjeg dela leđa, račva se i ide kroz obe noge. Ako dođe do oštećenja ili ukleštenja desnog išijadičnog živca, verovatno ćete osetiti bolove u donjem delu leđa, desnoj butini i trnjenje u celoj nozi.

Bol zbog išijadičnog živca može izazvati blag ili oštar bol u donjem delu leđa. Ovakvi bolovi su često nalik električnom šoku i izazivaju jako peckanje u zadnjici, zadnjem delu nogu, pa čak i u stopalima. Kašljanje ili kijanje obično izaziva oštar bol koji se širi kroz celu nogu.

Jaki bolovi izazvani išijasom se mogu ublažiti laganim vežbama, koje će osloboditi napetost. Na primer, pokušajte sa jogom, kako biste istegli problematične mišiće i ublažili bolove. Tople obloge su još jedan izvrstan način da ublažite ovakve bolove.

Diskus hernija

Diskus hernija može izazvati užasne bolove u donjem delu leđa, u levoj ili desnoj strani, u zavisnosti od toga koji disk je problematičan. Između kičmenih pršljenova nalaze se mali diskovi, i oni služe da podupiru kičmu i spreče trenje između pršljenova. Povreda ili oštećenje nekog od tih diskova izaziva oštre bolove u leđima.

Simptomi prolapsa diska su jaki bolovi na mestu povrede. Ovaj bol se može širiti do zadnjice i kroz noge. Ležanje obično olakšava bolove. U najtežim slučajevima, diskus hernija dovodi do gubitka kontrole nad bešikom i crevima, u slučajevi kada je prolaps diska izazvao i oštećenje nerava.

Najbolje je da koristite tople i hladne obloge za ublažavanje bolova na početku, i da izbegavate svaku fizičku aktivnost koja pogoršava te bolove. Neke jednostavne vežbe vam mogu pomoći da ojačate mišiće u leđima i da sprečite diskus herniju. Izbegavajte da podižete teške stvari kako biste sprečili povredu nerava, mišića i pršljenova.

Loše držanje i bol u donjem delu leđa

Nepravilno sedenje ili stajanje stvara pritisak na donji deo leđa i može izazvati veoma jake bolove. Loše držanje dovodi do nepravilnog položaja mišića, što u konačnici dovodi do njihovog skraćivanja i zatezanje.

Bol u donjem delu leđa se, zapravo, najčešće javlja zbog nepravilnog držanja. To s vremenom dovodi do jakog, hroničnog bola, jer ti mišići slabe, pošto moraju mnogo da se napinju kako bi održali stabilnim gornji deo tela.

Izbegavajte tromo držanje za radnim stolom, jer to izaziva ove bolove. Potrudite se da stojite sa pravim ramenima i uvek proverite da li vam je stolica udobna i da li je dobra potpora za lumbalni deo kičme.

Jedan od najboljih načina da poboljšate svoje držanje jeste da ojačate mišiće donjeg dela leđa adekvatnim vežbanjem. Postoji mnogo korisnih vežbi za poboljšavanje držanja, a one takođe pomažu u sprečavanju bolova u ramenima i vratu.

Artiritis donjeg dela leđa

Bol u desnom donjem delu leđa se može javiti zbog artritisa, koji izaziva upalu sakroilijačnog zgloba i/ili karlične kosti.

Ankilozirajući spondilozitis je tip artritisa koji izaziva jak bol u donjem delu leđa, samo sa jedne ili sa obe strane. S vremenom može doći i do srastanja pršljenova, što stvara jak pritisak i bolove u donjem delu leđa. Ovakvi bolovi se najčešće javljaju nakon određenog perioda neaktivnosti.

Lumbalna spinalna stenoza (suženje lumbalnog kanala kičme) je još jedna vrsta artritisa koja izaziva hronične bolove u donjem delu leđa, nalik grčevima. Ostali simptomi ovakvog suženja kanala kičme su oštri bolovi prilikom hodanja, i obamrlost u nogama. 

Fizikalna terapija može uspešno ublažiti bol u donjem delu leđa. Fizikalna terapija će vam pomoći i da bolje spavate.

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba

Problemi u donjem delu kičme, gde se spajaju sakroiličajni zglob i kuk, su prilično česti, a relativno teško ih je dijagnostikovati. Sakroilijačni zglob se nalazi između kuka i kičme, i bilo kakva upala ili preveliki pritisak na ovaj zglob rezultira lumbagom i jakim bolovima.

Stručnjaci procenjuju da je disfunkcija sakroilijačnog zgloba uzrok bolova u kičmi kod četvrtine svih pacijenata sa ovim problemom. Upala sakroilijačnog zgloba takođe rezultira probadajućim bolovima u zadnjici i unutrašnjoj strani butina.

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba rezultira različitim intenzitetom bolova u donjem delu leđa sa obe strane. Bolovi se obično i šire u prepone, butine ili gornji deo leđa. Obično se ovakvi bolovi osećaju na samo jednoj strani.

Bol na desnoj strani u donjem delu leđa izazvan problemima sa unutrašnjim organima

Konstantan tup bol u donjem delu leđa, ili oštar, intenzivan bol mogu da se jave zbog upale ili oboljenja nekog unutrašnjeg organa smeštenog ispod rebara. Na desnoj strani, ispod rebara, nalazi se desni bubreg, koji se nalazi više prema leđima, tik ispod rebara.

Deo želuca i creva se takođe nalaze na desnoj strani stomaka, a ako imate problema sa probavnim organima, taj bol se može javiti i u donjem delu leđa.

Deo ženskog reproduktivnog sistema takođe je smešten na desnoj strani. Na primer, cista na desnom jajniku takođe može uzrokovati jak bol u donjem delu leđa.

Problemi sa bubrezima

Infekcije bubrega ili upala bubrega mogu biti uzrok bola u srednjem i donjem delu leđa, i taj bol se obično širi prema lumbalnom delu kičme. Bubrezi se nalaze ispod rebara, u donjem delu leđa, a bakterijske infekcije bubrega nisu retka pojava.

Najčešći simptomi infekcije bubrega su bol i neprijatan osećaj u donjem delu leđa i u preponama. Uz bolove u donjem delu leđa, simptomi infekcije bubrega su i bolovi u slabinama, temperatura, mučnina, povraćanje, iscrpljenost i dijareja.

Ako imate bolove u leđima i slabinama, osećate peckanje prilikom mokrenja i mokraća ima neprijatan miris i zamućena je, posetite lekara kako bi se utvrdilo o kakvoj je infekciji reč.

Jedan od najboljih načina da sačuvate zdravlje svojih bubrega jeste da pijete dovoljno vode. Tečnost ne samo da će sprečiti dehidrataciju, već će i pomoći u detoksikaciji bubrega i izbacivanju svih nepotrebnih materija iz organizma. Smanjite unos alkohola, konzumirajte manje šećera, soli i kofeina, jer ove loše navike mogu znatno uticati na vaše bubrege.

Kamen u bubregu kao uzrok bola u donjem delu leđa

Kamen u bubregu je još jedan čest uzrok bolova u donjem delu leđa, i bolovi mogu biti i tupi i oštri, a često se šire i na prepone. Kamen u bubregu je zapravo grumenčić minerala koji se polako talože u bubrezima.

Bol se obično oseća samo kada se taj kamen pomera. Bolovi zbog kamena u bubregu se najčešće osete na samo jednoj strani.

Bol najčešće počinje ispod rebara, a zatim se širi u donji deo stomaka i prepone. Kamen u bubregu je čest uzročnik bolova u donjem delu leđa.

Jabukovo sirće je jedan od najboljih prirodnih lekova za kamen u bubregu. Kiselost razblaženog sirćeta pomaže da se ove naslage minerala razlože u bubrezima i da se bezbolno izbace iz organizma.

Kako lečiti bolove u donjem delu leđa?

Toplota pomaže u ublažavanju bolova tako što poboljšava cirkulaciju i opušta napete mišiće.

Tople obloge su sjajan način da ublažite bolove, bilo da su oni izvazvani napetim mišićima, istegnutim ligamentima, ukočenim zglobovima, predmenstrualnim sindromom ili problemima sa varenjem.

Kako da napravite toplu oblogu?

Evo kako da napravite adekvatnu toplu oblogu, od koje će vas bol brzo uminuti:

 1. Uzmite čistu čarapu i napunite je do sa malo pirinča.
 2. Zavežite čarapu kako se pirinač ne bi prosuo.
 3. Stavite je u mikrotalanu pećnicu i dobro zagrejte (ali ne previše; dovoljno da možete da je držite bez problema).
 4. Umotajte ovu oblogu u mokar, topao peškir i stavite na bolno mesto, kako biste poboljšali cirkulaciju.
 5. Držite oblogu oko 20 minuta (po potrebi, ponovo zagrejte pirinač) .
 6. Držite ovu oblogu po tri ili četiri puta na dan, kako biste brzo i lako ublažili bolove.

Kada posetiti lekara zbog bola u donjem delu leđa?

Utvrđivanje uzroka bola u donjem delu leđa koji se javlja samo na desnoj strani ponekad može biti teško. Obično bol prolazi uz prirodne mere.

Međutim, obavezno posetite lekara ako se bol u donjem delu leđa javi u sledećim okolnostima:

 • bol je propraćen temperaturom
 • bol se javio nakon povrede i obloge ne pomažu
 • osećate utrnulost ili “mravinjanje” u jednoj ili obe noge
 • povreda kičme ili iskakanje diska je propraćeno gubitkom kontrole nad bešikom i crevima
 • bol u donjem delu leđa na desnoj strani je veoma jak i onemogućuje vas da radite većinu stvari
 • bol je hroničan i traje duže od šest nedelja

[icegram campaigns=”8788″]