Bol u grudnoj kosti – uzroci i lečenje

Bol u grudnoj kosti, odnosno bol u grudima, zna da bude zastrašujuć i alarmantan kao znak potencijalnog problema sa srcem. Grudna kost ili sternum je pljosnata kost na sredini grudi koja se gornjim delom spaja sa ključnim kostima. Ime je dobila po rimskom maču sternumu jer izgledom podseća na njega. Podeljena je na tri dela: manubrijum (drška mača), korpus sternuma (telo ili oštrica mača) i ksifoidni nastavak (mačni nastavak), a sa rebrima je povezana sa prvih sedam rebarnih hrskavica. Grudna kost i rebra imaju zadatak da štite unutrašnje organe, kao što su pluća i srce.

Za razliku od bolova u grudima koji su posledica kardiovaskularnih uzroka, bol u grudnoj kosti se širi zrakasto i oštar je. Bol u grudnoj kosti se obično pojačava usled istezanja ili vršenja pritiska na ovu površinu. U nekim slučajevima možete čak čuti krckanje ili pucketanje.bol-u-grudnoj-kosti

Ovde ćemo dati kratak pregled uzroka pojave bola u grudnoj kosti, kao i mogućnosti lečenja.

Uzroci bola u grudnoj kosti

Gorušica – Kada je uzrok gorušica, bol u grudnoj kosti se oseća u donjem delu i najčešće se javlja kod trudnica. Ovaj bol može da se širi zrakasto ili da zadire u grudni koš. Ukoliko bol ne zrači ka leđima i rukama, ili ne izaziva osećaj stezanja, nema mesta panici.

Kostohondritis – Ovo je najčešći uzrok bola u grudnoj kosti koji izaziva manja povreda grudne kosti ili grudnog koša. Rezultat je prenaprezanja mišića ili ligamenata grudi. Bol će se pojačati ako se na bolnu površinu vrši pritisak.

Operacija – Podvrgavanje operativnom zahvatu u blizini grudi može da izazove bol u grudnoj kosti. Vremenom će bol nestati ali se može javljati povremeno tokom nekih aktivnosti.

Oštećenje zgloba – Bol u susednim zglobovima ili čak artritis mogu za rezultat da imaju bol u grudnoj kosti. Ovaj bol može da se pojača tokom nekih aktivnosti ili prilikom podizanja tereta. Čak i otežano disanje može da dovede do bola u grudima, ukoliko je uzrok povreda zgloba.

Upala – Upala grudnog koša može da doprinese bolu u grudnoj kosti. Bol će se pojačavati tokom pomeranja ili disanja. Preterane fizičke aktivnosti, upala pluća, pleuritis (upala plućne maramice) ili tuberkuloza spadaju u potencijalne uzroke zapaljenja u i oko grudne kosti.

Napadi panike – Osobe koje pate od anksioznosti mogu da osete bol u grudnoj kosti u toku napada panike. Uzrok ovome je stres, a može da liči na simptome srčanog napada. Ako ste svesni šta su okidači napada anksioznosti to vam može pomoći da smanjite njihovu pojavu, a tako i umanjite rizik za javljanje bola u grudnoj kosti.

Prelomi grudne kosti – U nekim slučajevima, može doći do preloma grudne kosti što izaziva bol. Ovu vrstu preloma obično izazivaju fizičke traume u koje spadaju saobraćajne nesreće ili direktan udarac u grudnu kost. Sa prelomom grudne kosti fizičke aktivnosti će biti ograničene, a lekar vam može prepisati lekove protiv upale i bola.

Bol u grudnoj kosti tokom vežbanja i trčanja

Mada su fizičke vežbe korisne, one mogu da izazovu bol u grudnoj kosti. Ovo se javlja usled toga što se neke osobe preopterete pa usled toga dolazi do istezanja mišića ili čak oštećenja zglobova. Veoma je važno da pravilno vežbate i budete svesni svojih mogućnosti. Vežbe uvek postepeno pojačavajte da biste smanjili rizik od povreda.

Osim toga, ako se bol u grudnoj kosti javlja samo za vreme trčanja, razlozi mogu biti brojni, a u njih spadaju i gastrointestinalni poremećaji, kao što su refluks želudačne kiseline i upala. Ako bol u grudnoj kosti nastavi da se javlja tokom vežbanja ili trčanja, obratite se lekaru radi dijagnoze uzroka i pravilnog lečenja.

Lečenje bola u grudnoj kosti

Lečenje zavisi od uzroka koji izaziva bol u grudnoj kosti. Evo nekih metoda lečenja koje se odnose na uobičajene uzroke bola u sternumu.

 Problemi sa varenjem – Ako je bol u grudnoj kosti izazvan problemima sa varenjem, trebaće vam lekovi koji leče gorušicu. Ako imate hroničnu gorušicu, obratite se lekaru.

Anksioznost – Utvrdite šta su okidači i izbegavajte ih što je više moguće. Primenjujte tehnike smirivanja i smanjite stres tako što ćete usporiti disanje.

Upale i kostohondritis – Lekovi protiv upale i ledene obloge na grudima mogu da smanje otok. Kod kostohondritisa bol se može ublažiti primenom toplih obloga. Ako ste povređeni, ograničite fizičke aktivnosti i vodite računa o pokretima koje pravite.

Prelom grudne kosti – Tražite lekarsku pomoć naročito ako padate u nesvest, imate probleme sa disanjem, povraćate krv, imate bolove u trbuhu, leđima ili grudima,  a isto tako i ako imate groznicu ili primetite smanjeno lupanje srca. Lekar će obaviti preglede kojima će utvrditi da li je u pitanju prelom ili neki drugi uzrok poput upale pluća.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru zbog bola u grudnoj kosti

Ako pored bola u grudnoj kosti imate simptome kao što su: otežano disanje, bol u vilici ili bol koji se zrakasto širi ka rukama i leđima, trebalo bi odmah da se javite lekaru jer to može biti znak srčanog napada. Ako imate učestalu gorušicu, takođe bi trebalo da tražite lekarsku pomoć. Na kraju, ako je bol u grudnoj kosti praćen groznicom, crvenilom ili oticanjem ili bilo kojim znakom infekcije, odmah se javite lekaru.