Bol u levoj dojci mogući uzroci

Spisak najčešćih uzroka koji jesu i koji nisu povezani sa dojkom

Kada osetite bol u levoj dojci, verovatno odmah pomislite na rak dojke, ozbiljnu infekciju ili infarkt.

U ovom članku ćete saznati više o uobičajenim uzrocima bola u levoj dojci, od kojih su neki povezani sa dojkom, a neki nisu.

Uzroci bola u levoj dojci povezani sa dojkom

Vaše dojke su prekrivene osetljivom, elastičnom kožom koja štiti nerve, krvne sudove i vezivna tkiva, kao i izvodne kanale i režnjeve mlečnih žlezda koje luče mleko.

Ako ste imali povredu dojke, možete očekivati pojavu podliva i bol koji će trajati dok koža i tkivo ispod nje ne zacele.

Posle bilo koje vrste operacije dojke – povećavanje, smanjivanje, rekonstrukcija – dojke će vas boleti jer rezovi zarastaju i formira se ožiljačno tkivo.

Pored toga, nekoliko dobroćudnih ali bolnih oboljenja mogu da nastanu u sistemu za lučenje mleka. Ispod bradavice ili areole može da se formira apsces, mlečni kanali mogu da se začepe i inficiraju, izazivajući mastitis ili duktalnu ektaziju. Ciste u dojkama i fibroadenomi mogu da narastu i sabiju sistem za lučenje mleka ili vezivno tkivo, izazivajući bolove.

Hormonske promene mogu da izazovu osetljivost dojki, posebno kada se njihov nivo menja tokom menstrualnog ciklusa ili dok uzimate hormonske tablete, kao što su oralni kontraceptivi ili hormonska terapija. Hipotiroidizam – koji karakteriše nizak nivo hormona štitne žlezde – isto tako može da bude povezan sa dobroćudnim poremećajima dojke koji izazivaju bol.

Ako sumnjate na infekciju ili upalu dojke, obratite se lekaru ili ginekologu. Možda ćete morati da uzimate antibiotike ili druge lekove da biste rešili problem. Konačno, kada god otkrijete izraslinu ili kvržicu na dojkama koje nisu povezane sa menstrualnim ciklusom, odmah se javite lekaru da biste dobili dijagnozu i terapiju.

Rak leve dojke

Opsežna studija SEER (Surveillance, Epidemiology and End Results – Praćenje, epidemiologija i krajnji ishod) prikupila je podatke 250.000 žena i muškaraca kojima je dijagnostikovan rak dojke. Od 1973 – 1992 SEER istraživači su otkrili da oko 5% više karcinoma dojke počinje u levoj dojci ženskih pacijenata. Muški pacijenti sa rakom dojke su imali podjednake šanse za razvoj karcinoma u obe dojke.

Bez obzira na to, kada obavljate mesečni samopregled dojki, nemojte se fokusirati samo na levu stranu, već podjednaku pažnju posvetite i levoj i desnoj dojci. Idite na redovne skrininge i godišnje fiziološke preglede. Rak dojke obično ne izaziva nikakve bolove, mada je u nekim slučajevima i to moguće.

Uzroci bola u levoj dojci koji nisu povezani sa dojkom

Ponekad kada se oseti bol, nije lako odrediti šta tačno boli i gde je žarište bola. Kada vas zaboli sa leve strane grudnog koša, možete da pomislite da je to bol u levoj dojci, mada on zapravo može da bude ispod leve dojke.

Ispod dojki se nalaze mišići zida grudnog koša u kojima mogu da se jave grčevi usled anksioznosti i stresa, izazivajući bol koji može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko dana.

Bol usled tenzije mišića zida grudnog koša može da se javi samo na levoj ili samo na desnoj strani. Isto tako, ako ste istegli grudni mišić ili imate povredu na levoj strani grudnog koša, posledica može da bude bol.

Pored toga, srce se nalazi ispod leve dojke. Bol u levoj dojci može da ukazuje na srčani napad – ovo je veoma ozbiljno i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Premda tipični simptomi infarkta uključuju stežući bol ili pritisak u predelu grudnog koša, zajedno sa ošamućenošću ili znojenjem, neke osobe – posebno žene – imaju samo blage ili atipične simptome. U njih spadaju mučnina i povraćanje, kratak dah ili bol u leđima i vilici.

Pošto jednjak prolazi ispod leve dojke, gastoroezofagealni refluks povremeno može da se ispolji kao bol u levoj dojci. Povezano oboljenje, hijatus hernija (želudačna kila), može da izazove slične simptome.

Ako je osećaj bola u levoj dojci zapravo lociran u hrskavici, onda kostohondritis u grudnoj kosti (sternumu) može da izazove bol u levoj ili desnoj strani grudi, kada dođe do upale hrskavice.

Fibromialgija može da izazove bol u bilo kom delu tela, a bol u grudima nije retkost. Fibromialgija može da zahvati mišiće, zglobove i vezivna tkiva i izazove rasprostranjeni bol ili bol u žarištu.

Upala pluća ili krvni ugrušak, takođe mogu da izazovu bol na levoj strani jer su pluća u grudnom košu ispod dojki.

Šta bi trebalo da radite?

Brojni su uzroci bola u dojkama, neki manje, a neki više ozbiljni. Jedini način da znate šta je uzrok, jeste da idete na pregled i ispitivanje.