bol u lopatici

Bol u lopatici mogući uzroci [2 saveta za lečenje]

Bol u ramenu i bol u predelu lopatice su potpuno drugačiji. U većini slučajeva, bol koji dolazi iz lopatice ne počinje u ramenu. Nastavite sa čitanjem, kako biste otkrili glavne uzročnike ove vrste bola.

Istraživanja i statistika otkrivaju činjenicu da se svake godine veliki broj ljudi obraća medicinskim stručnjacima zbog bolova u ramenom pojasu. Dakle, primećeno je da je žaljenje na bol u predelu lopatice prilično često. Ponekad, pacijenti opisuju ovaj bol kao bol u leđima, u delu između lopatica, ili bol u gornjem delu kičme.

Lopatica je trouglasta kost, koja ima luk na spoljašnjoj strani. Tetive se pružaju upravo od tog luka pa sve do mišića, kako bi ih povezali. Upala ovih tetiva može izazvati bol između lopatica. Ova bol može biti jedan od ranih simptoma srčanog udara, ukoliko se širi iz grudi prema ramenu, ruci ili licu.

bol u lopatici

Zbog bola u gornjem delu leđa, može vam biti otežano podizanje ruku. Uz to, može se pojaviti ograničenost u pokretima gornjeg dela tela. Možda će vam biti teško da nosite stvari. Diskomfort možete osećati i dok stojite, savijate se, sedite, ili spavate.

Ako osećate umeren ili jake bolove u lopaticama dok radite ili se odmarate, i ako bol ne prolazi u narednih par dana, zakažite pregled kod lekara. Postoji nekoliko uzročnika bola u predelu oko lopatice. Zbog toga je neophodno da čujete pravu dijagnozu. Ispravna dijagnostika će vam pomoći da odredite lečenje.

Bol u lopatici uzroci

 • Povrede: strukturalna povreda kosti, ligamenta, tetive i sl, ili povrede zbog kojih je rame iščašeno, odvojeno iz pojasa itd. može izazvati ozbiljan bol. Povreda u zglobu ramena (ovde se nalaze brojni mišići, kosti i tetive koje pridržavaju rame i pomažu ruci da se kreće) može uzrokovati bol u gornjem delu leđa.
 • Bolesti/poremećaji: bol u predelu desne lopatice se može osetiti kada imate upalu žučne kese ili ako vam se pojavi kamen u žuči. Upala pankreasa, plućne maramice ili srčane kese, stomaka ili čira na crevima, plućna embolija i disekcija aorte mogu izazvati bol u gornjem delu kičme. Bolesti poput multiple skleroze ili raka kostiju uzrokuju bol u ramenu.
 • Srčane bolesti: neke bolesti srca kao što je angina mogu izazvati bol ispod leve lopatice. Bol se može proširiti prema licu ili levoj ruci. Bilo koja vrsta bola, tup ili jak, koji se iz levog ramena širi prema ruci može biti rani simptom srčanog udara.
 • Smrznuto rame: upala ramenog zgloba u gornjem delu ruke može se pogoršati i stvoriti neprirodne veze sa zglobom. Ovako se rame može ukočiti i izazvati vam bol.
 • Burzitis i tendonitis: bol u lopatici može se javiti zbog upale burse ili tetive u zglobu ramena, kao i zbog nakupljanja kalcijuma oko tetive.
 • Uklješten živac: bol u predelu lopatica može izazvati živac koji je ostao priklješten u ruci ili vratu. Bol se javlja i u vratu, a pomeranje vrata i ramena je ograničeno.
 • Stare povrede: kidanje ligamenata u ramenom pojasu javlja se zbog povreda koje nisu pravilno zacelele, degeneracije mekih tkiva u ramenu, koja se javlja sa godinama. Tendonitis koji se ne leči može izazvati kidanje tetiva u ramenom pojasu, što rezultira bolom u ramenu i lopaticama.
 • Loše držanje: nepravilna mehanika tela može izazvati bol u gornjem delu leđa. Kičma bi uvek trebala da bude uspravna, bilo da sedite, stojite, šetate ili radite. Konstantno savijanje leđa ili ramena može izazvati bolove.
 • Rak: metastaziran rak dojke u ramenu ili operacija raka dojke može uzrokovati bol u lopaticama. Rak u gornjem delu ruke takođe može izazvati ovakvu vrstu bola.
 • Problemi sa disanjem: problemi sa plućima, vratom ili istegnuće mišića zbog grčenja može uzrokovati bol u lopaticama tokom dubokog disanja.
 • Istegnut mišić: istegnuće mišića ramenog pojasa zbog tegljenja, savijanja, rotiranja ruke ili ramena može izazvati bol u gornjem delu leđa.
 • Drugi problemi: loše navike poput nepravilne ishrane, manjka sna i slično mogu povećati rizik od razvijanja bola u ramenu.
 • Stres: konstantni fizički ili mentalni napori mogu izazvati bol u ramenima, leđima i lopaticama.
 • Česte bolesti kostiju: artritis (upala zglobova) i osteoporoza (smanjena gustina gostiju) mogu uzrokovati bol ispod lopatica.

Za lečenje bola u predelu lopatica, doktor će vam obično prepisati antiupalne lekove. Da biste ublažili bol u lopatici, možete koristiti hladne i tople obloge. Odmarajte se dovoljno, kako biste ubrzali oporavak. Vežbe za ramena treba da radite samo ukoliko ih dobijete od fizijatra, i to pod njegovim nadzorom. Fizikalna terapija i masaža su odlično rešenje za bol u gornjem i donjem delu leđa. U težim slučajevima, doktor može oreporučiti injekcije kortizola. Pravilna dijagnoza i tretman će vas brzo rešiti bola u lopatici i pomoći će vam da se slobodno krećete.