Bol u potiljku mogući uzroci i lečenje

Oštar bol u potiljku

Nije redak slučaj da se ljudi zapitaju koji je uzrok njihovih glavobolja u potiljačnoj regiji. Pojava glavobolja je česta i uglavnom je indikator prisustva nekog drugog zdravstvenog poremećaja ili oboljenja. U nekim slučajevima glavobolje mogu nastati pod uticajem stresa, a u drugoj krajnosti usled prisustva tumora. Stoga, ukoliko patite od permanentnih glavobolja praćenih bolom u potiljku, preporučljivo je da posetite lekara radi utvrđivanja prave dijagnoze.

Šta može biti uzrok pojave oštrog bola u potiljku?

Za navedeno pitanje koje mnogi postavljaju postoji više različitih odgovora, a neki od njih su:

1. Napetost mišića i iscrpljenost

Ukoliko osetite grizući bol duž vrata i određenog dela glave praćen napetošću mišića i osećajem slabosti, možete se zapitati da li je to posledica višesatnog sedenja u istom položaju. Konstantno sedenje može biti jedan od uzročnika pojave napetosti mišića i iscrpljenosti, te izbegavajte donošenje preuranjenih zaključaka o poreklu navedenih simptoma.

2. Migrena

Ukoliko ste iskusili pojavu dobujućeg bola praćenog neurološkim smetnjama, moguće je da patite od migrenoznog oboljenja. Ovaj vid hroničnih glavobolja praćen je pojavom tzv. aura koje predstavljaju najavu migrenoznog napada. Napadi migrene praćeni su ne samo bolovima u poyiljku, već i u slepoočnoj regiji. Prateći simptomi migrene su: mučnina, jake glavobolje, povećana osetljivost na zvučne, svetlosne i mirisne senzacije.

3. Tenzione glavobolje

Bol na desnoj strani glave može biti tenzionog karaktera. Tenzione glavobolje predstavljaju uobičajenu pojavu bez tačno rasvetljenog uzroka prisustva istih kod pojedinih ljudi. Praćene su bolom slabijeg ili srednjeg intenziteta koji će se manifestovati kao serija bolova. Drugi simptomi tenzione glavobolje uključuju pojavu pritiska u bilo kom delu glave, slabog ali permanentnog bola u glavi, gubitak apetita, osetljivost u mišićima vrata, glave ili ramena. Bol obično nestaje kroz pola sata.

4.“Bol ledenog šila“ glavobolja

Ovakav tip glavobolja je kratkotrajan, ali snažnog intenziteta. Iako bol može trajati svega pet sekundi, osoba može osetiti bol nalik zabadanju ledenog šila u glavu. Može se javiti u bilo kom delu glavenog regiona, kao i iza ušiju.

5. Vežbanje i seksualne aktivnosti

Možete iskusiti osećaj bola u glavi nakon seksualnog odnosa. Bolovi mogu biti snažnog intenziteta, te se definišu kao orgazmičke glavobolje. U suzbijanju pomenutog bola mogu vam poslužiti sredstva poput ibuprofena i dostupnih nesteroidnih medikamenata koje bi trebalo da koristite neposredno pre seksualnog čina. Ukoliko se napadi glavobolja nastave, obratite se lekaru

6. Okcipitalna neuralgija

Potiljačni nervi počinju od vrha kičmene moždine nastavljajući se ka dnu vrata. Povrede okciptialnih nerava mogu dovesti do pojave upale i neurološkog oboljenja pod nazivom potiljačna neuralgija. Simptomi su slični onima kod migrene, zbog čega mogu biti neadekvatno tretirani. Bolovi se ispoljavaju u vidu intenzivnih naglih bolova u vratu i glavi. Ostali simptomi uključuju pojavu bola u predelu očiju, osetljivosti na svetlost, bol pri pokretima vrata, osetljivost skalpa, kao i prisustvo dobujućeg bola koji potiče iz osnove glave i ide ka skalpu.

7. Trigeminalna neuralgija

Ukoliko imate osećaj bola u potiljku sa desne strane, uzrok možete naći u trigeminalnoj neuralgiji. Ovo hronično oboljenje može biti izuzetno bolno. Trigeminalna neuralgija pogađa najveći glaveni nerv-peti kranijalni nerv (nervus trigeminus).Pod uticajem navedenog oboljenja možete doživljavati uzastopne napade žarećeg bola koji mogu trajati nekoliko minuta. Bol u potiljku će se ispoljiti svaki put kada krvni sudovi pritisnu moždane nerve.

8. Temporalni arteritis

Navedeno oboljenje karakteriše pojava oštećenja ili upala arterija koje dopremaju krv do glave; oboljenje može izazvati intenzivne bolove na desnoj strani glave. Temporalni arteritis pogađa vratne arterije i dovodi do upale zadnje lože vrata i gornjih ekstremiteta dovodeći do pojave tzv. arteritisa džinovskih ćelija. Vodeći uzrok temporalnog arteritisa leži u slabom imunoodgovoru, mada jedan od potencijalnih činilaca može biti i primena snažnih antibiotika.

9. Artritične glavobolje

Ukoliko bolujete od artritisa možete patiti od pojave glavobolja. U zavisnosti od lociranosti artritisa, glavobolje mogu biti blažeg ili ozbiljnijeg oblika. Artritis kičme i vrata može biti praćen glavoboljama i bolovima u vratu. Artritične glavobolje javljaju se paralelno sa promenama u kostima i oštrim bolom u predelu vrata. Artritične glavobolje pogoršavaju se pravljenjem pokreta.

10. Glavobolje pod uticajem uzimanja određenih lekova

Učestala upotreba određenih medikamenata može dovesti do pojave glavobolje. Bol se može javiti kako u potiljku, tako i u celoj glavi.Ovaj tip glavobolja je vrlo uporan i može se javljati svakog dana. Ukoliko ste upotrebljavali koristite lekove protiv bolova deset puta tokom meseca ili više, možete razviti glavobolju kao posledicu uzimanja lekova. Drugi simptomi povezani sa navedenim tipom glavobolja su: nemir, nervoza, razdražljivost i poteškoće u koncentraciji.

11. Tumor na mozgu

Ukoliko patite od prisustva oštrog bola, posebno na levoj strani glave, uzrok istog može biti pojava tumora na mozgu. Tumor može izazvati slabljenje moždanih funkcija, te možete osetiti da otežano obavljate neke od uobičajenih aktivnosti. Takođe, može dovesti do oštećenja moždanih tkiva i nerava, pritom uključujući konstantne glavobolje, smetnje u vidu, gubitak osećaja u ekstremitetima, slabljenje sluha, vrtoglavice, promene u ponašanju i poteškoće u govoru.

Upozorenje

U slučaju da se simptomi glavobolje pogoršavaju, i da su praćeni pojavom osipa, groznice ili kočenjem vrata sa bolom u zadnjem delu glave, trebalo bi da se obratite lekaru. Takođe, pojava glavobolje praćena crvenom bojom očiju, promene kognitivnih sposobnosti, glavobolje nastale nakon povreda ili trauma, kao i glavobolje praćene pojavom osetljivosti vilice i temporalne regije.